Prosluněný Den koně na Mělníku

Pořadatelé z Českého svazu chovatelů koní objednali na 17. 5. do areálu JK Mělník „Na podkově“ opravdu nádherné počasí, a tak není divu, že se na krásu vlajících koňských hřív a dusot kopyt přišlo podívat velmi početné publikum návštěvníků, které bylo jistě spokojeno s pestrým programem, jenž byl na Den koně naplánován.

Dekorování nejlepších spřežení.

Na začátek kolem půl jedenácté se v chovatelské přehlídce návštěvníkům představilo několik koní nejen z JK Mělník, ale i z jiných stájí mělnického kraje. Diváci při této přehlídce mohli shlédnout ladnost pohybu koní, nebo také rozvernost malých hříbátek, která byla představena jako mladé naděje budoucího sportu i chovu. V této přehlídce se představili koně např. z Eqilon Mělnická Vrutice, JK Mělník, stáje p. Brože z Mělníka, stáje p. Moravcové z Vraňan či stáje p. Jitky Vojtkulákové z Kokořína.

Démon Václava Vydry.

Dále následoval vozatajský parkur a stavitel p. Šafrata si na vozatajce připravil velmi záludnou trasu i s vodním příkopem. Přesto se však tito velmi odhodlaní páni i dámy s opratěmi v ruce nenechali zastrašit a jako vždy se postarali o velmi napínavou soutěž. Vítězem se však mohl stát jen jeden a žlutý flot nakonec poputoval do JK U Ryzáčka prostřednictvím pánů Čmejla a Mrňáka a jejich hnědobílého koňského dua. Druhé místo vybojoval p. Urban s rezavým dvojspřežím a třetí místo patřilo samotnému staviteli parkuru, p. Šafratovi z Mělníka s klisnou Lucka.
Poté se diváci mohli těšit na očekávané představení herce Václava Vydry a jeho čtyřnohých partnerů - valachů Gustava a Démona. Sekání melounů, skákání bez otěží a mnoho dalších dovedností, které p. Vydra se svými svěřenci předvedl jistě nadchlo mnohé a proto obecenstvo náležitě vše ohodnotilo bohatým potleskem.

Ferda pana Krajníka.

Václav Vydra se také ukázal v dalším programu dne. Tím byl již 2. ročník mistrovství v parkurovém skákání bez otěží. Při této soutěži se utkalo o titul mistra 8 koní se svými jezdci a nutno podotknout, že Václav Vydra byl jediným mužem. Doufejme, že příští rok se mnohé mužské protějšky rozhodnou vyjet také bez otěží a soutěžní pole bude při nejlepším vyrovnané. Přesto však opět ženy zavládly. Na základní výšce 80 cm se do rozeskakování probojovalo 5 adeptů bojujících o titul. Bohužel Václav Vydra mezi nimi nebyl. Vítězkou se nakonec v rozeskakování na výšce 90 cm stala Darina Pálková. Druhá se umístila Tereza Lešetická s Jitřenkou 3 a třetí Karolína Hájková s Rozárkou.

Jízda zručnosti.

Velkým zpestřením bylo také parkurové skákání masek. Diváci mohli vidět jízdu v kostýmech fotbalového týmu, kadeřnice, černošky či automobilového závodníka, ale zcela nejvíce se zalíbil kostým jeptišky, která byla vyhodnocena jako nejlepší.
Na své si přišli v tento den nejen milovníci koní, ale také milovníci opeřených dravců, protože ti zde byli k vidění při ukázce výcviku dravců ze Záchranné stanice pro dravce a sovy z Prahy – Komořan.
Program byl opravdu pestrý a nechyběly také ukázky barokního ježdění, westernu, výcviku dětí a soutěže zručnosti. Zájemci také mohli prohodit pár slov se samotným Václavem Vydrou a prodiskutovat různá témata týkající se nejenom ježdění bez otěží, ale i péče o kopyta atd.
A tak byl svátek koně pro letošní rok na Mělníku řádně oslaven za účasti mnoha jezdců, koní a především diváků, kteří se zasloužili o „bezva“ atmosféru. Více fotografií najdete v přiložené fotogalerii.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.