Práce podkováře není vůbec jednoduchá. Vyžaduje nejen fyzickou zdatnost a zručnost, ale vysoké požadavky jsou kladeny i na teoretické znalosti. Pokud pravidelně u kování asistuješ, určitě se v základních pojmech vyznáš a dnešní kvíz bude pro tebe úplná hračka!
1 - Podkova se dělí na tyto základní části:
a) přední část a ramena podkovy
b) rozsocha a posedlí
c) přední a chodidlová část
2 - Nejběžnějším typem podkovy je:
a) stihavka
b) zámková podkova
c) pantoflice
3 - Strouhání a kování opakujeme jednou za:
a) 6 - 8 týdnů
b) 6 - 8 měsíců
c) 6 - 8 dní
4 - Jak vypadá "rašple"?
a) zahnutý, ostrý nůž
b) velký pilník
c) zahnutý háček
5 - Součástí podkování "za tepla" je:
a) zahřátí kopyt před strouháním
b) připalování žhavých podkov na kopyto
c) zahřívání podkováků před samotným přibíjením podkov
ŘEŠENÍ: 1. a), 2. c), 3. a), 4. b), 5. b)
JAK JSI DOPADL?
Za každou správnou otázku si započítej 1 bod. Kolik bodů jsi obdržel celkem?
4 – 5 bodů
V práci podkováře se rozhodně orientuješ!
2 – 3 body
O podkovářství možná něco tušíš, jako jezdec bys ho však měl znát lépe.
0 – 1 bod
O práci podkováře nemáš ani páru, ale, jak se říká, žádný učený z nebe nespadl.
Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.
Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.
Časopis je určen jezdcům, chovatelům a milovníkům koní jakož i příznivcům jezdeckého sportu. Informuje o všech prestižních akcích a dostizích, představuje nové objevy z kruhů závodníků, pořadatelů a chovatelů, ale i ze světa koní.
Časopis je určen jezdcům, chovatelům a milovníkům koní jakož i příznivcům jezdeckého sportu. Informuje o všech prestižních akcích a dostizích, představuje nové objevy z kruhů závodníků, pořadatelů a chovatelů, ale i ze světa koní.