Nejlepší koně, jezdci i chovatelé na Žofíně: Těší se Roden, Vášáryová i mistryně sportu

Exkluzivní akce pro všechny milovníky koní se již pošestnácté odehraje na pražském Žofíně – jde o slavnostní vyhlašování cen jezdeckého sportu a chovu koní. „Tentokrát vyhlašujeme také nejlepšího chovatele koní, neboť chovem vlastně všechno začíná,“ seznamuje šéfredaktorka pořádajícího časopisu Jezdectví Ing. Zdeňka Motyginová s inovací v programu galavečera zaštítěného ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem.

A protože kolem koní se točí převážně ženy, není žádný div, když tuto cenu po hlasování čtenářů nejstaršího časopisu o koních získá žena! Akce se odehraje den po MDŽ, a tak pro každou přítomnou ženu, tedy jejího čtyřnohého miláčka, jsou připraveny výborné pamlsky. Ocenění pro chovatele samozřejmě není jediné – netradičně získá výroční cenu pro ošetřovatele roku muž, na podium se dostaví také veterinář nebo talent roku. A přijedou také ti, o něž jde především, a to krásní oři. Na Slovanském ostrově budou dekorováni koně roku, které zvolili čtenáři časopisu. Tentokrát jsou to koně „srdcaři“: klisna, která se účastní vrcholných soutěží s postiženou jezdkyní, a ponička, která je sice malinká vzrůstem, ale silná svou osobností, protože na parkuru poráží i velké koně! Doprovodí je dvojspřeží z NH Kladruby nad Labem a pražské policistky v sedle.

A pak už přijdou na řadu nejlepší jezdci. Ty nejlepší v Pavo Poháru Jezdectví ošerpuje herec Marián Roden, sám velký milovník koní a pravidelný host. V drezuře získala již podruhé za sebou vítězství Hana Vášáryová: „Koně na Žofíně jsou pro mě vždy společenskou událostí roku. Je to velkolepá akce, která nemá konkurenci. Noblesa a elegance ke koním patří již odedávna a prostory Žofína poskytují celé akci dokonalou kulisu. Být vyhlášená na Žofíně je pro mě vždy velkou ctí.“ Hosty jsou jezdci napříč jezdeckými disciplínami i věkovými kategoriemi, ani jeden ročník si nenechala ujít například 22násobná mistryně republiky a jedna z mála držitelů titulu Mistr sportu Vlasta Kadlecová: „Prostory Žofína jsou na podobnou akci ideální. Chodím sem již od prvního ročníku a vzhledem k tomu, že se tu setkává celá republika, potkávám se s lidmi, které třeba celý rok nevidím, a poznám tu také mnoho nových tváří.“ A má pravdu – jednou z mladých tváří je jihomoravská Mariana Michlíčková. Ač teprve 14letá, na kontě již má sedmé místo z mistrovství Evropy v parkurovém skákání. „Žofín je vždy takovou opravdovou tečkou za jednou sezonou. A oba dva roky jsem se snažila, aby na něm bylo co oslavovat,“ shrnuje dětská jezdkyně roku 2018 a vítězka Pavo Poháru Jezdectví 2018. 

 

Galavečer Koně na Žofíně již pošestnácté pořádá časopis Jezdectví, koná se 9. března 2019, začátek je od 17:30 hodin, bližší informace o akci na www.jezdectvi.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.