Den starokladrubského koně 2017

V sobotu 27. května se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem uskuteční největší prezentační akce pro širokou veřejnost - Den starokladrubského koně. Čeká Vás předvedení koní v zápřeži, pod sedlem a vystoupení hostů včetně příjezdu Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského. Večer pak slavnostní den uzavírá Muzejní noc na zámku. Podrobný program a videoupoutávka uvnitř.

Veřejnost se může těšit na vystoupení starokladrubských běloušů a vraníků v samotném srdci Národního hřebčína - na hlavním nádvoří. To je lemované stájemi, kostelem sv. Václava a Leopolda, zámkem a expozicí kočárovny a postrojovny. Komplex historických budov, které jsou národní kulturní památkou, ve spojení s prezentací umu nejen starokladrubských koní slibuje nevšední zážitek pro všechny zúčastněné diváky.

Program začíná již v 10 hodin chovatelskou ukázkou, v 11:30 hod. je očekáván příjezd Marie Terezie s císařem Františkem I Štěpánem Lotrinským v slavnostní zápřeži. Marie Terezie se významnou měrou zapsala do dějin Národního hřebčína, a tento bod programu připomíná její 300. výročí narození. Hlavní program začíná v 13:00 hod., obsahuje 15 výjimečných prvků, do kterých bude zapojeno téměř sto koní.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky zápřeže, skokovou čtverylku, voltižní ukázku dětí nebo barokní pas de deux v kostýmech. Nebudou chybět ani speciální vystoupení jako např. uherská pošta, pushball (koňský fotbal) či závěrečné vícespřeží. Pozvání přijali Zemský hřebčinec Písek, Zemský hřebčinec Tlumačov a poprvé v historii prezentačních přehlídek Národního hřebčína i zemský hřebčinec Landgestüt Redefin.

Vystoupí také žáci Střední školy chovu koní a jezdectví, Kladruby nad Labem. Zajímavostí budou sedlové tandemy starokladrubský běloušů i vraníků a společná skoková čtverylka zástupců NHK, Zemského hřebčince Redefin, Zemského hřebčince Písek a Zemského hřebčince Tlumačov. Součástí programu je i vystavení doposud neprezentovaných sbírek – např. historického biskupského kočáru v císařské jízdárně.

K slavnostnímu dni je připojena netradiční prohlídka zámeckých interiérů formou Muzejní noci, která bude probíhat od 19:00 do 24:00 a návštěvníky bude provázet sama Marie Terezie císař František I Štěpán Lotrinský. Výjimečně se návštěvníkům během muzejní noci otevře kaple Povýšení sv. kříže s tajemstvím své krypty.

Ředitel Národního hřebčína ing. Jiří Machek doplňuje: „Den starokladrubského koně je návštěvnickou událostí sezóny. Právě proto je program připraven na hlavní nádvoří hřebčína. Věřím, že se nám tím podaří nejen poděkovat příznivcům, podporovatelům a návštěvníkům za výjimečnou loňskou sezónu technicky náročným programem, ale prezentovat hodnotu chovu starokladrubského koně a kulturní krajiny široké veřejnosti. Tu emotivně vystihuje např. pohled na závěrečné předvedení stáda klisen s hříbaty.“

Vstupné na Den starokladrubského koně: 150 Kč (dospělí), 100 Kč (děti od 6 do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let, ZTP nad 18 let), 450 Kč (rodinné vstupné tj. 2 dospělé osoby a děti do 15 let), volný vstup (děti do 6 let, ZTP do 18 let, ZTP/P a jejich doprovod).

je pro dospělé 150 Kč, děti do 15 let, senioři a ZTP 75 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, ministra kultury Daniela Hermana a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.