Co se do Jezdectví nevešlo - Speciál měsíce o udidlech

Jsou udidla mučicím nástrojem nebo prostředkem komunikace? Tak na tuto otázku se pokusí v říjnovém speciálu odpovědět MVDr. Dominika Švehlová. Rozsáhlý materiál samozřejmě nepojal celou problematiku a nevešla se do něj odpověď Zuzany Zelinkové, úřadující skokové mistryně republiky na naši otázku, kolik udidel má, které nejčastěji a na které koně používá. Pojďte si nyní přečíst její odpověď.  

Svoji odpověď posílala Zuzana Zelinková z letadla do Madridu na mistrovství Evropy (text a skvělé fotografie z jeho průběhu si také přečtete v říjnovém Jezdectví).

"Udidel mám všeobecně cca 20, ale většinou jsou to všechno normální jednou nebo dvakrát lomená stihla. Pelhemu nebo složitějších mám cca asi 5. Nejraději jezdím na obyčejném s nějakou hračkou uprostřed... V poslední době jsem si docela oblíbila právě to od Tjarka (trenér Zuzany Tjark Nagel, také o něm byla v naší otázce zmínka, pozn. red.), ale tu nejjemnější verzi s měkkou gumovou tyčkou. To používám většinou na koně, kteří jsou velmi citliví v hubě. Trošku je to zbrzdí, ale přitom se nebojí o hubu a lépe vydrží na přilnutí a kontaktu mezi skoky.
Na Ninju jsem od začátku používala obyčejné nebo roubíkové udidlo a dle potřeby spíše měním nánosník.
Vždy se snažím najít to nejjednodušší řešení, a proto nerada spekuluji nad nějakými specialitami. Každý můj kůň má své udidlo, a to používám na závodech z 99 %."

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.