Velký adrenalin v malém balení. Do O2 areny se vrací dostihy poníků

Po třech letech návštěvníci galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs uvidí v libeňské O2 areně v rámci doprovodného programu halové dostihy poníků. „Bude to opět velký adrenalin,“ slibuje show koordinátorka Veronika Šimůnková.

Dostihy poníků viděli návštěvníci Global Champions Prague Playoffs již v roce 2019 a měly u nich velký ohlas. I proto se po třech letech vrací do doprovodného programu této největší halové parkurové akce na světě. 

V rámci zábavné show při Prague Playoffs představíme českou ekipu závodící na registrovaných shetlandských ponících. Přiblíží pravou dostihovou atmosféru na britských ostrovech, kde shetlandští poníci v doprovodných dostizích nikdy nechybí. Malí závodníci měli vždy záštitu jejího Veličenstva královny Alžběty II., která děti a shetlandské poníky aktivně podporovala,“ prozradila Veronika Šimůnková, která je show koordinátorkou zmiňovaného parkurového mítinku v pražské O2 areně.

V České republice takzvané „pony race“ uvedla do života v roce 2020 na popud britských chovatelů Renata Marková z hřebčína Markes, který se specializuje právě na chov shetlandských poníků. Projekt zrealizovala společně s Karolínou Markovou a Ondřejem Bláhou. Tréninky většiny dětí probíhají ve středisku stáje Unicorn ve Velké Bystřici pod vedením paní Venduly Hořínkové.

Dostihy pod hlavičkou Shetland Pony Race Teamu CZ se staly od roku 2020 nedílnou součástí celorepublikového seriálu dostihů pro pony označovaného jako Pony liga. Ten získal oficiální záštitu od Jockey Clubu České republiky,“ doplnila Šimůnková.

Původní domovinou shetlandských poníků jsou Shetlandské ostrovy ležící severně od Skotska. Tito poníci byli na počátku spolupráce s člověkem využívání především jako soumaři, kteří přibližovali náklady do vzdálených míst ostrovů. Později začali být šlechtěni k tahu a využíváni k práci v dolech. Jejich obliba se díky bezvadnému charakteru rychle rozšířila do celého světa. Dnes jsou využíváni především při prvních kontaktech a zkušenostech dětí s koňmi.

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v libeňské O2 areně od 17. do 20. listopadu. Hlavními body programu jsou sobotní Super Grand Prix Longines Global Champions Tour a Super Cup Global Champions League, který proběhne ve čtvrtek, v pátek a v neděli. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti. Letos poprvé jsou mezi nimi i Prague Lions. Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále a do nedělního finále se probojuje už jen šest družstev.

Super Grand Prix je otevřená pouze pro vítěze jednotlivých Velkých cen, případně pro takzvané lucky losers (šťastné poražené), pokud už vítěz postoupil při některém z předešlých kol Longines Global Champions Tour. Kvalifikovanými jezdci jsou letos: Ludger Beerbaum, Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk, McLain Ward a Harrie Smolders.

Součástí akce je i doprovodná koňská show určená pro rodiny s dětmi a všechny milovníky koní, nejen těch parkurových. Pořadatelé z Czech Equestrian Teamu letos pozvali do Prahy hvězdu světového formátu, kterou je Lorenzo – přezdívaný také jako Flying Frenchman, tedy Létající Francouz. Na hřbetu svých koní totiž skutečně mnohdy doslova létá. V O2 areně vystoupí během každého ze soutěžních dnů. Další podrobnosti a odkaz na internetový prodej vstupenek jsou na stránkách www.pragueplayoffs.com.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Vychází listopadové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Vychází listopadové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.