Co se do Jezdectví nevešlo - Jak se zbavit strachu?

Většina z nás to někdy zažila, u některých to zanechalo hluboké stopy. Pád, nebo i jen dočasná ztráta kontroly nad koněm a situací, někdy i zranění, a jako trvalé následky strach. V únorovém Jezdectví se dozvíte podrobnosti o metodě Faster EFT, která by vám mohla pomoci se strachu zbavit. Jeden důkaz najdete přímo v časopisu, další příběhy přinášíme dnes.

Slečna Petra má přání se po několika letech znovu vrátit na menší parkurové závody. Jen pomyšlení na to v ní ale vyvolává neovladatelný strach. Její předchozí trenér nebyl příliš soudný a nutil jí ke skokům dříve, než se na to sama cítila a pravděpodobně i než k tomu byla dobře připravená ona a její kůň. Došlo k mnoha pádům, kůň byl stále méně ovladatelný, a přesto ji nutil i k účasti na závodech, kde se vše ještě vystupňovalo. Postupně se bála natolik, že hledala každý den výmluvy, proč nepůjde jezdit. Odešla od trenéra, pracuje nyní se svými koňmi s trenérkou, která jí nikam netlačí, pracují přiměřeně zkušenostem jezdkyně i koní a přesto jen pomyšlení na skoky a závody v ní vyvolává stres. Během sezení bylo zpracováno několik nejintenzivnějších vzpomínek na pády a na závody. Následně několik představ, které ještě způsobovali problém. Nalezla se i vzpomínka, kdy na honu na lišku ztratila klientka kontrolu nad svým koněm, která v ní také zanechala hlubokou stopu, která vedla k nejistotě i při běžné jízdě v terénu. Druhý den po terapii, protože má jednoho koně teprve krátce obsednutého a druhý kůň má zdravotní problém, vyzkoušela na zapůjčeném koni několik menších skoků, a i když tento kůň neměl s překážkami žádné zkušenosti, cítila se při tom jistě a v klidu. I v terénu se nyní se svým mladým koněm cítí podstatně jistější a klidnější. Pro tento článek napsala:
„Jaké bylo sezení F. EFT? Původně jsem si nedokázala příliš představit, že budu sedět, terapeut mi bude poťukávat na spánky a já si přitom budu představovat a především prožívat nejrůznější vzpomínky a představy. První vzpomínka mi také dělala trošku problém, hlavně vybavit si pocity s ní související, ale již během chvilky lehkého poťukávání nebyl problém si situace ani nejrůznější pocity vybavit. Nebylo to nikterak nepříjemné naopak. Všechny negativní pocity- strachu, nedůvěry či smutku postupně slábly, až je vystřídal pocit klidu či radosti. Bylo zvláštní, jak moc se dají prožívat představy či modelové situace, do kterých Vás terapeut staví. Jako když se člověk ponoří do čtení knížky, která ho do svého děje naprosto vtáhla. Je těžké to popsat obzvlášť, když vím, jak skepticky se budou lidé na tento popis tvářit-sama jsem měla ještě před několika hodinami stejný názor, jako oni. Ale faktem je, že něco na této technice opravdu je a že skutečně dokáže vymazat hodně problémů z našich životů. I já F. EFT znovu využiji.“


Paní Jana má mladého, temperamentního koně a po několika problémech během a po obsedání se u ní nahromadil strach tak, že také hledá různé důvody, proč odkládat ježdění. Pokud se odhodlala, měla problémy s respektem a napětím koně na její nasednutí samotné. Při sezení se zpracovaly vzpomínky na obsedání, kdy kůň ošklivě setřásl slečnu, která s obsedáním pomáhala. Vzpomínky na její vlastní pád a problémy s respektem při nasedání a lonžování. Objevily se i dvě další vzpomínky, které na oko nesouvisely, ale měly také velmi silný emocionální náboj. V nedávné době byla paní Jana svědkem vážného pádu jiného jezdce a zážitek v ní strach ještě více prohloubil. V minulosti spadla z jiného koně také s nepříjemným zraněním a vzpomínka na tu situaci v ní také oživila strach. Tyto zkušenosti a zážitky ze svědectví se hromadí a strach se načítá. Po terapii, ještě ten týž den, se rozhodla jít s koněm na jízdárnu. V telefonu se nejprve ozvala se slovy „Já to sice vůbec nechápu, ale funguje to!“. Vyprávěla, že místo strachu se najednou na ježdění opravdu těšila a že ani během práce nenastal žádný problém, kůň byl jak vyměněný, naprosto klidný. Nyní jezdí pravidelně, a i když je někdy kůň živější, nebo zlobí, již jí to neodradí.

Paní Renata přišla na terapii s problémem, kterému se říká tréma. Nevysvětlitelný pocit strachu s průvodními zažívacími problémy, pocity na zvracení, pocením a třesem. Při práci s tématem se ukázala vzpomínka na její dětství, kdy byla několikrát zesměšněna ve škole při tělocviku, kdy nezvládala některá cvičení. Bezohledný učitel po ní chtěl opakovat pokusy a děti se jí smály. Uvědomila si, že kdykoli si není jistá, že něco hravě zvládne, objevuje se stejný strach a tréma i v dalších situacích v jejím životě. Z celé vzpomínky se odpojily všechny nepříjemné pocity od studu až po vztek. Nyní se místo trémy před závody dostaví příjemné vzrušení z očekávání a díky uvolnění napětí se dostavují i výrazně lepší výsledky v soutěžích.
Faster EFT má kromě již zmíněného „ léčení“ strachu velmi široké spektrum využití. Je efektivní při řešení jakýchkoli negativních emocí, jako je například smutek, emocionální traumata, vztek, pocity viny, pocity bezmoci a beznaděje. Úspěšně se používá k léčení deprese a syndromu vyhoření, závislostí, přejídání, fobií, psychických poruch, dětských problémů a další. Výborně pomáhá i při rozvoji osobnosti, zlepšení výkonnosti, sportovních výsledků, a řešení problémů ve vztazích.
V této chvíli je již i v naší zemi možné se obrátit na praktiky, kteří jsou v technikách Faster EFT trénováni přímo Robertem G. Smithem.
Romana Kvapilová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.