Výstava trakénů v Ostravě 2016

Areál Jezdeckého klubu Baník Ostrava se stal 15. října dějištěm mezinárodní přehlídky trakénů... Chovatelé a majitelé zde předvedli na 30 koní, z toho 5 plemenných hřebců. S velkým zájmem se sjeli přátelé trakénů nejen ze všech koutů Česka ale i z Polska, Rakouska a Německa.

Vyslancem samotného světového Trakehner verband byla Sigrun Wiecha , známá chovatelka a fotografka, nechyběl ani náš dlouholetý spolupracovník a vynikající německý chovatel Dr. H. E. Wezel ( Gestüt Schralling ).  Harald Keitel ( Clingen) je naším novým příznivcem a diváci viděli hned 4 jeho koně v čele s úspěšným skokanem a plemeníkem Arizonasem. Z Rakouska nás navštívil z Trakehner Gestüt Rhön R. Payrhuber, z Polska přijel předseda rady plemenné knihy T. Siedlanowski a nechyběl ani známý chovatel J. Skrzypiec.....

     Celá akce začala již v pátek malým seminářem o chovu a sportu v krásně nově zrekonstruované restauraci přímo v areálu, na programu bylo prohlubování mezinárodní spolupráce, způsob přípravy mladých koní až po jejich využití ve vrcholných soutěžích. Kromě zahraničních hostů se do debaty zapojil i místní vedoucí, trenér roku ČR a bývalý výborný jezdec Pavel Hudeček ( technický vedoucí celé akce ) , známý výborný jezdec, vítěz šampionátů a Velkých cen M. Hentšel a až z Prahy přijela se svým šampionem Heidekrugem skvělá Adéla Neumannová.... Povídání bylo podkreslováno zajímavými filmy z historie trakénů, dokumenty o plemenících a způsobu výcviku. Lahůdkou byl film o vítězství trakénského Voglera ve Velké Pardubické v roce 1928 a snímek o výcviku trakénů v armádě kolem roku 1920....

     Po deštivém týdnu se na účastníky i diváky v sobotu usmálo i slunko a dokreslilo krásnou atmosféru výstavy. Nová velká krytá hala, perfektně připravená a vyzdobená díky precizní přípravě rodiny Hudečkových uvítala kolem 130 diváků , celým téměř 3 hodinovým programem provázel předseda Svazu chovatelů Českého trakéna MVDr Vít Holý. Velmi pochvalně se o činnosti českého svazu hned v úvodu vyjádřila pro veřejnost zástupkyně Trakehner verband paní Sigrun Wiecha.

   Za zvuku úvodních fanfár vstoupil do haly několika násobný šampion QUINTAR , poslední žijící čistokrevný plemeník z linie Quoniam ( Hřebčín Amona MVDr H. Holé ). Impozantní hnědák předvedl v pohybu své přirozené nadání a jako vždy si hezky užíval i kontakt s diváky. Hned za ním vstoupil do arény letošní šampion 6tiletých drezuristů HEIDEKRUG ( Dramatiker ) se svou majitelkou a jezdkyní Adélou Neumannovou. Tento kapitální hnědák s dvojitým talentem ( nejlepší skokan výběrů v Německu a vítěz testu německých hřebců s hodnocením 8.3 b ) se okamžitě stal miláčkem publika, jeho skvělý pohyb a krásný exterier jistě zaujme v příštím roce i chovatele pro připouštěníé klisen.

  Následně předvedený roček AKTIS ( Aktiv ) byl vzorkem produkce 3násobného účastníka Finále Světového Poháru Aktiva a bude předveden k výběru do plemenitby v příštím roce. Velký vraník osvědčil mimořádný charakter a předvedl se v pohybu i ve skoku. Hřebčín Amona, majitel a chovatel tohoto hřebečka , chystá k výběru i dalšího syna Aktiva- AKTIENA – zakoupeného v Gestüt Schralling z vynikající Schlodien II po Königspark ( matka 4 plemeníků a T skokana ). MVDr H. Holá předvedla hned poté i dalšího plemeníka zakoupeného v G. Schralling a to samotného SCHRALLINGA ( Banderas – Connery ), drezurního talenta příbuzného s olympijským koněm roku Německa – Imperiem.

