Slavnostní Chovatelský den u příležitosti 70 let hřebčína Slatiňany

Letošní Chovatelský den byl připravován speciálně u příležitosti 70. výročí začátku chovu starokladrubského vraníka v hřebčíně Slatiňany. Není proto divu, že se dne 27. 6. 2015 konal v zámeckém parku ve Slatiňanech a starokladrubský vraník hrál hlavní roli. Fotogalerie zde.

Slavností zahájení v podání praporečníků  Jakuba Hlávky, Petra Nováka, Jakuba Macka s vlajkou se znakem Národního hřebčína a vlajkonošů Pavly Kašparové a Ivany Hejlové s vlajkou České republiky a Evropské unie důstojně připravilo návštěvníky na očekávaný program. Následoval průvod organizačního týmu oslav 70. výročí hřebčína Slatiňany v čele s ředitelem Národního hřebčína Kladruby nad Labem, s.p.o., Ing. Jiřím Machkem, a čtyřspřeží starokladrubských běloušů a vraníků pod vedením Romana Vyskočila a Vlastimila Zoula přivážející čestné hosty. 

Průběh celého programu byl protkaný představením jednotlivých kmenů starokladrubských vraníků – Sacramoso, Solo, Romke a SiglaviPakra. Tradiční předvedení klisen s letos narozenými hříbaty vždy majestátně doplňoval plemenný hřebec daného kmene a to buď pod sedlem nebo v zápřeži. Samozřejmě došlo také na křtění hříbátka, letos narozená první starokladrubská klisnička v Národní hřebčínědostala jméno prostřednictvím hlasování příznivců starokladrubských koní na facebooku. Kmotrem klisničky FIERY – 9 je známý a oblíbený herec Marek Vašut, který klisnu pokřtil a byl po celou dobu akce osobně přítomen.

O pestrost jednotlivých vystoupení se postarali také hosté v podání ukázky výcviku Jízdního oddílu Městské policie Pardubice, představení chladnokrevných plemenných hřebců ze Zemského hřebčince Tlumačov a to jak v zápřeži, tak v rámci ukázky práce v lese – ovladatelnost v kládě. Pozvání přijala i Mgr. Romana Hájková se zasloužilým, dvacetiletým, slavným filmovým hřebcem Generalissimus Morgana XXI-11 a Kamila Kociánová s plemenným hřebcem, starokladrubským běloušem Generalissimus Rotula L ze soukromého chovu stáje MANEO s.r.o. Nutno podotknouti, že v den oslav starokladrubského vraníka ve Slatiňanech sdílel úspěch svěřenec zmíněného soukromého chovu i o několik stovek kilometrů dále. Starokladrubský vraník SoloFarola XXX byl téměř ve stejnou chvíli na výstavišti v Brně vyhlášen vítězem ankety Nejkrásnější kůň ČR 2015 a to jak v kategorii hlasování z řad veřejnosti, tak také v Poháru odborníků!

Ojedinělým, leč v Národním hřebčíně již tradičním a reprezentativním vystoupením byla čtverylka 12 starokladrubských hřebců. Diváci si mohli užít krásu obou barevných variant starokladrubských koní v podání 8 vraníků a 4 běloušů.

Po krátké přestávce jsme se vrátili do centra dění adrenalinovou ukázkou Jump and drive. Dva týmy, dva teplokrevní sportovní koně s jezdci z Národního hřebčína, dva bratři Radek a Jiří Nesvačilové, dvě spřízněné barvy starokladrubských koní – vrané dvojspřeží versus bílé dvojspřeží. Za četného povzbuzování obou týmu z řad publika vyhráli, v tento pro ně slavnostní den, opět starokladrubští vraníci.

Děti a koně, vzájemné souznění společně předvedli ve voltižní ukázce. Starokladrubská bělka 282 Corinzia pod vedením Bohunky Rosůlkové a pony klisna WPB Belina s Františkem Machkem spolu s dětmi od 5 do 12 let předvedli pilně připravené cvičení na neosedlaném koni, které zaujalo nejen všechny rodiče v hledišti a sklidilo dlouhý potlesk.

