Národní přehlídka koní Kinských v Hradištku

V sobotu 24. října 2009 od 10 hodin se v Jezdecké škole Equus Kinsky v Hradištku u Sadské uskuteční Národní přehlídka koní Kinských a prezentace plemenných hřebců. Na programu bude posouzení jednotlivých věkových a zootechnikých kategorií koní. Denní chovatelský program bude doplněn řadou jezdeckých ukázek.

Historie chovu koní Kinských je velmi dávná, zajímavá a úzce spojená s českým šlechtickým rodem Kinských. Nejvýznamnějším jezdcem, chovatelem a znalcem koní byl Oktavián hrabě Kinský, který založil hřebčín a chov chlumeckých isabel a plaváků a stál rovněž u zrodu parforsních honů a Velké pardubické. Koně Kinští vyhráli tento dostih 6x a nejznámější vítězkou byla isabela Norma s Latou Brandisovou – jedinou ženou, která kdy Velkou pardubickou vyhrála.

Kinsky

 

Letos si můžeme také připomenout již 110. výročí od vítězství chlumecké klisny Slávy, která vyhrála v roce 1899. Otcem tehdy pětileté Slávy byl Meteor, matkou Sakuntala  po Przedswit. Klisnu, která doběhla do cíle jako jediná z pěti startujících,  jel anglický jezdec T. H. Buckenham. Následujícího roku Sláva, ovšem s jezdcem Th. Bastianem,  opět vyhrála, ale nakonec byla pro křižování dráhy vyloučena. Zvítězil stájový kolega Magyarád s T. H. Buckenhamem, přičemž to bylo hřebcovo druhé vítězství ve VP.
V současné době jsou koně Kinští ponejvíce využíváni pro drezurní a skokové ježdění, pro parforsní hony, pro rekreační ježdění a také při ukázkách na jezdeckých a chovatelských akcích.
Výborná je prezentace členů Svazu chovatelů koní Kinských na mnoha výstavách (Brno, Tlumačov, Lysá, Pardubice),  kulturně-společenských (Plasy, Svatováclavské slavnosti v Hradci Králové ad.) či zemědělských akcích (Kralovice u Plzně ad.). Rovněž zastoupení členů na jezdeckých závodech má stoupající tendenci.
Proto je důležité organizovat Národní přehlídku koní Kinských a věnovat se zkvalitňování chovu těchto ušlechtilých a oblíbených koní. Těšíme se na vaši účast!

Další podrobnosti získáte na adrese www.equus-kinsky.cz.

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.