Zasedání předsednictva a rady plemenné knihy ČT

Minulý týden se sešlo předsednictvo a rada plemenné knihy českého teplokrevníka na svém každoročním rozšířeném zasedání. Jednání se zúčastnili také komisaři KMK a ředitelé hřebčinců. Kromě hospodaření SCHČT a hodnocení uplynulé sezony se diskutovalo o některých inovacích a změnách pro příští období. Hodnotila se také jednotlivá kola a finále soutěže KMK. Asi nejvíce diskutovaným tématem bylo KMK pro skokové koně.

Nejen pořádající SCHČT, ale také spousta samotných jezdců velmi kladně hodnotila parkur z dílny stavitele Jana Kutěje, který byl adekvátní svou technickou náročností, přesto příjemný pro koně a to zejména pro ty mladší. Svaz chovatelů českého teplokrevníka neustále naráží na snahu některých ostatních chovatelských svazů zrušit soutěže KMK ve stávající podobě a nahradit je modelem šampionátu mladých koní. Soutěže KMK jsou pořádány v souladu s platnými zásadami Ministerstva zemědělství pro testování užitkových vlastností mladých plemenných koní. Do roku 2012 není možné tato pravidla měnit a pokud dojde ze strany odpůrců KMK ke snaze zrušit současnou podobu těchto soutěží, hrozí riziko, že stát dotace vyplácené v rámci těchto soutěží zruší úplně a chovatelé tak přijdou o peníze z KMK.

Svaz chovatelů českého teplokrevníka se do budoucna nebrání diskusi o nové podobě těchto soutěží a možnosti umožnit start v soutěžích KMK také valachům - tyto změny ale již nelze aplikovat pro nadcházející sezonu - nejen z organizačních důvodů, ale zejména z důvodu toho, že to pravidla v současné době ani neumožňují. Svaz chovatelů ČT rozhodně hodlá i do budoucna zachovat stávající systém hodnocení známkami a slovním hodnocením komisaře. Od nadcházejícího roku by ve finále mělo být zrušeno škrtání nejlepší a nejhorší udělené známky a předjednána byla i možnosti pozvat minimálně jednoho komisaře ze zahraničí. Soutěže KMK pro skokové koně budou mít v roce 2012 jedenáct kvalifikačních kol, finále se uskuteční v již tradičním termínu a to první zářijový víkend - tentokrát ve Zduchovicích a nově také společně s finále pro drezurní koně.

Na zasedání SCHČT se také diskutovalo o poznatcích z navštíveného předvýběru hřebců v oldenburské Vechtě a rozhodlo se vyškolit team profesionálních předvaděčů, chystá se i prezentace pro majitele, chovatele a trenéry hřebců, kteří by se předvýběrů měli účastnit. Diskutovalo se také o zařazení nové disciplíny v rámci předvýběru - a to předvedení na lonži.

Další inovace se týká skoku ve volnosti 4letých - letos poprvé budou moci v rámci oblastních kol soutěžit také valaši a hřebci. Z celkového pořadí budou pak vybrány 3 nejlepší klisny, které se zúčastní celostátního finále. To bude pro letošní rok přístupné pouze klisnám. Pokud bude ze strany chovatelů a majitelů koní zájem, nebráníme se v budoucnu ani účasti valachů a hřebců ve finále.

Svaz chovatelů českého teplokrevníka se dohodl na pronájmu plemenného hřebce 6062 SCYRIS, který bude pro nadcházející sezonu preferovaným pro chov ČT. SCYRIS je hřebec plemene anglický plnokrevník polského chovu a k dispozici bude chovatelům na připouštěcí stanici ZH Tlumačov a to ve formě inseminačních dávek čerstvého spermatu. Pro členy SCHČT, kteří jsou majiteli klisen zapsaných v HPK a akceleračním programu bude připouštění za zvýhodněnou cenu.

Jednalo se také o podpoře koní plemene český teplokrevník v rámci Českého skokového poháru – odměněn bude chovatel nejúspěšnějšího koně plemene ČT v rámci všech kvalifikačních kol včetně finále. Za uplynulou sezonu se SCHČT rozhodl vyplatit finanční podporu čtyřem koním českého teplokrevníka, kteří nás úspěšně reprezentovali nejen při zahraničních startech. Za koně skokové dostanou prémii ve výši 10.000 Kč držitelé koní 1605 CASCAR (po 5039 Cassini I), 897 RADEGAST KUBIŠTA (po 2640 Radegast) a 44/180 CASINA (po 814 Catango Z). Z koní drezurních byl pak vybrán valach 61/715 ATHOS (po 2419 Adriano-1).

Pro chovatele, ale i ostatní zájemce z řad veřejnosti, kteří by se chtěli vzdělávat, chystá SCHČT v únoru seminář na téma "Hodnocení exteriéru koní". Ten proběhne 22. 2. v Kladrubech nad Labem a 29.2. v Tlumačově. Bližší informace budou k dispozici na stránkách SCHČT www.schct.cz.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.