Jaroslav Jindra trénoval v Ptýrově

Ve dnech 6. -8.2.2009 proběhlo v moderním areálu farmy Ptýrov již druhé skokové soustředění letošního roku. Soustředění se konalo opět pod vedením českého parkurového reprezentanta Jaroslava Jindry a bylo rozděleno do tří výcvikových hodin ve třech dnech.

Prvý a druhý den byl zaměřen na nácvik parkuru. Na třech kombinacích na čtyři, pět a šest cvalových skoků pan Jindra poukazoval na důležitost souhry jezdce a koně, na vedení koně jezdcem a na základní předpoklady toho, aby kůň mohl bez problémů zvládnout celý parkur.

Třetí den soustředění byl zaměřen na jednoduchý parkur o 9-ti překážkách. Hodina byla vedena tak, jako by jezdci byli na závodech. Před samotným parkurem se skákal pouze kolmý skok a oxer a pak následovala jízda celého parkuru. Výška překážek byla vždy upravena podle skokových dovedností  a zkušeností jezdce a koně. Nejčastěji pan Jindra kladl jezdcům na srdce čtyři základní pravidla, a to: “dívat se, počítat cvalové skoky, mít koně pod kontrolou a správně se rozhodovat.“

\"\"

V ptýrovské hale se soustředění  zúčastnilo přes 30 jezdců a koní, kteří byli rozděleni do lotů po dvou, nebo vyjímečně po třech jezdcích, takže přístup ke každému z nich byl velice individuální. Bylo možné vidět různé úrovně jezdců, od méně zkušených jezdců až po jezdce, kteří jsou vidět na závodech ve vyšších stupních výkonnosti , jako např.  Dan Voksa, Lenka Matunová  a Petra Charvátová.  Stejně tak byly vidět i různé úrovně a povahy koní, od mladých po zkušené, od lehce jezditelných po problémové. Cenné rady předané klidným a přátelským hlasem zkušeného trenéra a jezdce pomohly nejednomu účastníkovi soustředění k lepším výkonům a k lepšímu zvládnutí svého koně.

I já jsem se prvně zúčastnila tohoto soustředění a myslím, že mě i mé kobyle to dodalo na sebejistotě. Už se těším na další, březnový, cyklus.

V. Pospíšilová

\"\"

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.