Den starokladrubského koně

Národní hřebčín Kladruby nad Labem na začátku sezóny 2016 otevřel veřejnosti svůj areál v Kladrubech nad Labem. V sobotu 28. 5. 2016 připravil slavnostní program pod názvem Den starokladrubského koně, který je nejen oslavou unikátního českého plemene, ale také připomenutím dokončení výjimečné rekonstrukce. Za účasti vzácných hostů - ale především pro širokou veřejnost - proběhne celá řada vystoupení a prezentací. 

Program

Po téměř tříleté pauze, během které v kladrubském hřebčíně probíhala rozsáhlá rekonstrukce areálu, se může veřejnost těšit z vystoupení starokladrubských běloušů a vraníků v samotném srdci Národního hřebčína - na hlavním nádvoří v Kladrubech nad Labem. Hlavní nádvoří je lemované stájemi, kostelem sv. Václava a Leopolda, zámkem a expozicí kočárovny a postrojovny. Komplex historických budov po rekonstrukci ve spojení s prezentací umu nejen starokladrubských koní slibuje nevšední zážitek pro všechny zúčastněné diváky.

Program začíná již v 10 hodin chovatelskou ukázkou, v 11:30 je očekáván příjezd císaře Františka Josefa I. a jeho choti Alžběty Bavorské zvané Sissi. Císařský pár přijede v slavnostní zápřeži a odhalí pamětní desku nalezenou při rekonstrukci, připomínající císařovnu a její pobyty v Kladrubech nad Labem. Císař s císařovnou často do Kladrub dojížděli a i v sobotu 28. 5. budou moci přihlížet jedinečnému programu. Slavnostní hlavní program začíná ve 13:00, obsahuje 18 výjimečných prvků, do kterých bude zapojeno na 150 koní.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky zápřeže, čtverylku starokladrubských hřebců nebo dámy v sedlech. Nebudou chybět ani speciální vystoupení jako např. uherská pošta, pushball či závěrečné vícespřeží. Pozvání přijali hosté tuzemští i zahraniční: Národní hřebčín Topolčianky (SVK), Zemský Hřebčinec Tlumačov s. p.o. a Zemský hřebčinec Písek s.p.o.

Vystoupí také žáci Střední školy chovu koní a jezdectví, Kladruby nad Labem. Zajímavostí pak bude společná čtverylka zástupců NHK a Zemského hřebčince Písek a Zemského hřebčince Tlumačov.

Mezi hlavní body programu bude jistě patřit prezentace dánského královského spřežení se zlatým kočárem z roku 1840, k jehož účasti vyslovila souhlas osobně dánská královna Margrethe II. Návštěvníci budou moci krásu zlatého kočáru obdivovat nejprve v dopoledních hodinách od 10:00 do 12:00 v rámci vystavení v expozici. Následně pak budou mít možnost shlédnout předvedení dánského královského spřežení v hlavním programu na nádvoří hřebčína.

K slavnostnímu dni je připojena netradiční prohlídka zámeckých interiérů formou Muzejní noci, která bude probíhat od 19:00 do 24:00 a návštěvníky bude provázet sám císař. Vůbec poprvé se návštěvníkům během muzejní noci otevře kaple Povýšení sv. kříže s tajemstvím své krypty.

Ředitel Národního hřebčína ing. Jiří Machek doplňuje: „Den starokladrubského koně je pro nás událostí nejen této sezóny. Je to pocta koním a slavnostním uzavřením rekonstrukce resp. otevřením nové etapy Národního hřebčína. Jde o poděkování všem, kteří nám přes všechny problémy drželi palce a podporovali nás. My se jim snažíme odvděčit a myslím, že např. pohled na unikátní dvanáctispřeží starokladrubských běloušů toho bude důkazem“.

Vstupné na Den starokladrubského koně je pro dospělé 150 Kč, děti do 15 let, senioři a ZTP 75 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, ministra kultury Daniela Hermana a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

 

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.