Koňská záchranka Horse Emergency – premiérový převoz koně v závěsu

V sobotu 10. října se tým Horse Emergency připravoval na výjezd do Pardubic, kde měl následujícího dne držet pohotovost při dostihovém odpoledni a v průběhu 119. Velké pardubické. Znáte také ty okamžiky před odjezdem, kdy chodíte od jednoho k druhému a přemýšlíte, zda máte sbaleno vše potřebné? Snad tedy máme. Takže už se jen opláchnout, oholit, naobědvat a vyrazit.

Nic z výše uvedeného se nestihlo. Kolem poledne zazvonil telefon a z roztřeseného hlasu bylo hned zřejmé, že bude nutné předpokládaný program změnit. Ve Střelicích u Brna leží kůň ve svahu rozbahněného výběhu. Mladí majitelé čtyřletého valáška amerického klusáka Luxe před nedávnem odkoupili z jatek a postupně pracovali na jeho záchraně. Nyní ještě stále zesláblý a podvyživený koník nemohl vstát. Z telefonátu vyplynulo, že se koník (pokud to půjde) má převézt do Brna na kliniku. Co nejrychleji a co nejšetrněji. Veterinář u nakládání a převozu není nutný, proto jsme k případu vyjížděli pouze dva záchranáři se speciální sanitkou s konstrukcí a závěsem.

Po příjezdu na místo byl vidět dole pod výběhem ležící koník, zahřívaný dekou. Svůj boj ještě nevzdával a občas se pokoušel vstát. S celou soupravou terénního auta a vleku jsme sjeli dolů a nejprve vyzkoušeli, zda vůbec vyjedeme jen s prázdným přepravníkem. Nezdařilo se. Proto se vlek odpojil, ručně přetlačil na pevnější podloží, auto samo též přejelo a na vhodnějším povrchu se souprava opět spojila. Změnu postavení jsme si mohli dovolit, protože lano velkého navijáku měří 30 metrů, takže není nutné parkovat hned u koně.

Bylo zřejmé, že povezeme prvního koně zavěšeného v konstrukci. Protože Lux projevoval občasnou aktivitu, rozhodli jsme jej mírně přispat, aby během cesty v závěsu nepřišel k jiným zraněním. Najetí konstrukcí nad pacienta se zdařilo napoprvé díky nácvikům s maketou. Podařilo se též podvléknout vyprošťovací popruhy. Dvěma malými navijáky se tělo zvedlo ze země. Za normálních okolností by se nyní pacient převěsil z popruhů do přepravní sítě. Jenže valášek se nebyl schopen ani okamžik udržet na vlastních, proto jsme rozhodli jej na relativně krátkou vzdálenost převézt v popruzích. Samotné natažení konstrukce do sanitky i přeprava proběhly zcela bez komplikací. Na klinice byl pacient dovezen v konstrukci až před box. Byl uvolněn ze zavěšení a zde v teple (a zřejmě při vidině nastlaného boxu) učinil k naší radosti dva samostatné kroky dovnitř. Protože tímto naše povinnosti končily a i tak jsme již měli značný časový skluz, rovnou jsme se vydali na cestu do Pardubic.

H.E.

 

Bohužel to bylo naposledy, co jsme Luxe viděli. V následujících dnech bylo rozhodnuto, že jeho stav je tak vážný a že již došlo k takovým poškozením, že by i přes největší snahu nežil plnohodnotně. Byl proto na Klinice uspán. I přes neradostné rozuzlení bych rád vyzdvihl aspoň pár pozitivních postřehů. Jednak chci jménem celého týmu poděkovat všem, kteří to odpoledne pomáhali. Dále jsme zjistili, že konstrukce a závěs jsou v rámci jistých rozměrů a hmotností koní plně funkční jak při manipulaci v terénu, tak během přepravy. Dík tedy ne poprvé, ani naposledy směřuje ke Kovovýrobě Marek a syn z Rosic. Protože jsem sám cestoval s pacientem ve vozíku, mohu potvrdit, že abnormální prostor uvnitř usnadňuje manipulaci obsluhujícímu personálu a vynikající odpružený podvozek velmi zpříjemňuje cestu  koni. Dík tentokrát patří dodavateli přepravníku firmě Paragan z Hranic na Moravě. To hlavní, co bych chtěl na tomto místě vyzdvihnout je, že Lux dostal určitou šanci. V tomto případě mělo význam ji využít...

H.E.

H.E.

H.E.

H.E.

H.E.

 

O to smutnější pak byla následujícího dne naše účast na dostihovém odpoledni s Velkou pardubickou. Zranění Piccadora, Gawaina i Shirley byla tak tragická, že pokoušet se o jakoukoliv záchranu by bylo jen prodlužováním jejich utrpení. Ponechám na etickém cítění zainteresovaných a odpovědných, zda tato úmrtí budou brát jako zbytečná či nevyhnutelná. Nejsem Bůh ani soudce, pouze se snažím „vracet život pod koňská sedla“, pokud o to bude zájem.

H.E.

H.E.

H.E.

H.E.

H.E.

 

Pavel Čechovský, tým Horse Emergency

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.