TAXIS GLADIATOR RACE - Zažij Velkou pardubickou na vlastní kůži: Na trať vyběhlo přes dva tisíce gladiátorů

Závody Gladiator Race se po celé České republice konají už od roku 2014, teprve v roce 2017 je ale rozšíří zcela unikátní díl celého seriálu. Gladitor Race letos prošel pevnostním městem Josefov, tankodromem v Milovicích nebo motokrosovou tratí v Holicích. Teď míří premiérově do Pardubic na tamní dostihové závodiště. Jde o společný projekt Dostihového spolku a.s. a organizace SPORTVISIO, z.s. za podpory města Pardubice, Pardubického kraje a dalších partnerů.

Aktualizace 4. 12. Premiérový ročník unikátního extrémního závodu Taxis Gladiator Race je minulostí. Na náročnou trať v domově legendárního dostihu Velká pardubická vyběhlo více než dva tisíce běžců včetně dětí. Skok přes Taxis nebo vodní příkopy v kombinaci s gladiátorskými překážkami nabídly atraktivní průběh závodů. V nich se objevila jak tuzemská, tak i zahraniční běžecká špička včetně mistra České republiky Tomáše Tvrdíka.

A právě Tomáš Tvrdík byl také absolutním vítězem Taxis Gladiator Race, když trať dlouhou 6 900 metrů s téměř 40 překážkami dokončil v čase 0:33:25. Mezi více než 1400 startujícími ve všech kategoriích tak nenašel přemožitele. „Byl to těžký závod, pocitově hodně dlouhý. Ale to bylo dáno tempem, které jsme nasadili a které pak musíte držet. Trať je poměrně měkká, což člověka zpomalí. Ale Taxis byl super – byl to krásný let s měkkým dopadem,“ komentoval závod po doběhu do cíle Tomáš Tvrdík.

Kromě jednotlivců na trať vybíhali závodníci také v kategoriích MIX, tedy smíšených párů, a také čtyřčlenné týmy. Těch bylo téměř 60 a triumfovali mezi nimi vojáci 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Neztratil se ani tým Dostihového spolku složený z dostihových hvězd v čele s vítězem letošní Velké pardubické. Kvartet Jan Kratochvíl, Marcel Novák, Sertash Ferhanov a Patrick Boekhout trať dokončili na šestém místě! „Bylo to těžké. Tenhle závod je silově i fyzicky náročný, ale užili jsme si to a jsem rád, že jsme závod dokončili. A ještě v docela dobrém čase. Překážky z kurzu Velké pardubické byly spíše oddychové, ale ty gladiátorské byly náročné a měli jsme kolikrát co dělat, abychom je zvládli,“ přiznal žokej Jan Kratochvíl, který teď může srovnávat skok přes Taxis v sedle koně a „po svých“. „Taxis má obrovské jméno. Každý se těšil na to skočit si ji po svých. Je to určitě zážitek a mně se to daří i na tom koni.“ Na šestém místě závod dokončila ve své kategorii žen do 40 let také trenérka Helena Blažková.

Hlavnímu sobotnímu závodu Taxis Gladiator Race předcházel také závod pro děti a noční závod, do kterého odstartovalo 380 běžců včetně smíšených dvojic. Pro ně byla připravena trať dlouhá tři a půl kilometru s patnácti překážkami. Absolutně nejlepšího času dosáhl elitní běžec z Maďarska Adam Toth, který trať osvícenou pouze vlastní čelovkou zvládl za 19 minut. Dětský závod na jeden kilometr se sedmi překážkami vyzkoušelo 250 dětí ve věku od 4 do 12 let. Kompletní výsledky všech závodů a kategorií jsou k dispozici na www.taxisgr.cz

„První noční závod na pardubickém závodišti, Taxis na vlastní kůži a taky nejvíc překážek na trati dlouhé sedm kilometrů v historii Gladiator Race nebo start z dostihových boxů, to jsou některé z důvodů, proč si nenechat ujít Taxis Gladiator Race. Nabídli jsme pravděpodobně nejzajímavější trať s maximální interakcí s ostatními závodníky a s nejvíce křížením na trati. Rodí se nová legenda,“ shrnul některá „NEJ“ pardubického Taxis Gladiator Race ředitel závodu Pavel Cibulka.

Sobotní část Taxis Gladiator Race živě přenášela Česká televize, která připravuje také speciální pořad věnovaný závodu. Na obrazovkách ČT sport jej bude možné sledovat ve čtvrtek 7. prosince od 16:50 hodin.

