Svod klisen a IV. regionální výstava haflingů ve Vrchovanech

Na výstavě velšů ve Slatiňanech jsem od známých dostala pozvání: „přijeď 13. června do Vrchovan na výstavu haflingů - je vždy moc pěkná“. A byla, a nejen to. V rámci dne koní pořádal místní klub ve svém rozlehlém areálu též svod haflingských klisen, svod ČT klisen, kvalifikaci tažných koní na mistrovství republiky a parkurové závody s různým stupněm obtížnosti. Moc dobrý nápad, jak oslavit den koně - nedělat hranou šou, ale ukázat lidem skutečnost.

Vrchovany

Já se soustředila hlavně na haflingy, chtěla jsem si průběh svodu a výstavu našich koní srovnat s tím, co vídávám v Meránu. Ale hned od počátku mi bylo jasné, že srovnávám nesrovnatelné. Vždyť na posledním meránském svodu bylo 220 tříletých klisen, a to ty špatné nechali doma. Proto jsem zapomněla na srovnávání a soustředila se na českou realitu. 12 klisen na první pohled nevypadalo špatně, naleštěné, pěkně nakrmené - některé až moc. Posuzovací komise ve složení Blahoslav Políček, Ing. Veronika Kutilová a Veronika Sixtová si na každé z klisen dávali záležet. Klisny byly jednotlivě přiváděny před komisi, změřili jim hůlkovou a páskovou mírou výšku v kohoutku, obvod hrudníku a holeně. Bohužel, při samotném předvedení se hned ukázaly nedostatky přípravy. Většina klisen nedokázala stát v předváděcím postoji a velmi neochotně se předváděly jak v kroku tak v klusu. Snad byl na vině hrbolatý nerovný a drolivý asfalt, na kterém se, kvůli zjištění pravidelnosti chodu, muselo běhat. Většina z klisen bylo neokovaných, některé dokonce čerstvě vystrouhané a na těch bylo vidět, že každý krok je pro ně utrpením. O hodně bodů přišly některé z klisen za špatné zbarvení srsti a žíní. Ale nakonec všechny, kromě jedné vyloučené pro nepovolené odznaky na nohách, byly zapsány do české plemenné knihy haflinga. Nad všechny zúčastněné klisny vynikala klisna Pamela českého chovu po 804 Nero z Parodie (po Nobel). Jako jediná se dostala do akceleračního programu a byla zapsána do hlavní plemenné knihy s dalšími třemi klisnami - 58/651 Nella, 6/750 Saxana a 32/208 Atlanta.

Vrchovany

Vícešampionka celé výstavy klisnička Sunflower.


Svod se trochu protáhl a tak jsem nestihla slavnostní zahájení IV. regionální výstavy haflingů. To obstaral místní haflingský plemenný hřebec Nibelung-V, který se předvedl v drezurní ukázce. Poté už následovaly jednotlivé kategorie letošních hříbat, ročků, dvouletých, 3 - 6leté klisny bez hříbat a zvlášť kategorie s hříbaty, hřebci 3 - 6letí, po malé pauze následovaly klisny 7leté a starší a hřebci 7letí a starší. Celkem se obecenstvu předvedlo 35 haflingů. Pro mě byla nejzajímavější kategorie hříbat i s jejich matkami, kde jsem mohla poprvé vidět a porovnat 4 potomky dovezeného hřebce Artista L. Na samém konci výstavy doslova zazářil svým kovovým leskem srsti plemenný hřebec Aquavit I., dovezený k nám letos z Německa. Tento 9letý hřebec se zaslouženě stal šampionem celé výstavy, vícešampionkou byla vyhlášena teprve roční klisnička Sunflower, taktéž import tentokrát z Rakouska a II. vícešampionkou se stala nejlepší klisna svodu Pamela.

Vrchovany

Šampion celé výstavy hřebec Aquavit I.


Další fotografie najdete v přiložené fotogalerii.
Celkové výsledky svodu i výstavy najdete na www.haflingove.cz.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.