Znáte již všechny druhy zápřeží? Vsobotu ve Slatiňanech jste mohli shlédnout i ty méně tradiční. V kočárovém koktejlu bylo předvedeno: Jednospřeží pod vedením Karla Valáška, Dvojspřeží pod vedením Milana Závorky, Tandem a František Kollert, Random a Martin Hejl, Pětispřeží pod vedením Jiřího Nesvačila a Šestispřeží pod vedením Radka Nesvačila. Poslední zmíněná zápřež přivezla také čestné hosty, paní Zdeňku Dykovou, MVDr. Jaromíra Bílka a Ing. Miroslava Ondráčka, CSc. Ve společnosti těchto zasloužilých odborníků nejen na starokladrubské koně proběhl křest nové knihy „Hlavní plemeníci hřebčína ve Slatiňanech v letech 1955 – 2015“ jejíž autorkou je právě Zdeňka Dyková. Jako poděkování za svou dlouholetou práci dostali také pamětní list a nový kalendář Národního hřebčína na rok 2016, který byl vytvořen speciálně u příležitosti oslav 70. výročí starokladrubského vraníka v hřebčíně Slatiňany. 

V Národním hřebčíně však žijí nejen starokladrubští koně. O tom se diváci mohli přesvědčit při skokové čtverylce teplokrevných sportovních koní Mythos – K, Farha – K, Mysterro – K a Fedys - K, kterou secvičili zaměstnanci Národního hřebčína: Blanka Závodská, Markéta Jelínková, Petr Novák a Milan Závorka. 

Když vyslovíme pojem Dámy v sedlech, Pas de deux či Španělské variace, vybaví se Vám také krása barokních koní, hudba, kostýmy a dámy v sametových dlouhých šatech sedící na koni v dámském sedle? I taková vystoupení patří ke starokladrubským koním téměř stejně tak pevně jako různé druhy zápřeže. Danuše Petránková, Ivana Hejlová, Ing. Kateřina Neumannová, Pavla Kašparová, Ing. Karel Dvořák, Marie Dobešová, Leona Hejlová, to jsou jména těch, kteří se na výše zmíněná vystoupení v současnosti v Národním hřebčíně specializují. V rámci Chovatelského dne připravili zajímavou podívanou hned v několika ukázkách. Diváci ocenili elegantní vystoupení, kde se hudba snoubí se vznešeným chodem starokladrubského koně.

Novinkou a bez mála nejkrásnějším vystoupením byla kočárová čtverylka. 8 dvojspřeží – 4 bílé a 4 vrané pod taktovkou kočích: Martina Hejla, Františka Kollerta, Karla Valáška, Jiřího Nesvačila, Daniela Bejra, Romana Vyskočila, Radka Nesvačila a Jakuba Hlávky přivedli diváky téměř do úžasu. Kočáry v gala versus historické kočáry typu Milord – Victoria tzv.: „viktorky“ s přísedícími z řad diváků předvedli nádhernou „taneční“ podívanou. Zajímavostí je, že jedním z historických kočárů, který byl v sobotu k vidění je i kočár, kterým jezdíval sám T. G. Masaryk.

Nedílnou součástí v rámci přehlídek a vystoupení sobotního charakteru je i ukázka Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem. Studenti s Národním hřebčínem spolupracují v rámci praxe odborného výcviku a pod vedením Jany Cincibuchové a Petra Pazderky vždy vzorně reprezentují nejen svůj obor, školu, ale i Národní hřebčín. Tentokrát si připravili ukázku s názvem „Jak se učíme“ a divácky atraktivní Pushball.

Ti z Vás, kdo akce Národního hřebčína navštěvují pravidelně jistě ví, že závěrečným vystoupením vždy bývá slavnostní vícespřeží. Nebylo tomu jinak ani u příležitosti oslav 70. výročí hřebčína Slatiňany. Starokladrubští vraníci předvedli svou krásu a majestátnost pod vedením Radka Nesvačila v jedinečném OSMISPŘEŽÍ.

Tímto děkujeme všem zaměstnancům, organizačnímu týmu, moderátoru Karlu Markovi, technickému zabezpečení i ostatním účinkujícím za skvěle odvedenou práci! 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.