S mapou a kompasem na koni

Soutěže v orientačním ježdění podle pravidel FITE jsou založeny na technikách putování na koňském hřbetě, orientaci v terénu, práci s kompasem a mapou a plnění úkolů souvisejících s jezdeckým umem, zručností a poslušností koně.

Aktualizace 21. 7. 12:30 HOD: Podívejte se na video a několik fotografií ze závodů dne 16. 7. v rakouském Altenbergu nedaleko Lince.

Aktualizace 17. 4. 19:30 HOD: Vloženy odkazy na kalendáře závodů v orientačním ježdění v Rakousku.

Kalendář soutěží v Rakousku najdete zde, OEPS kalendář zde.

Původní článek z 8. 4.:

Orientační ježdění je otevřeno všem milovníkům koní, nehledě na plemena koní nebo na to, zda jste jejich příznivcem od útlého dětství, nebo jste se přidali do rodiny “koňomilů“ až v dospělosti.

Základy orientačního ježdění pocházejí z Francie, kde asi před 30 lety vznikla tato iniciativa z potřeby vyškolit a kvalifikovat profesionální průvodce pro putování na koních rozsáhlou krajinou Francouzských hor i ostatních oblastí.  Odtud pochází i mezinárodně používaná zkratka TREC – Techniques de Randonnée Equestre de Compétition – neboli Soutěžní techniky putování na koních.

Pro ty, kteří dávají přednost pohybu s koněm přírodou před velkými turnaji a chtějí zažít malá dobrodružství, je orientační jízda tím správným směrem.

Závody v orientačním ježdění se skládají ze tří fází:

První fází je orientační jízda a pravidelnost - P.O.R. („Parcours d’ Orientation et de Régularité“) . Smyslem této zkoušky je prověření schopnosti orientace jezdce. Ten musí projet na mapě vyznačenou trasu rychlostí, která je předem stanovena organizátory soutěže. Jezdec s sebou má pomůcky potřebné pro překonání celé trasy, aby mohl čelit případným nesnázím jako je např. ztracení podkovy atd. Tato fáze není rychlostním závodem, většina trasy se absolvuje v kroku nebo klusu.  Na trase je také několik kontrolních stanovišť, kde je jezdcům sdělena rychlost, kterou musí jet pro splnění další sekce. Stanoviště kontrolní bodů nejsou jezdcům známy a je právě na jejich dovednostech, jestli je najdou v daném rychlostním limitu.

První a nejdůležitější úkol - překreslit pečlivě originální trasu do vlastní prázdné mapy, jinak budete bloudit v terénu.

Druhá fáze - M.A. („Maîtrise des Allures“) se jmenuje Kontrola chodů a spočívá v absolvování zkoušky, která spočívá v projetí vyznačené trasy maximálně 150m dlouhé a 2 metry široké. Úkolem jezdce je trasu procválat velmi pomalým cvalem, na jejím konci se otočit a navrátit se maximálně svižným krokem zpět. Kůň nesmí během této zkoušky přerušit ani jeden z chodů ani vybočit z vyznačené dráhy. Za projetí této zkoušky jsou uděleny body – čím pomalejší cval a rychlejší krok, tím více bodů.

P. T. V. vyžaduje obratnost a dovednost jezdce i koně.

Závěrečnou fází - P. T.V. („Parcours en Terrain Varié“) je překážková jízda, která je až 5 km dlouhá a obsahuje 16 umělých nebo překážek jako např. překonání vody, můstku, příkopu atd. Oproti jiným disciplínám je v orientačním ježdění možnost překážky nepřekonat, pokud tento úmysl jezdec oznámí rozhodčímu. Překážku lze vynechat bez hrozby vyloučení. Dle úspěšnosti překonání překážek je pak každá dvojice bodována, přičemž max. 10 bodů je také udělováno za efektivitu a styl. Za překročení časového limitu jsou udělovány trestné body.

Přírodní překážky jako živý plot, kmeny a příkopy patří k této fázi.

V Česku je průkopnicí této disciplíny  paní Verena Holý, členka JK Trojanovice. Již několik národních soutěží v Rakousku absolvovala, sbírá zkušenosti, letos plánuje zúčastnit se školení, pořádaného paní Brigittou Tentschert z rakouské federace a ráda by předala informace a zkušenosti dalším případným zájemcům o tuto novou zajímavou disciplínu.
Na podzim se plánuje na Moravě pro zájemce dvoudenní akce zasvěcená práci s mapou, buzolou, nácvik přírodních skoků atd.

Více informací najdete na stránkách:

http://en.fite-net.org/content/view/full/12272
http://www.orientierungsreiten.com/grundlagen_trec/index.htm

Pokud vás orientační ježdění zaujme, pak můžete kontaktovat p. Verenu Holý na mail. adrese: jktrojanovice@seznam.cz

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.