Kauza Beerbaum

Německá televizní stanice RTL včera (11.1.) vypustila velmi ožehavý materiál – speciální pořad o Ludgeru Beerbaumovi. Stanice již předem odvysílala teaser na pořad, na kterém je vidět jezdec (údajně Beerbaum), který při tréninku nechává barovat koně. Na záběrech je jeden ryzák a jeden hnědák, jezdce lze špatně rozeznat, ale podle RTL má jít o Ludgera Beerbauma osobně. Jezdec skáče překážku, za kterou stojí pomocník, který koně bije do předních nohou dřevěnou tyčí.

RTL tvrdí, že na tématu pracovala dva roky. Kromě jiného se do stájí Laudgera Beerbauma měla dostat reportérka v utajení jako marketingová praktikantka. Ta natočila část použitého materiálu, včetně jakési bariéry s plastovými výstupky. Barovat se pak mělo pomocí dřevěných hranolů.

RTL se spojila s veterinářem a autorem odborných knih dr. Maximilianem Picem a ukázala mu záběry. Pick došel k závěru, že se „rozhodně“ jedná o barování a ne o tušírování, které povoluje FEI.  

Pořad okamžitě vyvolal bouřlivé reakce, ještě v noci reagovala prohlášením Německá jezdecká federace (FN). V prohlášení uvádí, že obvinění údajného barování bere velmi vážně, dřevěné hranoly či bariéry s výstupky jsou nepřijatelné. „Abychom mohli seriózně posoudit skutkovou podstatu, potřebujeme kompletní video- a ostatní důkazní materiál. Proto opětovně vyzýváme RTL, aby nám materiál kompletně zpřístupnila“, řekl Soenke Lauterbach, generální sekretář FN. „Opětovně“, protože soukromá televize oslovila FN již minulý rok s tím, že má záběry na kterých jeden německý reprezentant baruje koně. FN ale nebyla schopná, podle několika sekund rozkostičkovaných záběrů nic poznat a proto žádala RTL o možnost vidět celý materiál, což RTL odmítla.

Samotný několikanásobný olympijský vítěz Ludger Beerbaum je aktuálně na Floridě, k pořadu a obvinění se proto vyjádřil se zpožděním. Kromě jiného uvedl, že pořad je v mnohých bodech prokazatelně nepravdivý a pomlouvačný. Samozřejmě podnikne právní kroky, již proto že byl tajně natáčen na soukromém pozemku, což je nepřijatelné. Dále uvedl, že blaho koní pro něj a jeho tým vždy stálo a stojí na prvním místě a záběry nemají s barováním nic společného. Pozastavil se i nad tím, že rešerše údajně měla trvat dva roky a přinesla jen čtyři scény údajného barování. To podle něj jen dokládá, že tušírování používají ve stáji jen velmi výjimečně, byť to je povolená tréninková metoda. Natočené hranoly ve stodole jsou používány jen k opravě pastvin a bariéra s hroty prý byla před lety součástí dodávky skokového materiálu, byla okamžitě vyřazena a uložena na půdu. Jak se dostala vyčištěná mezi ostatní skokový materiál, neví a naznačil, že tam byla umístěna účelově pro pořízení televizních záběrů.

PF - 2023

Noblesní starokladrubští koně mají dávnou historii

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.