Eric Lamaze oficiálně ukončil kariéru sportovce. ,,Je to jedna z nejtěžších věcí, které jsem kdy musel udělat," uvedl.

Kanadský olympijský vítěz Eric Lamaze s lítostí oznámil, že oficiálně ukončil kariéru sportovce.

Lamaze, který od roku 2017 bojuje s rakovinou mozku naposledy soutěžil na CSIO5* Spruce Meadows-Masters turnaji v Calgary (říjen 2021), kde kanadský parkurový tým vybojoval vítězství. Poté si Eric dal pauzu, aby se mohl soustředit na své zdraví. V tu dobu však ještě netušil, že jeho poslední soutěží bude právě ta na domácí půdě v Spruce Meadows.

V únoru letošního roku byl Lamaze jmenován novým technickým poradcem pro skoky, což zahrnuje i působení jako Chef d´Equipe kanadského parkurového týmu.

,,S velkým smutkem dělám toto rozhodnutí," řekl 53 letý Lamaze, který sídlí ve Wellingtonu na Floridě a v Bruselu v Belgii. ,, Část mě se cítí opravdu naštvaná, protože jsem bojoval s rakovinou s nadějí, že budu opět jezdit, a teď jsem zdrcen, že to tak nebude."

,,Vždycky jsem říkal, že ze sportu odejdu až se sám rozhodnu, až na to bude správný čas. Má zdravotní situace mě však donutila učinit toto rozhodnutí dříve, než jsem původně chtěl. Jsem ale vděčný, že díky své nové roli Chef d´Equipe mohu přispět kanadskému týmu k dosažení dalších úspěchů."

,,Nyní se musím soustředit na to, abych předal své znalosti svým kolegům jezdcům. Vždy jsem rád učil a připravoval koně i jezdce na velké šampionáty. Mám skvělé nápady do budoucna a chci, aby každý kanadský jezdec věděl, že jejich sny jsou i mé sny. Když vyhrají oni, vyhraji i já."

Od převzetí pozice Chef d´Equipe dovedl Lamaze kanadský tým již k několika úspěchům. 

,,Nová role je mnohem časově náročnější než jsem si původně představoval, ale miluji energii, kterou vytváříme a cestu, kterou se ubíráme. Vzrušení mezi kanadskými jezdci a podpora, kterou mi poskytli, mi hodně usnadnili rozhodování. Tím, že se osobně vzdávám soutěžení, získávám desetkrát více, protože vedu ostatní Kanaďany na jejich cestě k úspěchu. Ano, je to hořkosladké, ale vědomí, že stále mohu být velkým přínosem pro tento sport v jiné roli, mě nechává v klidu se svým rozhodnutím."

Eric Lamaze, sportovní legenda Kanady, vybojoval za svou kariéru nespočet rekordů. Od svého prvního jmenování do kanadského parkurového týmu v roce 1992 získal během své třicetileté kariéry medaile na všech velkých hrách. Jeho vrcholným úspěchem byl zisk individuálních zlatých a týmových stříbrných medailí při jeho olympijské premiéře na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 na koni Hickstead, následovaný individuální bronzovou medailí na olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro v roce 2016, kde sedlal Fine Lady 5. 

Lamaze také soutěžil na posledních sedmi po sobě jdoucích Světových jezdeckých hrách v letech 1994 až 2018 a v sezóně 2010 v Lexingtonu získal individuální bronzovou medaili, při této příležitosti byl Hickstead oceněn titulem ,,Nejlepší kůň". 

Eric dále reprezentoval Kanadu v pěti po sobě jdoucích Panamerických hrách a při svém posledním vystoupení v roce 2015 v Torontu dovedl Kanadu k týmové zlaté medaili. Při několika příležitostech byl zařazen mezi jezdce číslo jedna na světovém žebříčku, šestkrát bojoval o finálový titul Světového poháru a vyhrál všechny velké ceny po celém světě. V roce 2021 byl oceněn Řádem sportu, nejvyšším uznáním, jaké může sportovec od své země získat a spolu s Hicksteadem byli uvedeni do kanadské sportovní síně slávy.

,,Je tolik lidí, kterým bych chtěl poděkovat za mou kariéru, zejména děkuji majitelům, kteří mi důvěřovali a umožnili mi pracovat s jejich koňmi."

"Jsem smutný, že přicházím s tímto oznámením, je to jedna z nejtěžších věcí, které jsem kdy musel udělat, ale zároveň jsem nadšený, že stále mohu hrát roli ve sportu, který tak miluji."

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.