Čeští koně ovládli Žofín

V předvečer vyhlášení hereckých hvězd a předávání skleněných Českých lvů proběhlo na Slovanském ostrově vyhlašování jezdeckých hvězd, které si odvezly též cennou skleněnou trofej – Českého koně. Na Žofín si však pro svou cenu přijely i hvězdy čtyřnohé, konkrétně drezurní Chamberlain majitelky Petry Minářové a skoková Ronaldo-S Josefa Schneidera, přičemž cenu jim předal ministr zemědělství Ing. Jakub Šebesta. Přeplněný palác Žofín současně aplaudoval Jezdci roku 2009 ve skocích, kterým se stal Aleš Opatrný, v kategorii drezurní si tento titul odnesla Ema Jančářová.

Žofín

 

Koní bylo v pátek na Slovanském ostrově více než dost. „Čtyřnohé hvězdy večera ke slavnostnímu dekorování tradičně doprovázeli starokladrubští koně ve službách Městské jízdní policie Praha,“ informoval Josef Malinovský z pořádající redakce časopisu Jezdectví. U moderátorského pultu stál Daniel Čech.
Ocenění si z pražského Žofína odvezli také jezdci roku - respektive jezdkyně - v mladších kategoriích – děti, junioři a mladí jezdci. V drezuře ceny za první místa získaly Barbora Marešová, Kamila Kotyzová a Michaela Habásková. Ve skokové disciplíně se z vítězství radovaly Lucie Krulichová, Barbora Tomanová a Kateřina Mestenhauserová.
Mezi další vyhlašované kategorie patřil ČSOB Pohár Jezdectví 2009, jehož vítězi se stali Ema Jančářová (drezura) a již podesáté Aleš Opatrný (skoky). Ceny oficiálně udíleli i pořadatelé českých největších seriálových soutěží. Zástupci Českého drezurního poháru předali ceny Haně Vášáryové (Novice Cup) a Emě Jančářové (Top Ten Cup), ministryně spravedlnosti JUDr. Daniela Kolářová dekorovala nejlepší tři v Dance and Jump Czech Junior Cupu (Barbora Tomanová, Filip Doležal, Barbora Vojtková), Český skokový pohár ocenil čtyři finalisty Aleše Opatrného, Ludvíka Jandourka, Jiřího Lužu a Petra Eima. „Kdo se nemohl dostavit osobně, může slavnostní část galavečera sledovat dne 9. 3. v 17.35 hodin na televizní stanici Nova Sport,“ doplnil Josef Malinovský.

 

Rozsáhlou fotografickou reportáž najdete v dubnovém vydání časopisu Jezdectví!

 

Žofín

 

 

Český kůň – medailonky vítězů:

Jezdec roku 2009 drezura – děti – Barbora Marešová
Barbora Marešová reprezentuje jezdecký klub Iluze Makotřasy. V roce 2008 obsadila v anketě Jezdec roku druhou příčku a k vítězství za uplynulý rok jí zajisté pomohlo první místo na mistrovství České republiky dětí, kterého dosáhla na kolbišti TJ Žižka Praha v sedle San-li-pase. Na závodech jsme ji mohli vidět v první polovině sezony také s koněm roku 2008 Plesantem, s nímž například zvítězila při dubnových závodech na Přední Kopanině. Startovali společně v soutěžích stupně obtížnosti S a na stejné úrovni úspěšně závodila také s Lucky Life. Čtvrtým jejím svěřencem byla klisna Hermiona.

Jezdec roku 2009 skoky – děti – Lucie Krulichová
Lucie Krulichová se stává dětským jezdcem roku již podruhé za sebou. Po pátém místě z Athén v roce 2008 obsadila s Nikolou na loňském mistrovství Evropy dětí v belgickém Moorsele mezi silnou konkurencí 17. místo a potvrdila tak, že patří skutečně mezi dětskou špičku. Při srpnovém republikovém šampionátu dětí konaném na jejím domácím kolbišti ve Zduchovicích již nenašla přemožitele a zvítězila. Úspěšnou dvojici tvořila Lucie také s Pemem, s nímž se účastnila např. dětského CSIO v italském Abano Terme či CSI v rakouském Linci. Dále startovala s koňmi Felicita, Mars Star, Nightfever a Top Deja Vue.

