Na Dostihovém závodišti o víkendu lyžovala tisícovka běžkařů

V některých jezdeckých areálech mají ze sněhové kalamity vrásky, někde se z ní radují. Tak např. dostihové závodiště v Pardubicích se stává „rájem“ běžkařů z města a okolí. V závěru uplynulého týdne od pátku do neděle se na oválu vystřídala bezmála tisícovka lyžařů. A celkový počet sportujících návštěvníků se za osm dnů, kdy se v areálu lyžuje, překročil číslo 1500. „Počtem lyžařů, kteří se na závodiště v minulých dnech přišli proběhnout na běžkách, jsem hodně překvapeni. Návštěvnická čísla předčila naše očekávání,“ pronesl Jiří Kunát, ředitel Dostihového spolku, a.s. Pardubice.

DS Pardubice

 

Letos se na Dostihovém závodišti začalo lyžovat v sobotu 9. ledna. Během úvodního „lyžařského“ víkendu se na oválu vystřídalo 250 lidí. Ve všední dny se návštěvnost pohybovala od 40 do 110 běžkařů, ovšem v závěru uplynulého týdne bylo v areálu plno. Od pátku do neděle do stopy vyrazilo 964 lyžařů. Rekordní byla neděle 17. ledna, během níž lyžovalo 395 lidí.
„To jsou opravdu moc pěkná čísla. Jsme velice potěšeni zájmem o lyžování na závodišti. A jsem moc rádi, že areál je tímto způsobem využíván i přes zimu,“ pronesl Jiří Kunát.
Jen pro porovnání – na Dostihovém závodišti se poprvé lyžovalo minulou zimu. Během čtyř týdnů, kdy se dalo běžkařit, se v areálu objevilo kolem 600 lidí. V letošní sezoně byl tento počet překonán už za jeden týden a nyní už je téměř trojnásobný. Celkově se během dosavadních osmi „lyžařských“ dnů na oválu vystřídalo 1532 běžkařů.
„Věříme, že ideální sněhové podmínky vydrží nějakou dobu, aby se u nás dalo lyžovat,“ přál si Jiří Kunát.
Na oválu Dostihového závodiště byla původně pouze stopa pro klasický běh na lyžích. Na základě přání návštěvníků se připravil i pás pro bruslení. Původně byl vytvořen improvizovaně válcem na úpravu trávy, od minulého pátku se chystá sněhovou frézou Alpinka, kterou zdarma zapůjčila firma Befi s.r.o. Choceň. V areálu tak jsou nyní čtyři stopy pro klasický styl a tři metry široký pás pro bruslaře. Upravují se denně v podvečer.
„Úprava tratě speciální sněhovou frézou určitě umocnila sportovní zážitek pro lyžaře. Velice rádi jsme využili tuto nabídku, abychom návštěvníkům mohli nabídnout ještě kvalitnější podmínky pro lyžování,“ řekl Jiří Kunát.
Na Dostihovém závodišti v Pardubicích je možné lyžovat denně od 9.00 do 21.00 hodin. Parkovat automobily lze před vstupní branou areálu a lyžování je zdarma. Běžkařům je vyhrazen ovál. Je zákaz vstupu do střední části závodiště, která je vyhrazena pro pohyb koní. „Pracujeme ještě na dalším zkvalitnění podmínek pro lyžaře. V současné době řešíme možnost občerstvení a sociálního zařízení,“ uvedl Jiří Kunát.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.