    Po efektním začátku přišlo skákání ve volnosti mladých klisen po zkouškách výkonnosti,... H. Keitel ( Clingen – GER ) měl hned 2 klisny po First Flight Spirit ( vnuk olympijského Almox Printse ) - GRÉTU GARBO a GIZELLE. Zejména Gizelle uchvátila krásným exterierem a pohybem a ve skoku ohromnou lehkostí. Dr H. E. Wezel je majitelem a chovatelem velmi nadějné CARBEN ( Balisto Z – Ignam ). Veliká hnědka zaujala pohybem, charakterem , exterierem i skokovou technikou. Nebylo divu, vždyť její otec Balisto Z byl GP skokanem samotné Judy A. Melchior v Zangersheide, jeho otec Suchard byl rovněž Melchiorovým GP koněm a otec matky Ignam byl s R. Mrugalou ( POL) dlouhá léta oporou polského týmu v Pohárech Národů po celé Evropě. Český chov reprezentovala klisna KIRA ( Abendtanz – Kachetia ) chovatele MVDr. J. Dvořáka z Barchova a majitelky E. Siatkové. Mohutná vranka má velké nadání pro skok z otcovy i matčina strany ( Abendtanz je T skokan v Německu a Kachetie má již dceru na stupni ST ** ).

    Následovala sympatická přehlídka chovných a sportovních klisen, převážně vranek a tmavých hnědek :o). A tak diváci viděly klisny po hřebcích Ikar, Topas 14, Rafinad, Aktiv, Hohenstein, Sargoni, Quoniam III a Eliáš.... zaujaly zejména kapitální klisny Charisma ( Sargoni ) březí po Schralling, Havanna ( Hohenstein), Jasná ( Ikar ), Revita ( Aktiv ) či Chiasma ( Quoniam III)....

    Mezi klisnami s hříbaty vynikla Parika ( Ikar ) s klisničkou po Prökelwitz ( R. Vitásek ) a Plazma s hřebečkem po Sargoni ( L. Holada ). Pěkně se předvedla i Terciga ( Rafinad ) pí Vrtkové, hříbě po Volontér T, stejně jako Toulouse ( Hohenstein ) H. Chrtkové s měsíční klisničkou po synovi trakénské ST skokanky Bajky ( Quoniam II )

    A to už se mohli diváci těšit na drezurní ukázky. VERENA ( Ikar – Topas 14 ) v sedle se svou majitelkou Ing. L. Zavadilovou předvedla pěknou ukázku střední drezury a letos byla již velmi úspěšná v soutěžích do stupně S. Tato krásná vranka je typickou trakénkou a v budoucnu bude i cennou matkou, pochází z vynikající rodiny Vysluga  ( rodina výkonnost 150 ).

   Krásnou volnou sestavu pak předvedla A. Neumannová a letošní šampion HEIDEKRUG ( Dramatiker ). Dvojice byla skutečnou ozdobou výstavy a tento kapitální, krásný a velmi sympatický hřebec bude licentován do chovu již pro sezonu 2016. Hřebec má velké nadání jak pro drezuru tak pro skákání, Dramatiker je producentem zejména skokanů a militaristů a byl odprodán dokonce až do Číny. Jedná se o velmi zajímavou krev, která jistě obohatí v budoucnu český chov.

     Skokové ukázky na závěr výstavy se zůčastnili 4 koně. VITARA ( Topas 14 ) s mladičkou S. Helštýnovou neztrácí nic na své atraktivnosti ani v 16 letech a bude také cennou chovnou klisnou trakénského chovu ( je to pravá sestra matky Vereny ) , QUINTAR ( Quintet ) - šampion 4 a 5tiletých a nejlepší CS kůň v 6tiletých v Martinicích se předvedl ve stylových skocích s M. Hentšelem. V příštím roce se Quintarovi začnou rodit první hříbata.....

   Závěr patřil 2ma iompozantním hřebcům z chovu H. Keitela ( Clingen- GER ), synům 2 násobného olympionika ALMOX PRINTSE . Vraník ARIZONAS startoval již letos s vynikající mladou jezdkyní L. Strnadlovou ( Trojanovice ) v soutěžích do 130 cm a zároveň se věnoval připouštění, technicky velmi dobře skákající mohutný ryzák ULTIMO v sedle se zkušeným a úspěšným R. Hlauškem v sobě nese krev výborných německých skokanů Ralf, Nerv, Opal... oba hřebci byli v Německu vítězi skoku ve volnosti mladých hřebců všech plemen, Ultimo je mnohonásobným vítězem středních soutěží... Krev Almox Printse je špičkou skokových trakénů a těšíme se na první hříbata. V příštím roce bychom měli na kolbištích vídat Arizonase i Ultima.

    Celá akce se zdařila, poděkování patří místnímu týmu Baníku Ostrava v čele s P. Hudečkem, hlavnímu předvaděči zkušenému P. Holešovskému a samozřejmě všem účastníkům a divákům. Vážíme si návštěv zahraničních přátel, kteří k nám vážili cesty někdy i přes 1000 km.

    V příštím roce by se mělo do naší PK TRAK narodit již 25 hříbat, z toho čtvrtina v Německu a Rakousku. Myslím, že kvalita předvedených koní, jejich typ a schopnosti jsou velkým příslibem do budoucna.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.