Anketa Nejkrásnější kůň ČR 2011 - FINÁLE - hlasování ukončeno

II. ročník Ankety Nejkrásnější kůň České republiky jde do finále. Z  25 představených zástupců nejpopulárnějších a nejrozšířenějších plemen chovaných v České republice je vybrána finálová desítka. Nejvíc hlasů v dosavadním průběhu dostal fríský kůň (504), nejméně český teplokrevník (150). Teď ovšem všechno začíná znovu a výsledek může být úplně jiný. Rozhodnout může i váš jediný hlas. Na rozhodnutí, kterému z finalistů věnujete svou přízeň, máte 20 dní.

Aktualizace 22. 8. 10:30 HOD: Výsledky ankety: Nekrásnější je Baron fan Odingastate

Fríský vraník 1341 Baron fan Odingastate vyhrál v pohodě internetovou anketu Nejkrásnější kůň České republiky 2011. Na serverech Jezdectví a Equichannel bylo odevzdáno celkem 3760 hlasů a zmíněný jedenáctiletý hřebec jich získal 903, tedy 24 %.
Vítěz se narodil v Nizozemsku u chovatelky Hilde Schramové a patří MVDr. Gabriele Jašurkové Mikutové ze Střezova na Žatecku. Kromě mimořádného exteriéru disponuje i kvalitním původem a proto nepřekvapuje,že jako jediný u nás získal povolení k připouštění klisen v rámci fríské plemenné knihy.

Fríský kůň

Druhé místo obsadil achaltekinský plnokrevný kůň 1086 Damask (588 hlasů, majitelka Zdenka Skopalová, Slapy nad Vltavou), třetí byl velmi překvapivě hřebec plemene appaloosa 1113 Besanson Behistom (548 hlasů, majitel Jindřich Volný, Karlovy Vary) a čtvrtý skončil hafling 1404 Aquavit I (505 hlasů, majitel Kateřina Kunstová, Ranč Koločava).

Z kvarteta „nejkrásnějších“ reprezentuje jedině 1113 Besancon Behistom českou produkci – jeho chovatelkou je Alena Homolová z Hříměždic.
Pořadí na dalších místech ankety je následující: starokladrubský kůň (334), quarter horse (309), český teplokrevník (288), český sportovní pony (139), irský cob (121) a lipický kůň (25 hlasů).

Pivo a Miss Expat
Nejkrásnější kůň a umístění na 2. – 4. místě budou slavnostně vyhlášeni a dekorováni v sobotu 3. září na pardubickém závodišti, v programu XIII. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci (4 země – 1 vášeň).

Partnerem ankety pořádané Dostihovým spolkem s  Asociací svazů chovatelů koní ČR a podporované servery Jezdectví a Equichannel je společnost Pivovar Dašice. Dekorování se zúčastní finalistky soutěže Miss Expat. Nový projekt má najít královnu krásy z cizinek žijících v České republice.
Vzhledem k mezinárodnímu původu nejúspěšnějších účastníků ankety je případné, že u jejich prezentace se sejdou dívky z Asie, Ameriky, Afriky a Evropy.

 

Aktualizace 22. 8. 0:40 HOD: Výsledky byly sečteny. Nejkrásnější kůň 2011 je fríský kůň Baron fan Odingastate.

 

Aktualizace 22. 8. 0:01 HOD: Hlasování ukončeno. Celkem hlasovalo 1 932 čtenářů Jezdectvi.cz Nejvíce hlasů (524) zde získal fríský kůň Baron fan Odingastate. Výsledky hlasování na Jezdectvi.cz (viz níže)  jsou nyní odeslány pro konečné sečtení hlasů.

Výsledky ankety

 Aktualizace 21. 8. 11:25 HOD: Upozorňujeme, hlasování bude ukončeno již dnes o půlnoci!

 

Anketa Nejkrásnější kůň 2011Hlasování na webových stránkách Jezdectví a Equichannel rozhodlo o složení finálové desítky. Jako vítězové jednotlivých divizí postoupili reprezentanti plemen hafling, irský cob, fríský kůň, achaltekinský plnokrevný kůň, quarter horse a český teplokrevník.

Tuto sestavu doplnili další čtyři koně, kteří sice v divizích nevyhráli, ale získali vysoký počet hlasů – a to v pořadí starokladrubský kůň, lipický kůň, český sportovní pony a appaloosa.

Nejvíc hlasů v dosavadním průběhu dostal fríský kůň (504), nejméně český teplokrevník  (150). Teď ovšem všechno začíná znovu a výsledek může být úplně jiný.

Potom se dozvíte výsledek ankety a její vítěz (společně s umístěnými na 2. – 4. místě) bude slavnostně dekorován v sobotu 3. září v Pardubicích při XIII. mezinárodní výstavě Koně v akci (4 země – 1 vášeň).
 

Nejkrásnější kůň České republiky 2011 - finále


Hafling
1404 Aquavit I, hřebec, ryzák, nar. 2000
Chovatel: Reiner Barth (Německo)
Majitel: Kateřina Kunstová, Ranč Kolčava, Heřmanovice

Vítěz körungu (Cáchy, Německo, 2002), působil v hřebčíně Kiefferhof.
Německý prémiový hřebec (Mnichov, 2007), importován v roce 2009.
Má potomstvo v Německu, USA, ČR a Slovenské republice.

