Belgický šampionát v ČR

Bylo by hezké, kdyby se belgická jezdecká federace nebo pan Melchior ze Zangersheide rozhodli uspořádat v Čechách šampionát. Avšak i ten, který se u nás konal, má s Belgií mnoho společného. Dlouhá desetiletí jsou v naší zemi chováni chladnokrevníci belgického původu. A jsou zde již tak zdomácnělí, že v 90. letech minulého století jim byl přiřčen název českomoravští belgičtí koně.

Náhled do učebnice
V učebnici speciální zootechniky se dočtete, že v Belgii byly chovány tři rázy chladnokrevných koní, a to vlámští, brabanští a ardénští. K nám se dostaly všechny tři, nejlépe se zde aklimatizovali ardéni, ale kdysi se pro co největší výkon dovezlo rovněž hodně brabantů. Belgický chladnokrevný kůň se v průběhu 19. a 20. století podílel na zmohutnění či přímo na založení mnoha chladnokrevných plemen nejen v západní, ale i v severní, střední a východní Evropě.

Belgický šampionát

 

Tomuto plemeni, dobře zabydlenému v českomoravských zeměpisných šířkách, byla věnována velká pozornost v sobotu 22. srpna 2009. Zámecký park slatiňanského zámku a hřebčínské stáje se zázemím poskytly prostor pro Národní šampionát tříletých klisen českomoravského belgického koně.
Členové svazu chovatelů ČMB zorganizovali celodenní chovatelskou přehlídku s doprovodným programem, která trvala od 11 do 17 hodin a záštitu nad ní převzal radní pro zemědělství a venkov Pardubického kraje Ing. Václav Kroutil. Představila se téměř sedmdesátka koní ČMB. Hlavní program – přehlídku tříletých klisen – doplnila ještě přehlídka dvouletých a jednoletých klisniček a také klisen s hříbaty či přehlídka plemenných hřebců. V ukázkách mezi jednotlivými přehlídkami mohli diváci obdivovat zápřeže od párů až po málokdy vídané chladnokrevné šestispřeží.

Tříleté poprvé...
Třebaže v srpnu vládlo horké letní počasí, vybrala si tato akce výjimku z pravidla – půl hodiny po začátku začalo bohužel pršet a déšť padal s přestávkami až do odpoledních hodin. Vydrželi tak hlavně skalní příznivci, kteří byli odměněni pěkným programem a pohledem na krásné koně.
Slavnostní zahájení začalo příjezdem několika spřežení, která přivezla hosty a hodnotící komisi. Vedoucí přehlídky Ing. Václav Ročeň podal hlášení předsedovi Svazu chovatelů ČMB Josefu Anderlemu. Po projevech hostů zatroubili trubači z brněnské MZLU slavnostní fanfáry a akce mohla začít.
Na předváděcí plochu tzv. poloplacu bylo předvedeno 22 tříletých klisen z 24 přihlášených a posuzovatelská komise ve složení MVDr. A. Černocký (ředitel ZH Tlumačov), MVDr. J. Dražan (ředitel NH Kladruby n. L. a prezident ASCHK), Ing. J. Pellar (ředitel ZH Písek), Ing. J. Šilha (bývalý ředitel ZH Písek) a Ing. O. Vondrouš (inspektor Equiservisu, s. r. o.) mohla začít pracovat. Hodnocení probíhalo ve dvou kolech, z nichž postoupily nejlepší klisny do finále. Všichni komisaři si psali body a poznámky a ke slavnostnímu vyhlášení vítězky a umístěných došlo až v závěru dne při tzv. galafinále...

Přehlídka dvou- a jednoletých
Po ukázce selské zápřeže přišlo na řadu hodnocení dvouletých. Tady si již můžeme říci výsledky. Mezi sedmi dvouletými klisnami nejvíce komisi zaujala ryzka 59/908 Sally po 2768 Sanny chovatele a majitele Antonína Růžičky z Třebíče. Druhá byla ryzka 11/133 Kora po 1063 Korál ze Stádlece z chovu a majetku Ing. Evy Matyšové. Ze třetí příčky se mohl radovat chovatel tmavé ryzky 59/915 Alma po 2751 Ardon František Durda z Dolních Lažan i majitel Petr Vančura z Jičína.
Početněji byla obsazena přehlídka jednoletých klisniček, kde mezi jedenácti soupeřkami zvítězila ryzka 68/307 Dáša po 2768 Sany chovatele Vítězslava Kočky z Mohelnice a majitele Petra Vančury z Jičína. Potěšeni byli jistě Adolf Tuček ze Starkova a Ladislav Konvalinka z Kralovic, chovatel a majitel druhé umístěné ryzky 44/249 Fialky po 2862 Kelis. Na třetí stupínek dosáhla „pro změnu“ opět ryzka a to 48/742 Beruška po 2844 Bret z chovu a majetku Jana Suchánka z Vysokého Mýta.

