Proslulý hřebčín v Mimoni na Českolipsku jde do dražby

Především úspěšný chov vynikajících dostihových koní proslavil hřebčín v Mimoni na Českolipsku. A ještě v předloňském létě se v tamním jezdeckém areálu závodilo. Mimoňskou dostihovou pouť si oblíbil i dřívější český prezident Václav Klaus. Nyní hřebčín čeká na nového vlastníka. V těchto dnech vyhlášenou dražbu realizuje společnost Naxos, největší dražebník v zemi. Licitace se uskuteční 10. dubna, nejnižší podání je 13 milionů korun.

„Dražbu vyhlásil věřitel po dohodě se současným majitelem hřebčína, který nemá dostatek finančních prostředků na splnění svých závazků a na další provoz areálu,“ uvádí manažer z Naxosu Michal Skuhra, jenž má prodej na starosti.  

K areálu patří kromě stájí také závodiště, tréninkové zázemí i rozsáhlé výběhy a pastviny.  „Výhodou je mimo jiné jeho rozloha, která představuje téměř 30 hektarů,“ říká Michal Skuhra.  „Pokud jej koupí milovník koní, věřím tomu, že se do prázdného hřebčína vrátí život spojený s chovem a s dostihovým sportem,“ dodává.  

Od svého založení v roce 1965 se mimoňský hřebčín zaměřoval především na chov anglických plnokrevníků a jejich přípravu pro dostihy. Nejvíce se proslavil v osmdesátých letech minulého století. Vzešli odtud Taran a Trocadero, vítězové prestižního Československého derby, a další úspěšní koně.  

První dostih na mimoňském závodišti se běžel v roce 1965. Naposledy tu koně startovali v srpnu 2011. A dva roky předtím předával ceny vítězům na tamní dostihové pouti tehdejší prezident Václav Klaus.  

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.