Hafling


Irský cob
Meadows Selwyn, hřebec, strakoš, nar. 2003
Chovatel: Jean Marie Beckers (Belgie)
Majitel: Marta Moravcová, Vraňany

Ocenění STER, jediný hřebec plemene v ČR s oceněním Preferent  (na základě zhodnocení potomstva), šampión keuringu v Belgii, nejlepší jako tříletý, čtyřletý, pětiletý a šestiletý

Irský Cob

 

Fríský kůň
Baron fan Odingastate
Hřebec, vraník, nar. 2000
Chovatel: Hilde Schram (Nizozemsko)
Majitel: MVDr. Gabriela Jašurková Mikutová , Střezov

Hřebec s mimořádně kvalitním exteriérem a původem.
Jako jediný v ČR získal povolení k připouštění klisen v rámci fríské
plemenné knihy a to již třetím rokem.

Fríský kůň

 

Achaltekinský plnokrevný kůň
1086 Damask
Hřebec, tmavý plavák, nar. 2003
Chovatel: Hřebčín Akhalt - Service, Rusko
Majitel: Zdenka Skopalová, Slapy nad Vltavou

Typický představitel plemene. Přísluší k ve sportu prověřené linii Arab,  která dala světu vítěze olympiády v drezuře, hřebce Absenta (Řím, 1960). V plemenitbě působí od roku 2006, kvalita jeho potomstva ho vynesla v aktuálním světovém žebříčku achaltekinských plemenných hřebců na 11. místo (celkem hodnoceno 268 plemeníků). Je pravidelným účastníkem pardubické výstavy Koně v akci, kde opakovaně zvítězil v ukázkovém dostihu východních plemen.

Achaltekinský plnokrevný kůň 1086 Damask

 

Quarter horse (American Quarter Horse)
1522 Great Little Step
Hřebec, isabela (palomino), nar. 2007
Chovatel: Larry & Lesli Woods, Edmond, Oklahoma (USA)
Majitel: Roman a Eliška Zimmermannovi, Zalešanský mlýn, Zalešany

Hřebec se všemi typickými znaky plemene, představitel současné moderní reiningové linie.
Jeho otec Wimpys Little Step dosáhl dosud nejvyššího skóre v historii NRHA Futurity USA, sestra Wimpys Little Chic jako jediná v historii NRHA získala Trojkorunu (vítěz Futurity, Derby a NRBC) a dosud vede žebříček výher v NRHA USA. AQHA Grand Champion Stallion (2011) – AQHA World Show Qualifier,  3 x 1. místo AQHA Halter Yearling Stallions (2008), 1. místo ČJF Reining Futurity (2010), 1. místo AQHA Halter Aged Stallions Open (2011), 1. místo AQHA SB/ Hackamore Open Reining (2011)
V chovu působí od letošního roku.

Quarter horse

 

Český teplokrevník
1/429 Kimi
Klisna, tmavá hnědka, nar. 2005
Chovatel: Ing. Dana Holíková, Bystřice u Benešova
Majitel: Štefan Tyrpák, Praha

Finalistka přehlídky tříletých klisen (Písek, 2008)

ČT


Starokladrubský kůň
Solo  Elea  XXII
Hřebec, vraník, nar. 2001
Chovatel: Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Majitel: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Typický představitel plemene s vynikající mechanikou pohybu, vítěz výkonnostních zkoušek hřebců v roce 2005. Reprezentoval Národní hřebčín v soutěžích čtyřspřeží a jednospřeží. Od roku 2008 je připravován na drezurní soutěže a k předvádění cviků „vysoké španělské školy“. Do chovu byl zařazen v roce 2006, zatím 36 narozených hříbat. Dva z jeho synů absolvovali v letošním roce výkonnostní zkoušky hřebců, oba s vynikajícím hodnocením.

Starokladrubský kůň


Lipický kůň
952 Pluto II CZ
Hřebec, smíšený bělouš, nar. 1996
Chovatel: Hřebčín Dakovo (Chorvatsko)
Majitel: Ing. Jan Tupý, Statek Prak, Český Šternberk

Úspěšný účastník významných soutěží jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží, včetně mistrovství Evropy a světa. Mistr Evropy (Saumur, 2006), mistr České republiky (2007). Otec potomků úspěšných v mezinárodních závodech.

lipický kůň


Český sportovní pony
Iris Colfrey, hřebec, strakoš, nar. 2008
Chovatel. Adolf Odložil, Olešnice
Majitel: Aleš Fiala, Výhon, Velké Hoštice

Zařazen do plemenitby v roce 2011, v PK českého sportovního ponyho první hřebec plemene s KVH 124 cm

ČSP

 

Appaloosa
1113 Besanson Behistom
Hřebec, strakoš (leopard), nar. 2004
Chovatel: Alena Homolová, Hříměždice
Majitel: Jindřich Volný, Karlovy Vary

Hřebec v typu moderního sportovního AQH, specializován pro nekontaktní dobytkářské discipliny. Reserve International High Point 2010, finalista International Top Ten 2006, 2010, 2 x Grand Champion Stallions EU ApHC Congress,1x Reserve Champion Stallions EU ApHC Congress, Grand Champion Stallions 2010 CZ, Champion Most Colorfull At Halter Open CZ, ApHC Champion CZ 2007, 2008, 2010, ApHC CZ Champion Cattle Horse 2008, 6 x 1. místo Halter Stallions EU ApHC Congress, 3 x 1. místo Halter Stallions Open, 2 x 1. místo Most Colorfull At Halter Open.

appaloosa

 

Hlasování ukončeno! 

 

Kromě tohoto serveru lze hlasovat i na stránkách Equichannel.cz.

Vítěz ankety a koně umístění na 2. – 4. místě budou představeni a dekorováni v Pardubicích na výstavě Koně v akci. Stane se tak v sobotu 3. září.

Anketu pořádají Asociace svazů chovatelů koní a Dostihový spolek, a. s., Pardubice.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.