Ukázkové ukázky
Významnou součástí programu byla řada ukázek. Je trošku smutné, když někteří majitelé koní slíbili účast, nepřijeli a ani se řádně se neomluvili. Naštěstí většina zúčastněných umí držet slovo, a tak diváci mohli obdivovat nádherné zápřeže plemeníků Miroslava Košťála (2844 Bret a 2881 Agar – v majetku ZH Tlumačov) či páru v majetku ZH Tlumačov (1315 Mazuta 2 a 2907 Arnolda) vedeného Josefem Kopáčkem. Vlastní čtyřspřeží dvou hřebců a valachů (Jirka, Bred, Vilík, Ferda) předvedl Martin Prokš ze Štok u Havlíčkova Brodu. Zlatým hřebem se stalo šestispřeží hřebců Rudolfa Janovského ml. (Pogrom, Milas, Nocny, Tamir, Jaskyer a Bury).
Miroslav Koštál s výše uvedenými hřebci předvedl i práci s kládou. Na této akci poprvé sepřáhl Breta a Agara a připravený slalom mezi kužely zvládl naprosto bravurně. I to svědčí o jeho mistrovství, skvělých výkonech a porozumění práci a duši koní.
Velký potlesk a obdiv sklidila jezdecká čtverylka čtyř jezdců ze společnosti Janovice Dvorka, s. r. o., Martina Pernicová na Fait, Petr Kunc na Jean, Denisa Brejtová na Joze a Kateřina Pernicová na Fatimě. Předvedli velmi pěkně připravenou a vyrovnanou ukázku. Koně byli dobře přiježděni, jezdci jeli dokonce bez třmenů, a dokázali tak, jak je českomoravský belgický kůň všestranný.

Klisny s hříbaty i hřeci
Velmi oblíbenou kategorií koní na všech přehlídkách bývají klisny s hříbaty. Tak tomu bylo i zde. Jedenáct klisen se svými potomky zaujalo diváky i komisaře. Sice nešlo o hodnocení pořadí, nicméně klisny byly rozděleny do dvou skupin podle otců hříbat. V té první byla hříbata po plemenících zlepšovatelích (např. 947 Byron, 963 Alda, 2884 Bret, 2881 Agar či 2821 Aram). Druhá skupina hříbat byla po plemenících z akceleračního programu, kam byli vybráni plemeníci zachraňující vymírající linie - např. 26 Miroš (2990 Misan), Pandur (553 Parbon) nebo 428 Burgogne di Monty (994 Brix). Udržet původní linie je nesmírně důležitý a těžký úkol a Svaz chovatelů ČMB se ho snaží realizovat.
Předposledním a velmi zajímavým bodem programu byla ukázka plemeníků na ruce. Byli předvedeni hřebci 2844 Bret ze stanice Vysoká Srbská, 2881 Agar ze stanice Kosov u Jihlavy, 2907 Arnold a 1315 Mazut 2 ze stanice Horní Libochová, 1063 Korál ze ZH Písek. Zajímavou ukázkou, která v naší zemi nebývá příliš často k vidění, bylo předvedení šesti hřebců v linii na společném vodítku. Rodina Janovských z Chlumu tak již podruhé originálně prezentovala svou šestici hřebců. Na závěr se divákům prezentoval sedmiletý Dominant, ardénský hřebec původem ze Švédska. Toho zakoupil přímo Svaz chovatelů ČMB a byl představen v rámci navrhovaného šlechtitelského programu – má zažádáno o licentování.

Tříleté v gala
Komise měla dostatek času, aby rozhodla o vítězce a umístěných klisnách. Šampionkou tříletých se stala ryzka 59/867 Linda po 2753 Argot z chovu i majetku Josefa Nevorala z Moravských Budějovic. Stříbrné místo obsadila světlá ryzka 49/971 Gejša po 2862 Kelis z chovu a majetku Milana Říhy z Mladých Buků. Bronz získala ryzka 56/474 Nela po 2881 Agar z chovu Vlastimila Součka st. z Polné a v majetku Tibora Součka z Dobronína.
Diplomy, poháry, věcné ceny i finanční odměny dostali majitelé prvních pěti vyhodnocených klisen. Ocenění předávali Ing. Václav Kroutil, radní Pardubického kraje, zodpovědný za zemědělství a venkov, a dále Ing. Jiří Blažek, první místopředseda Pozemkového fondu ČR.


Organizačně byla akce velmi dobře zvládnutá a poděkováni si zaslouží celý pořadatelský tým, obzvláště pak Bohuslav Havel, Ing. Josef Holčapek, Ladislav Mrázek a Josef Jílek. Za pochvalu stojí i bezvadný katalog koní. Též patří poděkování NH Kladruby nad Labem – o. z. Slatiňany. Díky jim všem chovatelé českomoravských belgických koní a jejich příznivci mohli domů odjíždět s pěknými zážitky.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.