Jezdec roku 2009 drezura – junioři – Kamila Kotyzová
Kamila Kotyzová startující za Stáj Adam úspěšně přestoupila v roce 2009 z kategorie dětí mezi mladší juniory a s klisnou Alicí s přehledem vybojovala v této skupině jezdců titul mistryně republiky. Povedly se jí také mezinárodní juniorské závody v polské Wroclawi, kde obsadila šesté, páté a sedmé místo. S  Alicí zvítězila z celkových 24 startů patnáctkrát a dařilo se jí i s dalšími koňskými svěřenci, kterými byli Lístek a Little Joe. Vidět jsme ji mohli na závodech v Praze Komořanech a na Císařském ostrově, v Kolesách, v Brně Soběšicích, v Pardubicích, v Deštném v Orlických horách či v Mikulově.

Jezdec roku 2009 skoky – junioři – Barbora Tomanová
Barbora Tomanová z jezdeckého klubu Dance and Jump má za sebou velmi vydařenou sezonu! V květnu dosáhla hned dvakrát na třetí příčku v Grand Prix při mezinárodních závodech. Poprvé s Kohenem při juniorském CSI ve Zduchovicích, podruhé s Careful Franz Josefem při CSI Hradec Králové, kde se současně stala nejlepší účastnicí závodů. Na mistrovství republiky starších juniorů obsadila po napínavém rozeskakování druhé místo. Ze zahraničních startů patří mezi její největší úspěchy účast při finále Světového seriálu mládeže v tureckém Istanbulu. V Grand Prix obsadila druhou příčku a byla vyhlášena nejlepším zahraničním jezdcem závodů. V roce 2009 startovala ještě s Colomanem, Chapmanem a s My Fair Lady.

Jezdec roku 2009 drezura ml. jezdci – Michaela Habásková
Pro Michaelu Habáskovou byl rok 2009 posledním, kdy mohla startovat jako mladá jezdkyně a v této kategorii se stala v sedle Sapiense-K již podruhé v řadě mistryní republiky. Se stejným koněm se probojovala také do finále Českého drezurního poháru, kde obsadila v Top Ten Cupu pěkné čtvrté místo. Při říjnových mezinárodních závodech v rakouském Weikersdorfu skončila tato dvojice na desátém, resp. dvanáctém místě. Domácích závodů se účastnila v Praze Komořanech, na Přední Kopanině a na Císařském ostrově, v Brně Soběšicích a v Pardubicích. Jezdecký klub Ronex reprezentovala Michaela také v Herouticích v sedle Bertramky a Sáry.

Jezdec roku 2009 skoky – ml. jezdci – Kateřina Mestenhauserová
Kateřina Mestenhauserová reprezentující Jezdecký klub Mělník podává již několikátou sezonu stabilně kvalitní výkony. Mistrovství České republiky mladých jezdců na Ptýrově pro ni začalo velmi nadějně a před závěrečným kolem měla na svém kontě pouze jeden trestných bod. Nakonec však skončila s Grétou na pátém místě. Dařilo se jí také s dalšími koňskými svěřenci, kterými byli: Queren, Bonsay, Elbon, Jetta, Pay Day, Queen´s, Rain Man a Vinius. Mohli jsme ji vídat kromě Ptýrova v Martinicích, Opřeticích, v Praze na Císařském ostrově, v Litomyšli, Židovicích, Plzni, Kolíně, Hradištku, Oticích či na Páterově.

Jezdec roku 2009 drezura – senioři - Ema Jančářová
Ema Jančářová má za sebou s Athosem veleúspěšnou sezonu. Z celkových 32 startů nasbírali společně 12 prvních a 7 druhých míst. Jedna z významnějších stříbrných pozic byla v závěrečné volné sestavě na hudbu při mezinárodních závodech CDI v Brně a druhou pozici obsadila i při republikovém šampionátu v pražském areálu TJ Žižka. Na stejném kolbišti vybojovala v závěru sezony vítězství ve finále Českého drezurního poháru. Několikrát se úspěšně představila na mezinárodních závodech CDI v maďarském Mariakalnoku, v polské Wroclavi a v rakouském Weikersdorfu. Kromě Athose startovala Ema Jančářová nově v nižších soutěžích s Diplomatem a i sním získala ze šesti startů tři prvenství.

