Výběry trakénských hřebců v Polsku

V krásném historickém hřebčíně Starogard Gdanski na severu Polska proběhly závěrečné zkoušky a výběry trakénských hřebců. V testu bylo zařazeno celkem 15 polských, německých a litevských hřebců.

Komisi předsedal zkušený chovatel a zástupce světového Trakehner Verband Hans Werner Paul, spolu s ním byli v komisi Tomasz Siedlanowski, MVDr. Vít Holý a z Litvy přijela Raminta Sakalauskiene.

 

 

Uvodní bonitací prošli úspěšně 4 hřebci. Pro výběr do chovu musí být splněn limit 48 bodů ze sedmi hodnocení - typ, tělesná stavba a horní linie, fundament, krok, klus, cval a celkový dojem.

Samotný test se skládá ze skoku ve volnosti, jezditelnosti, gymnastické řady a terénní jízdy. Výsledek testu je souborným hodnocením komise, testačních jezdců a vedoucího výcviku během doby testu.

Vítězem se stal s celkovým indexem 141 (142 jezditelnost a 141 skok) figurantní ryzák s výraznou mechanikou pohybu NEFRYT po Cedrus z Nigeria po Wiec. Chovatelem i majitelem je p. Marek Przecewski. Cedrus byl dobrým skokanem (SK Liski) a pochází z linie Pilger, jeho pradědem je olympijský skokan Poprad. Z této linie pochází zejména vynikající Kirowský Eol. Matka Nigeria je po hřebci Wiec, synovi Agara po plnokrevném Mangan xx - Dakota xx. Agar je zejména otcem Ajbeka, který dal AVATARa, licentovaného na körungu v Neumünsteru 2012, vyhlášeného za nejlepšího skokana ročníku 2010 a zakoupeného P. Schockemöhlem.

 

 

Druhým vybraným hřebcem s indexem 125 byl kompaktní hnědák LINTON po Heleris z Lemoniada po Ignam. I jeho linie sahá ke hřebci Pilger a je vnukem GP skokana Gret .  Otec matky Ignam patřil dlouho k nejlepším skokanům Polska s R. Mrugalou.

 

 

S indexem 112 ukončil test ryzák TOLEDO po plnokrevném GP skokanovi Gluosnis xx (linie Gerodot - Athens Wood - Celtic Ash- Sicambre) z matky Tessa po německém Hamlet Go.

Náročná byla zejména terénní část testu, kdy musí hřebci absolvovat v členitém terénu jízdu v tempu min. 500 m/min. s přírodními skoky.

 

 

Navázaná spolupráce skýtá řadu možností do budoucna, velkou poctou je jmenování MVDr. Víta Holého mezinárodním inspektorem v chovu trakénských koní. Výběrů se zúčastnila i MVDr. Helena Holá z Hřebčína Amona a Ing. Lucie Zavadilová, sekretářka Svazu CS a Českého Trakéna.

Se zájmem sledovali všichni zúčastnění i prezentaci chovu koní CS a proběhla delší diskuse o způsobech a metodice chovu v jednotlivých zemích. Setkání potvrdilo význam trakénů v čistokrevné plemenitbě (v zásadě jediné čistokrevné sportovní plemeno na světě) a zejména pak jako zušlechťujícího faktoru v ostatních světových chovech. V příštím roce proběhne mezinárodní setkání i v České republice a v širším měřítku bude využit zejména vynikající plemeník AKTIV  ( Vypas - Aktrisa po Singapur xx ) - 3 násobný vítěz středoevropské ligy Volvo Cupu a trojnásobný účastník Finále Světového Poháru ( Lipsko, Las Vegas ). Jeho zmražené sperma je k dispozici u MVDr. Heleny Holé v Hřebčíně Amona  ( www. hrebcin-amona.cz ).

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.