Nultý ročník Nutrihorsemanship Cupu ve znamení deště

Poslední květnový víkend se nesl ve znamení horsemanshipu. Na Ranči Loučka, v Předkláštěří u Tišnova, se konal nultý ročník Nutrihorsemanship Cupu. Závody byly zaměřené především na propagaci „přirozeného“ jezdectví a partnerství s koňmi.

Sobotní program zahájili majitelé ranče Loučka, spolu s hejtmanem Michalem Haškem. Bohužel nepřálo počasí a tak byla část programu přesunuta do nově vybudované haly.  Diváky dojala ukázka Zuzky Prokopové a jejího shagya arabského valáška Sigiho. Všem dokázali, že když kůň věří a respektuje svého člověka, jako partnera, je pro něj ochoten udělat opravdu hodně a to i přes to, že na sobě nemá ohlávku ani vodítko. Sigi reagoval s chutí a nadšením na nepatrné pokyny majitelky a měli jsme možnost shlédnout lonžování ve volnosti, skoky přes barel, vzpínání, poklonu, couvání na gesto, přicválání a v neposlední řadě také gymnastiku krku pouze na klepnutí hůlkou.

Loučka

Veronika a Sigi (western).

Loučka

Bára a Aron.

Dalším bodem programu byl křest čerstvě narozené klisničky Star Shine, která předvedla, že temperamentu a radosti ze života má opravdu na rozdávání. Za veselého hopkání okolo své matky jí bylo kmotrem – M. Hašekem – přiděleno jméno a také nechyběla symbolická kapka šampaňského.
Následoval slavnostní průvod jezdců, kdy dvě vedoucí dvojice nesly vlajky – českou a vlajku se znakem ranče. Těžko byste někde našli takové množství dvojic pouze s provazovými ohlávkami... Pohled na ně byl opravdu krásný.

Loučka

Dominika a Qalt.

Loučka

Kája a Srek.

Vzdělávací část se zahrnovala ukázku hiporehabilitace s odborným výkladem. Bylo předvedeno několik typů koní (plnokrevný, teplokrevník, welsh cob, fjord, hucul). Tereza Dvořáčková všem názorně vysvětlila výhody i nevýhody každého z nich při využití v hipoterapii. Následovala prezentace série poloh klienta na hřbetě koně, které se při léčení koňmi používají a bylo vysvětleno čemu pomáhají. Asistovala Hana Šafrová-Uhlířová, vedoucí Karlovarského hipocentra Pá-Ja, kde hiporehabilitaci a terapii úspěšně používají již mnoho let.
Všechny diváky bezpochyby zaujalo vystoupení parawesternu vedené Břetislavem Suchardou se svojí svěřenkyní na koni Jantar. Zrakově handicapová jezdkyně koně ovládala sama, pomocí provazové ohlávky a jedné otěže. Dbala pokynů vodiče a společně zdolali část trailové úlohy, jako například obrat o 90 stupňů ve čtverci, couvání do L nebo překlusání vějíře kavalet.
Dále jsme měli možnost shlédnout vystoupení dog dancingu. Ukázka byla zajímavá především proto, že psovodem byla nevidomá slečna. Její border kolie reagovala pouze na hlasové povely. Všechny zaujala jejich dokonalá společná souhra.

Loučka

Dog dancing.

Loučka

Nutri cvičení.


Velmi pěkné povídání o horsemanshipu a především hřebcích jsme slyšeli od Juraje Barbariče. Po boku mu stál jeho strakatý partner Asanto, který díky svému majiteli a ranči Loučka, může žít přirozeným způsobem života, ve společnosti svých koňských kamarádů. Oba na závěr svého působení na závodech předvedli, jak spolu dokáží dovádět a radovat se.
Počasí se nakonec umoudřilo, dokonce se objevilo i sluníčko a proto se další část programu vrátila na venkovní jízdárnu. Jezdci a koně se připravovali na první soutěžní úlohu, kterou byla drezura stupně Z1. Po opracování se postupně předvedlo všech šest přítomných dvojic. Povrch jízdárny byl poznamenám deštěm a tak se koně při některých prvcích cítili nejistí. Jejich jezdci se ovšem chovali tak, aby koně byli v co největší duševní pohodě i za cenu ztráty nějakého bodíku. Všichni byli vybaveni provazovou ohlávkou. V průběhu závodů se bohužel nepředstavil nikdo „nahoře bez“. Třeba příště.
Na vítěze čekal pohár Nutrihorsemanship Cupu a spousta hodnotných cen od sponzorů. Ostatní umístění byli oceněni stuhami a dalšími pozornostmi.

Loučka

Petra s Gajou.

Loučka

Bára při skokové ukázce.

Loučka

Ukázka hipoterapie.

 

Účastnilo se i několik „domácích“ soutěžících a pro zpestření programu byla zahrnuta ukázka drezurní úlohy Z1 ve westernovém sedle, kterou předvedena V.Pláškovou se Sigim. Vítězem se stal R. Prokeš, který se svým koněm zajel úlohu nejpřesněji. Z domácích se nejlépe umístila na třetím místě B. Putnová s Áronem.
Naplánovaný parkur byl pozměněn na soutěž mini-maxi. Účastnili se ho 4 soutěžící, z toho jeden s westernovým sedlem. Vítězem se stal M. Prokeš s koněm Valmont, domácí Bára s Vulkánem obsadila 2. místo a na třetím místě se umístila H. Sedmidubská s Isladnem ze Svobodného statku Blažkov.
Neděle byla ve znamení deště. Závody se i přes tuto nepřízeň počasí konaly na venkovní jízdárně a účastníci statečně plnili soutěžní úkoly. Druhý den byl program o poznání méně bohatý, ale vzhledem k podmínkám i to, co bylo k vidění, bylo obdivuhodné.
O zahájení se opět postaral slavnostní průvod jezdců. Následovala první soutěžní disciplína – trail. Účastnilo se ho dohromady 7 koní, soutěžily i dvě handicapované jezdkyně, které prezentovaly paratrail. Obě si za svůj výkon zasloužily uznání.
Následovala další westernová úloha – horsemanship. Zde se nám představilo 7 dvojic. Posledním bodem programu byl Partnership. Úloha, kdy kůň pod vedením člověka na zemi překonává povinné prvky (vyslání do vleku, překonání lávky, skok přes barel, zabalení do plachty, side pass nad kavaletou, couvání kolem kuželů, vyslání v klusu do osmičky z barelu). Zde byl brán ohled samozřejmě na provedení úkolů, ale také na vztah mezi dvojicí. Kromě povinných byla možnost předvést vlastní prvky, každá část byla hodnocená samostatně. Účastnilo se 9 soutěžících s koňmi. Nejúspěšnější v partnershipu byla domácí Karolína Svobodová s koněm Shrek, ve Freestylu pak Petra Škrabalová s arabskou klisnou Ghajaryi.
Objevilo se i několik účastníků, kteří bohužel nepochopili, že účelem není pouze překonání úkolu bez použití udidla. V drtivé většině případů jsme však mohli vidět spolupráci člověka a koně jako partnerů, kteří si vzájemně věří. Kdy kůň vyhoví svému člověku i ve ztížených podmínkách závodů, protože chce a protože respektuje jeho přání. Doufejme, že příští rok se řady účastníků rozšíří. Nashledanou na „prvním“ ročníku Nutrihorsemanship Cupu!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.