Svod hannoverských klisen a pálení hannoverských hříbat 2008

Hannoverský svaz ve Verdenu projevil v uplynulých dnech zájem navázat hlubší kontakty s českými chovateli. Předmětem jeho zájmu jsou také hannoverské koně, odchované v České republice, a proto  má svaz  zájem v roce 2008 uspořádat v České republice svod klisen a vypálit zde narozená hannoverská hříbata. Co je třeba na straně českých chovatelů?

Hannoverská plemenná kniha je rozdělena na čtyři oddíly:

- oddíl plemenných hřebců

- hlavní plemenná kniha klisen

- plemenná kniha klisen

- pomocná kniha


Do hannoverské plemenné knihy je možno kromě hannoverských klisen zařadit i anglického plnokrevníka, anglo-araba, plnokrevného araba, trakéna, holštýna nebo další německá jezdecká plemena.

Aby mohlo být hříbě zapsané do hannoverské plemenné knihy, musí v případě matky  jiného plemene, než hannoverského, mít za otce hannoverského hřebce v plemenitbě. Hříbata narozená hannoverským matkám mohou mít za otce kteréhokoliv hřebce, zařazeného do plemenitby  hannoverského koně - tedy např. trakéna. Hannoverské hříbě může odchovat pouze aktivní člen, který má registrovánu klisnu.

Klisna se při svodu předvádí na ruce. Kromě stavby těla se hodnotí  i krok a klus. Poplatek za svod vychází na cca 100,- EUR (podle toho, zda už klisna byla zapsána a byly u ní odebrány žíně ke  genetice), vstupní poplatek aktivního člena je 120,- EUR.

Prosím, dejte mi vědět na emailový kontakt, zda byste měli zájem o zápis své klisny do hannoverské plemenné knihy (případně máte hannoverskou klisnu a chcete na ní odchovat hannoverské hříbě).

Emailový kontakt je marketa.pisarikova@akduvalier.cz, případně zanechte komentář pod článkem, na dotazy odpovím.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.