Jezdec roku 2009 skoky – senioři – Aleš Opatrný
Výčet sportovních výsledků Aleše Opatrného v roce 2009 je opravdu velmi dlouhý – v soutěžích stupně ST a vyšších startoval bezmála stokrát. Mezi důležitá vítězství patří Velké ceny Ptýrova a Strakonic v sedle klisny Kristály. Přemožitele opět nenašel ani v samotném finále Českého skokového poháru v Praze, pro který si vybral Ritu. V Grand Prix Hradce Králové dosáhl v sedle Titana R. S. již čtvrtého prvenství v řadě a se stejným koněm dokončil při CSIO Bratislava šestý v Poháru národů a čtvrtý v Grand Prix. Další důležité body do Světového poháru získal začátkem prosince při CSI-W Budapešti, kde dokončil s Carusem desátý. Na závodech jsme ho mohli vidět i s dalšími patnácti koňmi.

Kůň roku 2009 drezura - Chamberlein
Desetiletý Chamberlain po otci Compliment z matky Green Peace se u nás poprvé představil s Fabriziem Sigismondim koncem května v Praze na Přední Kopanině a již v polovině června startoval na mezinárodních závodech CDI v Brně, kde skončil třináctý, jedenáctý a devátý. Na mistrovství České republiky v Praze zvítězil ve všech třech kolech a stal se tak i celkovým vítězem. Ve finále Top Ten Cupu obsadil konečné druhé místo a v závěru roku vycestoval se svým jezdcem ještě na dvoje mezinárodní závody. Při CDI-W v polské Wroclavi skončil dvacátý, jedenáctý a osmý, na CDI v italské La Mandrii pak vybojoval patnáctou, jedenáctou a desátou pozici. Z 24 startů v loňské sezoně obsadil hned 11 nejvyšších příček.

Kůň roku 2009 skoky – Ronaldo-S
Jedenáctiletého Ronalda-S po otci Burggraaf z matky Koosje má hipologická veřejnost spojeného s jezdcem Jiřím Lužou ze stáje Schneider. Jeden z jejich nejviditelnějších výkonů bylo prvenství v otevřené soutěži při vrcholu seniorského šampionátu České republiky, v níž dokonce překonali mistrovskou dvojici Jiřího Papouška s Helpem. Ronaldo-S absolvoval se svým jezdcem také veleúspěšnou premiéru v Poháru národů při CSIO Bratislava, ve kterém šel první kolo jako jediný z našich čistě a v druhém jen s jednou chybou, čímž výrazně přispěl k celkovému šestému místu. Prvním místem ve Velké ceně Plzně, druhým ve Velké ceně Brna a třetím ve Velké ceně Prahy napomohl svému jezdci k účasti ve finále Českého skokového poháru.

 

V úterý 9. března od 17.35 hodin odvysílá stanice Nova Sport 25 minutový sestřih toho nejzajímavějšího z průběhu jezdeckého galavečera Český kůň 2009 na Žofíně. Do příštího Jezdectví pro vás chystáme pro změnu podrobnou fotografickou reportáž, z níž se také dozvíte všechny možné perličky, které vám třeba při osobní účasti na Žofíně unikly.

 

Pořadatel:
Pražská vydavatelská společnost - redakce Jezdectví

Záštita:
Česká jezdecká federace

Hlavní partner akce:
Dance and Jump
Toman, Devátý a partneři

Partner akce a generální partner tomboly:
Equiservis

Hlavní mediální partneři:
MF Dnes
Country rádio
EquiTV

Mediální partneři:
Jezdec
Pes přítel člověka
Praktik

Partneři večera:
ČSOB
Český skokový pohár
Cymedica
GS Partners
Jezdecký areál Zduchovice

Produktoví partneři:
Boom Tisk
Foto Nova
JBS Studio
Via Perfecta

Oficiální dodavatelé:
Astera
Sport forte
Šepra

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.