Vydařený svod barock pinto ve Svinčicích

V neděli 9. 10. se ve Svinčicích u Mostu konal již druhý ročník svodu nově vzniklého plemene barock pinto pro Čechy. Moravská část proběhla již o den dříve na statku v Petrovicích v okrese Jeseník. Na programu byl svod hříbat, mladých koní, klisen, valachů a hřebců, licentace vybraných hřebců a nakonec i výkonnostní zkoušky IBOP. To vše pod organizační taktovkou MVDr. Gabriely Jašurkové-Mikutové, jež je i hlavní kontaktní osobou pro Plemennou knihu barock pinto v ČR i SR.

Nejběžnější popis tohoto zajímavého plemene, jehož plemenná kniha byla registrována a schválena v Holandsku v roce 2009, je „strakatý frís”. Cílem PK je chov sportovního teplokrevného koně s 25 – 87,5 % fríské krve. Výsledkem by měl být vznešený, sportovně nadaný kůň, s prostornými chody, vhodný pro drezuru, sportovní zápřež, vytrvalost, ale i pro volný čas.

Svod začal na čas, v 9:00 hodin ráno a to předváděním na ruce na pevném povrchu (v našem případě na asfaltovém povrchu dvora místního statku). Inspektoři koně přeměřovali a posuzovali také pohyb a exteriér. Počasí celkem přálo – nepršelo a místy prokouklo mezi mraky sluníčko, ale den byl velmi chladný, a tak se většina majitelů i návštěvníků těšila na druhou část, která probíhala v kryté hale, kde se opět předvádělo na ruce, ale zde již došlo i na divácky velmi atraktivní předvedení ve volnosti, které si obzvláště někteří koníci hodně užili.


Poslední částí byly výkonnostní zkoušky IBOP, kterých se účastnil i všemi obdivovaný a obletovaný, nedávno vyhlášený „Nejkrásnější kůň roku 2011” fríský hřebec Baron Fan Odingastate.


Během svodu se předvedli kvalitní koně a rozdávaly se 2. a 3. prémie. Licentaci na 3 roky nakonec získali 2 zúčastnění hřebci – fríský Pieter a teplokrevný, černobílý Lanos, který se i díky celkovému nejvyššímu bodovému ohodnocení stal šampionem svodu.


A tak se i přes velkou konkurenci v podobě 121. Velké Pardubické během příjemného dne sešla řada milovníků i chovatelů nejen strakatých krasavců, aby se potěšili jejich krásou a ušlechtilostí a díky tomuto nadšení se celý svod vydařil a nezbývá než se těšit na další.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.