TAXIS GLADIATOR RACE je společným projektem Dostihového spolku a.s. a organizace Sportvisio,z.s. za podpory statutárního města Pardubice a Pardubického kraje. Generálními partnery jsou FOXCONN CZ a NISSAN AUTO IN.

 

 

 

 

Aktualizace 25.11. Na startu prvního ročníku extrémního závodu TAXIS GLADIATOR RACE nebudou chybět ani hvězdy dostihového sportu. V týmové soutěži na náročnou „gladiátorskou“ trať vyrazí i čtveřice jezdců v čele s letošním vítězem Velké pardubické Janem Kratochvílem. Více zde.

Aktualizace 22.11. Už jen deset dnů zbývá do startu unikátního projektu na pardubickém závodišti – extrémního překážkového běhu TAXIS GLADIATOR RACE. Na dráhu, kde se druhou říjnovou neděli běhá nejtěžší a nejstarší dostih kontinentální Evropy Velká pardubická, vyběhnou téměř dva tisíce závodníků. Chtějí překonat nejen nejznámější překážky z legendárního dostihu, ale i sami sebe. Podrobnosti zde.

Aktualizace 14.11. Premiérový TAXIS GLADIATOR RACE se blíží. Jedinečný závod na trati legendární Velké pardubické odstartuje už 1. a 2. prosince. Do této chvíle se do tří závodů registrovalo přes 1400 závodníků všech věkových kategorií, kteří zažijí Velkou pardubickou zpestřenou „gladiátorskými“ překážkami na vlastní kůži. A vůbec poprvé v historii závodiště se poběží noční závod. Více zde.

 

Původní tisková zpráva

Závodníky čeká běh na vzdálenost 6900 m a zdolání 31 překážek. Tedy stejná distance a počet překážek jako na dostihu Velké pardubické. Unikátní lokalita bude využita hned při startu, kdy závodníci budou startovat z dostihových boxů po 12 v intervalu 1 minuty. Tím závod získá dynamiku danou hromadným startem, současně ale bude zachována propustnost jednotlivých překážek, typická pro start intervalový.

Trať věrně kopíruje trasu nejstaršího evropského dostihu Velké pardubické. Běh povede přes oranici, vodu, a další terén, který závodiště nabízí. Kromě klasických OCR překážek známých i z jiných lokalit Gladiator Race, čeká běžce Irská lavice, Vodní příkop a samozřejmě legendární Taxisův příkop. Ten bude součástí trasy, a gladiátory čeká jeho překonání. Systém překonání Taxisu chtějí pořadatelé připravit závodníkům jako překvapení.

„Velká pardubická je prostě fenomén, rodinné stříbro města i celého regionu. Myšlenka zažít tento legendární dostih na vlastní kůži mě prostě nadchla a jako sportovec, ale i jako primátor města si nemůžu přát víc, než aby se závod v Pardubicích uchytil a naše dostihové závodiště se trvale zapsalo do kalendáře extrémních závodů Gladiator Race,“ říká primátor města Pardubice Martin Charvát.

Taxis Gladiator Race se na pardubickém závodišti uskuteční od 1. do 2. prosince letošního roku. Kromě sobotního hlavního závodu a závodu pro děti, zahrnuje i noční závod v pátek. „Legendární překážka Taxis a světoznámý dostih Velká pardubická jsou kulisy, do kterých chceme zasadit novou legendu Taxis Gladiator Race. Rozhodně to nebude tuctový závod, už jen proto, že tu není jediný metr zpevněného povrchu, překonává se oranice, jsou tu těžké překážky z kurzu dostihu a navíc jedinečné „gladiatorské“ překážky. Tuto kombinaci prostě jinde nenajdete,“ popisuje připravovaný závod jeho ředitel Pavel Cibulka. A že to bude závod populární, dokládá i velké množství registrací. Za dva měsíce se registrovalo již téměř 800 závodníků ve všech kategoriích.

Účast na závodu plánuje i běžecká špička v čele s mistry České republiky v těchto závodech Zuzanou Kocumovou a Tomášem Tvrdíkem.

„Velká pardubická je jenom jedna. Stejně jako jen jeden je Taxis Gladiator Race. Jsem rád, že jsme se na spolupráci domluvili a že můžeme závodiště otevřít a nabídnout i další skupině fanoušků. Můžu už teď slíbit, že to bude zážitek, který si každý může užít – ať už jako závodník, nebo jen divák. Bude to stát za to,“ zve na Taxis Gladiator Race místopředseda představenstva Dostihového spolku a.s. Martin Korba.

Přijeďte v prosinci do Pardubic zažít unikátní pocit Gladiatorské jízdy!

Více informací na www.taxisGR.cz

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.