Russel II. v PK ČT bohužel neuspěl: Svaz vydá oficiální prohlášení

Velmi diskutovaným tématem posledních dní je v chovatelských kruzích jistě holštýnský plemenný hřebec Russel II, který bude působit v letošním roce na stanice ERC Pardubice Mnětice. Ačkoliv v ČR nikdy nestál hřebec tak výrazných kvalit, licenční komise SCHČT tohoto "exkluzivního" hřebce do plemenitby nevybrala. Aktualizace 16. 3. 8:30 HOD: Na včerejší schůzi SCHCT severočeské oblasti, přislíbil na dotazy všech přítomných p. Rédl, že svaz vydá oficiální prohlášení k nezařazení Russela do PK ČT.

Dne 6.3.2014 licenční komise SCHČT ve složení předseda Miloslav Perníček a členové Ing. Leopold Mamica, Josef Kincl a MVDr. Josef Lysák v Mněticích shlédla a posoudila hřebce CARDINO a RUSSEL II. Hřebec Cardino byl do plemenitby PKČT vybrán a zařazen do akceleračního programu, hřebec Russel II vybrán nebyl. Cardino je tedy oprávněn připouštět klisny v rámci PK Holst., v ČR pak CS a ČT, Russel II má oprávnění do PK Hann., SF, BWP, ISH, v ČR pak CS.

Rozhodnutí licenční komise ČT ohledně hřebce Russel II je pro nás překvapivé a z chovatelského hlediska nepochopitelné. Hřebec porovnatelné výkonnosti i genetické hodnoty zlicitovaný do několika prestižních plemenných knih ještě nikdy v českém chovu nestál. Velmi rádi bychom tohoto mimořádného plemeníka nabídli všem českým chovatelům. Hřebec bude na naší stanici stát tuto připouštěcí sezonu, v dalším období bude patrně k dispozici ve formě zmraženého semene, ovšem již za jeho standardní připouštěcí poplatek 1.500 Euro (40.000 Kč).

Pokud majitel klisny zapsané do PKČT bude mít zájem hřebce RUSSEL II připustit, může požádat o zaregistrování klisny rovněž do PK CS, a to i prostřednictvím naší stanice. Registrace je v tomto případě poměrně jednoduchý úkon, cena je 200 Kč. Klisna pak bude zaregistrována v obou plemenných knihách ČT i CS. Další možností, kterou naše legislativa připouští je stav, kdy majitel klisny zapsané do ČT (i PK jiných plemen uznaných v ČR) připustí klisnu hřebcem Russel II bez registrace v PK CS. Na narozeného potomka pak obdrží Průkaz koně s plnohodnotným původem z Ústřední evidence koní, a to pro typ teplokrevný. Tuto druhou možnost však nedoporučujeme.

Zdroj: http://www.muller-equine.cz

Původ:

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.