Equiteam - když se setkají správní lidé...

Zakladatelem původní myšlenky je Míša Zachová, koňský nadšenec, zasloužilý funkcionář – bývalá prezidentka a tisková mluvčí WRC a hlavně neuvěřitelně pozitivní člověk, který i absolutního nekoňáka přesvědčí k prvnímu kroku do sedla… V roce 2008, po seznámení s Betkou Kroumanovou a Monikou Hýblovou založily společně Equifarm, s.r.o. Myšlenkově a prakticky na činnost Equifarm, s.r.o. navazuje v roce 2011 občanské sdružení Equiteam, o.s.

 

Areál Equifarm v Jevišovicích

Míša Zachová nám v prvních dnech začínajícího roku 2012 odpověděla na pár otázek.

Jaké jsou Vaše hlavní aktivity pod hlavičkou Equiteam?

Hlavní aktivitou je výcvik koní a jezdců od rekreační úrovně až po úroveň sportovní, ať již formou seminářů, kurzů nebo individuálních tréninků. Dále jsou to velice oblíbené tábory a pobyty u koní. Samozřejmostí je poradenství při koupi či prodeji koní. Equiteam je také spoluorganizátorem koňského programu na výstavách jako TECHAGRO Brno či Koně v akci Pardubice nebo na firemních akcích, kde se oblibě těší komunikační hry (Equipoint).
Equifarm (původní firma – s.r.o.) provozuje rekreačně – jezdecký areál Equifarm Jevišovice u Znojma, je držitelem akreditace MŠMT na vzdělávání cvičitelů jezdectví a zároveň je majitelem plemenného Appaloosa hřebce GF Freedom King, přímého syna legendárního haltrového hřebce. Jeho jezdkyně a naše kolegyně Betka s ním dosáhla za loňský rok hned 4 tituly mistra Evropy i Mistra ČR.  

Můžete nám říct podrobnější informace ke kurzu Vzdělávání cvičitelů?

Napřed k osobám - garantem této akreditace je Esther Weberová, úspěšná evropská jezdkyně a trenérka v jedné osobě. Kvalifikace je všestranná, proto je složena z informací, které by měl znát každý ošetřovatel, správce areálu, cvičitel, bez ohledu na to, zda se setkávají s anglickým stylem, westernovým způsobem ježdění nebo jsou to rekreační jezdci… Zásady bezpečného a férového přístupu ke koním i klientům jsou ve všech těchto stylech stejné, a o tohle nám jde – kvalifikace není určena pro závodníky (není pod hlavičkou ČJF ani WRC), ale pro každého, kdo chce koně chovat, a hlavně bezpečně a kvalitně trénovat a učit ostatní a „potřebuje na to papír“ (živnostenský list, pojištění apod.). Zájemce o kurz nemusí mít tudíž jezdeckou licenci, ani ho nečeká parkurová zkouška. Během sedmi víkendů ho čekají informace z oblasti psychologie, veteriny, práva, pojištění, účetnictví a pochopitelně nejvíc „koňská“ teorie a praxe. Závěrečná zkouška je složena z pohovoru, písemného testu a drezurní nebo westernové úlohy. Pro více informací si klikněte na www.cvicitelak.cz.

Vidíte velké rozdíly mezi kvalitou přípravy v různých jezdeckých centrech?

Některé centra jsou velice kvalitní, ať se jedná o přípravu koní, nebo jezdců. Ale není jich dostatek.
Z principu mi vadí přístup na jízdárnách – tady máš za pár korun koně a jeď ven… nebo organizované vyjížďky začátečníků stylem 10 dětí a jeden instruktor. Dívám se na to pohledem matky dítěte, ale i profesionálním pohledem, jelikož úrazů a pádů jsem viděla za ty roky nespočet. I v případě, že se dodržují zásady bezpečnosti, je kůň pořád jenom zvíře a stát se může v podstatě cokoliv. A zase jsme u cvičitelů – cvičitel po našem kurzu Vás možná nevytrénuje do úrovně TT, ale nezapomene Vašemu dítěti dát helmu, než ho posadí na koně…
Nechci působit pesimisticky, naopak – myslím, že čas strávený s blízkými lidmi v blízkosti koní nebo přímo v sedle patří mezi nejkrásnější okamžiky života. A že je dobré udělat maximum opatření, aby to vždy tak bylo…


Co Vaše vlastní jezdecko-rekreační centrum? Jakými aktivitami se zde zabýváte?

Areál je základnou Equiteamu pro různé „koňské“ akce, s tím, že ho zároveň pronajímáme na aktivity jiným skupinám – pro jezdecké kurzy, tábory nebo rodinnou dovolenou. Nachází se v blízkosti Jevišovic u Znojma. Máme zde v létě kapacitu až 28 lůžek na přespání. Stáje pro 12 koní jsou v zimní období prázné  (máme koně v Tetčicích u Brna a v Břeclavi) a ožívají na jaře. Mimo koní jsou zde kozy, ovce, kachny, hlídací pes Lilinka, která váží víc než já , prase, slepičky…typická farma, která je uzpůsobená pro koňáky. Je zde velká venkovní jízdárna, kruhovka, cca kilometr daleko je malá jezdecká hala… Jediné, co nám brání využívat farmu celoročně i třeba pro vlastní ustájení je bohužel vzdálenost od Brna 60 km a od Břeclavi přes 90km… tak si pohráváme s myšlenkou vybudovat farmu 2, někde na spojnici Brno-Břeclav, ale to je hudba daleké budoucnosti, pokud vůbec někdy něco takového nastane…

Máte nějaké přání pro naše čtenáře do roku 2012?

Přeji všem, aby se jejich koníček stal součástí jejich života natolik, aby se jim podařilo skloubit jej s pracovním i soukromým životem. Protože koně a práce kolem nich i s nimi přináší člověku vnitřní uspokojení, inspiruje ho k lepším výkonům, učí ho trpělivosti a v neposlední řadě mu přináší nové zážitky i nová přátelství.

Odkazy:

www.equiteam.cz
www.equifarm.cz
www.cvicitelak.cz
www.freedomking.cz

 

Equifarm je majitelem plemenného appaloosa hřebce GF Freedom King

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.