Svod fríských koní a zkoušky FPMDA v Chomutově

CSFHO - organizace chovatelů fríských koní v ČR a SR pořádala v sobotu 3. 10. svod fríských koní v Chomutově. A protože je Chomutov moc vzdálen od Moravy a Slovenska, letos to nebyl jediný svod fríských koní. Druhý svod byl uspořádán hned v neděli 4. 10. v Čeladné (viz připojená fotogalerie). Reportáže z obou svodů si přečtete v příštím čísle Jezdectví. Naše fotografka Věra Marková se svým fotoaparátem navštívila ten chomutovský a již dnes se s vámi podělí o poznatky diváka a fotografa v jedné osobě...

Chomutov

Nejlepší hřebec svodu Reitse

 

Chomutovský areál a hala mě překvapily. Prostorné parkoviště hned u vchodu, dostatečně velké opracoviště venku + velká travnatá plocha za halou poskytovaly dost prostoru na parkování i přípravu koní. Hala sama má výborně vyřešený prostor pro diváky a slušný bezprašný povrch. Organizace svodu šlapala na jedničku, koně na předvadiště chodili prakticky bez prodlevy, početní diváci i chovatelé dodržovali pokyny organizátorů. Musím vyzdvihnout neuvěřitelnou aktivitu pořadatelů. Sami posuzovatelé ocenili jejich připravenost na obou svodech včetně organizace jejich přesunů přes celou republiku.

Na první pohled bylo vidět výrazné zlepšení přípravy koní na svod. Lidé u nás už pochopili, že na svodu fríských koní jde o hodně, a tak přípravu koní už nepodceňují. Také kvalita zvířat se hodně zlepšila. Nejvíc viditelné to bylo v kategorii tříletých klisen, kdy z předvedených 9 klisen 5 klisen dostalo prémiové ocenění.

Svod měl 3 vrcholy. První bylo udělení titulu Ster hřebci Reitse, druhým předvedení českého plemeníka Barona fan Odingastate, který se ucházel o přidělení licence plemeníka i pro příští rok. Třetí událostí dne bylo udělení titulu Ster a první prémie klisně Roos H.

Zkoušky FPMDA jsem viděla poprvé, jednalo se o předvedení fríského koně pod sedlem v kroku, klusu, prodlouženém klusu a ve cvalu, v zápřeži v kroku, klusu a prodlouženém klusu. Hodnotila se přiježděnost koně, chody a spolupráce s jezdcem. Bylo potěšující zjistit, že nejvýše oceněná klisna Roos H. je nejen krásný kůň ale i dobrý kůň pod sedlo, protože i v sedlové zkoušce se umístila na prvním místě. Myslím, že po právu bylo této klisně uděleno ocenění šampiona celého svodu.

 

Více fotografií najdete ve fotogalerii - viz odkaz níže.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.