II. ročník Chovatelské výstavy a jezdeckého odpoledne pony a malých koní

Ve dnech 27. - 28. srpna se v Polance nad Odrou uskutečnil II. ročník Chovatelské výstavy a jezdeckého odpoledne pony a malých koní. Když organizátoři pár dní před akcí akci připravovali, bylo jasné, že bude krásný, slunečný, až tropický den.  Proto byl výstavní kruh zmenšen, což uvítali hlavně nejmenší vystavovatelé.

Hodnotící komise, ve složení: MVDr. Josef Živníček – hlavní posuzovatel, Miroslava Slívová – posuzovatelka  za CHK Ostravsko a Rudolf Žimulák – předseda spolku CHK Ostravsko, měli na programu více jak 80 výstavních a sportovních startů, a jde s jistotou říci, že to neměli vůbec jednoduché.

Program začal v 10:00, a to výstavou kategorií shetland pony (standart a v typu mini). Přestavila se krásná kolekce 9-ti shetlandů, mezi nimi i jeden plemenný hřebec. Vítězkou se stala roční klisnička Tara ze Zubří, po otci 2019 Gádžo Perník, z matky 26/32 Tabby po 1179 Pico,  chovatelky a majitelky Ludmily Ondřejové. Klisnička se krásně projevila, komise se shodla, že v budoucnu bude ve výstavách na stupních vítězů. Druhý skončil plemenný hřebec 2019 Gádžo Permoník, rovněž majitelky Ludmily Ondřejové ze Zubří, a na třetím místě se umístila Unity Domino, v majetku paní Jany Ondřejové. Kolekce poníků zaujala všechny diváky, kterých bylo hodně.

Dále se představila kolekce6-ti  Welsh mountain pony. Kolekce byla více než hezká, včetně připravených a upravených vodičů.  Vítězem se stal 5-ti letý plemenný hřebec 1993 Calamity Zuriel Casanova, otec Trefynys Casanovca z matky Lustoord Zita po Ceulan Cariadog, který se ukázal v celé své kráse. Chovatelem hřebce je paní Novotná K., majitelkou je paní Lodziánová Žaneta z JK Stáj Kennbery. Na druhém místě se umístila dvouletá klisna Trawel Riana, z chovu Hřebčína Trawel, v majetku paní Říkovské Lindy, z Ranče Fouche, Zlín. Na třetím místě skončila 5-ti letá klisna Sara, chovatele pana Piotra Grela, majitelky paní Skulinové Žanety, ze Stáje Sarah.

Dále se nám předvedl zástupce plemene welsh pony sekce B, valach Devon, po otci Bownland Goldfake, z matky Bella po Titus (Německo), chovatele pana Peterse Eilerta, majitelky Simony Moudré, z JK na Rozvodí.  Devona si předvedla sama majitelka Simona Moudrá, která byla na svého valáška patřičně hrdá.

Následovala poslední chovatelská kolekce, a to výstava ostatních plemen, která byla obsazena 6-ti koníky. Vítězem se stal hřebec Cifr, plemene ČSP, po otci Bohemian Fryer. Hřebec se projevil v celé své kráse. Je nutno pochválit vodičku za její krásné předvedení , hřebce velice dobře ovládala. Chovatelkou i majitelkou je paní Alice Hovjacká, ze SK Mušketýr Ostrava. Na druhém místě se umístil valach Viking, ČSP, majitelky Moniky Moudré, z JK Na Rozvodí, na třetím pak valach Šošón, majitelky Terezie Cigánové ze Stáje Hať. Nutno podotknout, že tato dvojce byla krásně upravena a společně tvořili sladěnou dvojici.

Vítězem Šampionátu  výstavy se stala roční klisnička SHP v typu mini Tara ze Zubří, po otci 2019 Gádžo Perník, z matky 26/32 Tabby po 1179 Pico,  chovatelky a majitelky Ludmily Ondřejové.  Klisnička tak porazila plemenného hřebce 1993 Calamity Zuriel Casanova, a hřebce Cifr.

 

Ve 12:00 odzvonilo startům 3. Kola MSRŠ, které se účastnilo 37 přihlášených poníků.

Mladý vystavovatel od 3 do 7 let –

  • Místo    Adélka Selyben                Emma v. Portma Zathe                 JK Hubička Telnice
  • Místo    Šárka Kalvodová              Ami                                                       Stáj Rusty life - Lovčičky
  • Místo    Veronika Vojkůvková     Unity Domino                                   JK Valašsko
  • Mladý vystavovatel od 7 do 16-ti let –

  • Místo    Kateřina Svobodová       Taso                                                      JK Alka
  •  Místo   Noemi Kalužová               Trawel Riana                                     Ranč Fouche, Zlín
  • Místo    Terezka Pavlíková            Lancelot L                                           Jarošův Statek, studénka
  • Lead Rein do 110 cm KVH –

  •  Místo   Viktorka Zerzoňová        Lucián                                                  B. Mošťková
  • Místo    Adélka Selyben                Emma v. Portma Zathe                 JK Hubička Telnice
  • Místo    Rozálie Liďáková              Chewvalley Iris                                 JK Valašsko
  • Lead Rein od 110 cm KVH –

  • Místo    Klára Mošťková                Jenny                                                   B. Mošťková
  • Místo    Nela Tomaníková            Taso                                                      JK Alka
  • Místo    Tereza Valštýnová           Manbus Lene                                    JK Trojanovice
  • First Riden

  •  Místo   Kateřina Svobodová       Taso                                                      JK Alka
  • Místo    Lenka Ondřejová             Unity Domino                                   JK Valašsko
  • Místo    Terezie Cigánová             Šošón                                                   Stáj Hať
  • V programu se pokračovalo soutěží Driving, v níž soutěžili dvě dvojice, a to Jana a Lenka Ondřejové, s Unity Domino a Chewvalley Iris. Tato soutěžní ukázka sklidila nemalý potlesk, protože se na Moravě často takovéto zapřahání SHP koní nevidí. Profesorka Unity se velice dobře ukázala. Poděkování patří Janě Ondřejové, že dovezla sulky a ukázky se svojí dcerou předvedly.

    Soutěže jízdy zručnosti se účastnilo celkem 36 dvojic. Soutěž probíhala rychle, na 5-ti úkolech, na kterých také probíhala soutěž jízda zručnosti na opratích. Ačkoli nevyhrál, největší podporu od diváků obdrželi Stehnovi, kteří mají opravdu soutěživého ducha.

    Den byl zakončen křížkovým parkúrem 30 cm a křížkovým parkúrem 40 cm. V 30-ti cm zvítězila Terezie Cigánová se svým Šošónem, která porazila Danielu Havránkovou s Jerrym. Ve 40-ti cm parkúru vyhrála Barborka na Cifrovi, ze SK Mušketýr Ostrava.

    Chovatelský, výstavní a sportovní den byl opravdu náročný, hodnotící komise měli nelehké rozhodování. Počasí bylo taktéž náročné.  Organizačně byla akce dobře organizována. Jedinou menší výtkou bylo podcenění sociální ho zařízení, které trochu nestíhalo pro více jak 250 návštěvníkům.

    Celkem se účastnilo 47 poníků nejen z Moravy, ale také ze Zlína či od Brna.

    Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
    Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

    Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.