Výkonnostní zkoušky starokladrubských klisen v půlce září

Ve dnech 17.-18. 9. pořádal Národní hřebčín Kladruby nad Labem, s. p. o. v hřebčíně Slatiňany Výkonnostní zkoušky starokladrubských klisen. Zkoušky zahájila v pondělí v 9:30 hodin ředitelka Ing. Simona Voňková po té, co přijala hlášení vedoucího střediska výcviku pana Oldřicha Sojky. Před zkušební komisí, která se skládala z předsedy pana Ing. Karla Regnera a členů Ing. Jana Kaplana a pí. Zdeny Dykové.

Celkem bylo předvedeno dvanáct klisen, z toho šest v majetku hřebčína a šest ze zemského chovu. Ministerstvo zemědělství již tradičně reprezentoval dlouholetý příznivec starokladrubských koní a zástupce Rady plemenné knihy Ing. Jiří Machek. Zaměstnanci hřebčína pod vedením náměstka chovu koní Ing. Rudolfa Hložka a Ing. Kateřiny Neumannové, vytvořili prostředí, nad kterým samotní privátní chovatelé nešetřili chválou. Na základě výsledků a zhodnocení rodokmenové hodnoty bylo do Hlavní plemenné knihy zařazeno pět klisen a šest klisen do Plemenné knihy. Klisna Falerina-60 nesplnila zkoušku spolehlivosti v tahu. Zkoušku bude opakovat v dalším termínu v Kladrubech nad Labem. Celkově komise zhodnotila zkoušky za velmi dobře připravené. Předseda zkonstatoval, že zkoušky proběhly v příjemném prostředí a v přátelském duchu. Ocenil dobrou připravenost koní a jejich předvedení. Za zvláště korektní pak označil předvedení klisny Inca -3, paní Ivou Hejlovou.
Zaměstnanci i chovatelé se svými svěřenci marně vyhlíželi případné kandidáty na post ředitele, kteří měli koncem měsíce přesvědčit ministra zemědělství o svých chovatelských a manažerských dovednostech, které je mohou vynést k vytouženému postu ředitele Národního hřebčína. Kandidáti   tento svátek starokladrubských koní a setkání chovatelů ponechali bez své přítomnosti.   
Dne 17. 9. v 17.00 hodin, zasedala ve Slatiňanech Rada plemenné knihy. Rada na tomto svém zasedání konstatovala celkovou spokojenost se stabilizací chovu v Národním hřebčíně s tím, že se seznámila s prvotními kroky středního a dlouhodobého plánu v chovu. Ze zasedání Rady se omluvila pro nemoc paní Šimáčková.
Vedení Národního hřebčína Kladruby nad Labem, s.p.o. děkuje Všem zaměstnancům, kteří se podíleli na Výkonnostních zkouškách ve Slatiňanech a za jejich vzornou a profesionální úroveň. Zároveň si dovoluje pozvat odbornou i laickou veřejnost na Výkonnostní zkoušky starokladrubských klisen 2. 10. a 3. 10. v Kladrubech nad Labem a třídění starokladrubských koní konané 4. 10. v Kladrubech nad Labem a 5. 10. ve Slatiňanech.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.