Co se do Jezdectvi neveslo - VIP Zbyněk Fric a Zdivočelá země III

Kdo jste nalistoval stranu devět červnového Jezdectví, našel jste zpověď našeho VIP čtenáře Zbyňka Frice. Nejen muzikálový, ale hlavně filmový a televizní herec zodpověděl netradičním způsobem tři tradiční otázky. A právě na televizní seriál bychom rádi upozornili - jeho role Smajla ve Zdivočelé zemi III se hodně odehrává v sedle. Pojďte se podívat na fotografie, děj třetí série a nezapomeňte - Zdivočelá země jde každé pondělí od 20 HOD na České televizi a jejím prvním programu!

© foto: Karel Šuster   

Dramaturgyně Helena Slavíková o 3. sérii

Třetí řada seriálu se odehrává od srpna 1968 do roku 1970 a zahrnuje okupaci, těsné pookupační období a nástup normalizace. Osudy hrdinů se podobně jako v prvních dvou pokračováních odvíjejí od politické situace v naší zemi a mapují ji.



Můžeme-li zvolit přirovnání, v případě Zdivočelé země jde o třicet dva dílů, které vidí osudy této země jinak než v téměř stejném počtu dílů major Zeman.



Jde o rodinné příběhy známých a oblíbených hrdinů, v nichž hraje roli láska, rodinná soudržnost, přátelská pospolitost, romantika, napětí a detektivní podezření. A zároveň osobní statečnost či podlost v politických postojích.



Celkový tón seriálu není vůči divákovi konfrontační: tj. nestaví mu okázale před oči, že se divák eventuálně zachoval v době normalizace zbaběle, zatímco naši hrdinové byli neohroženě chrabří. Naopak, autoři seriálu většinou lidi nesoudí, protože vidí jejich svízelnou situaci.



Co však odsuzují naprosto nekompromisně, je komunistický režim – a takových děl nebude mít veřejnoprávní televize nikdy dost.

Základem děje je Maděrův konflikt. Nejstručněji ho můžeme vyjádřit takto: hlavní hrdina se tak soustředil na uskutečnění svého oprávněného snu vychovat vítězného koně, že udělá chybu a musí za ni zaplatit. Ilonka, Maděrova žena, však tentokrát už nemá tak silnou dávku tolerance, jako měla za Maděrova devítiletého vězení v padesátých letech, a tak je nakonec ohrožen i vztah manželů Maděrových.



V seriálu nechybí ani takřka detektivní napětí, vyvolané Ševčíkovou touhou po pomstě, který se v minulé sérii dostal do basy za čin, který nespáchal. Ševčík je propuštěn z vězení a bez skrupulí usiluje o životy těch, kteří mu dle jeho názoru do vězení pomohli.

V seriálu nechybí ani komické motivy. Například se do třetí série vrací Beno Kleibl (ten, který v druhé sérii jako Maděrův spoluvězeň pořád sliboval, že si pro něj přijede britský velvyslanec, až se to také stalo). Beno přijíždí do Svatého Štěpána v ještě doznívajících poměrech roku 1968 jako posel vynikajícího obchodu, ovšem také jako nezdolný optimista na vozíčku, přestože se zranil při havárii.

V třetí sérii se setkáme i s mladou láskou Maděrovy dcery, s emigrací nejbližších přátel, pády vlivných a vysoce postavených, zradou blízkých, donašečstvím, váháním, komu vlastně věřit...

Ve Zdivočelé zemi vystupuje, jak jinak v dvaatřicetidílném seriálu, nepřeberné množství postav. Ale hlavní protagonisté jsou stále titíž: je jich dobře dvanáct, třináct a musí se chovat v průběhu zobrazované doby, tedy v průběhu mnoha let, konzistentně vůči svým původním charakterovým zadáním. A to se mění jejich věk, povolání, rodinné vztahy, mění se dramaticky doba. Vést takovou postavu dvaatřiceti díly,v nichž nejde jen o kalendářové vztahové povrchnosti, vyžaduje od autorů velkou invenci, úsilí a soustředění.

 

 

Ze všech postav bych ráda jako příklad zvolila postavu Maděrovy ženy Ilonky. Myslím, že nijak nepřeženu, když se mi zdá v české seriózní seriálové produkci ojedinělým portrétem ženy. Z původní mladičké a naivní holičky se stala žena, která neztratila nic ze svých půvabů, ale získala charakterovou pevnost a nesmlouvavost, neobyčejnou sílu nést všechnu tíhu, jež jí život s Maděrou přináší, vychovávat dobře děti a být posilou pro široké okolí. I v této třetí sérii má postava Ilonky významný dramatický part, který divákovi přinese napětí a překvapení a obraz této postavy završuje. Je tu namístě podotknout, že postavu Ilonky Maděrové si už bez tváře a hereckého umění Jany Hubinské nedovedeme představit.

Stránky sympatického herce najdete zde.

Stránky pořadu tady.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.