NH Kladruby nad Labem - Velký jezdecký den 2016

Poslední červnovou neděli, 26. 6. 2016 připravil Národní hřebčín Kladruby nad Labem slavnostní program pro veřejnost na závodišti hřebčína v Kladrubech nad Labem, kterého se zúčastnilo na 150 koní. Po čtyřleté pauze, během které v kladrubském hřebčíně probíhala rozsáhlá rekonstrukce, se Národní hřebčín vrátil k původní tradici pořádání jedné z nejžádanějších akcí roku, jejíž první ročník se uskutečnil přesně před 70 lety.

Začínalo se již v dopoledních hodinách chovatelskou ukázkou. Při této příležitosti byli předvedeni starokladrubští plemenní hřebci bělouši i vraníci a starokladrubské plemenné klisny včetně letos narozených hříbat.

Vyvrcholením celého dne byl čtyřhodinový program, který shlédlo na 2.500 diváků. V programu se mimo jiné objevil „Rej kočárů“, adrenalinová ukázka s názvem Jump & Drive, která kombinuje prezentaci jezdců na koni a jezdců se čtyřspřežími. Nechyběla ani „Jezdecká čtverylka“ při které vystoupilo exkluzivně 20 starokladrubských koní a jezdců najednou nebo předvedení „Uherské pošty“ v podání dvou dvojic po pěti koních, které mohli diváci naposledy spatřit v roce 2012 u příležitosti konání posledního Velkého jezdeckého dne v Kladrubech nad Labem před rekonstrukcí areálu hřebčína.

Pozvání přijali a hlavního programu se zúčastnili Zemský hřebčinec Písek s.p.o., Zemský hřebčinec Tlumačov s.p.o., Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem, Jízdní oddíl městské policie Pardubice, který v praxi ve svých službách běžně používá starokladrubské koně z Národního hřebčína a soukromí chovatelé starokladrubských koní.

Jedním z nejvíce emotivních vystoupení bylo předvedení volného stáda dvaceti starokladrubských bělek ve cvalu v doprovodu jezdců na koních. Kmenové stádo běloušů chované zde v hřebčíně v Kladrubech nad Labem je spolu s hřebčínem od roku 2002 vyhlášeno za národní kulturní památku. Jedinečnou atmosféru slavnostního zakončení výjimečné události v divácích zanechalo závěrečné defilé starokladrubských běloušů zapřažených do unikátního šestnáctispřeží.

 

 

 

Aktualizace 22. 6. 9:00 HOD: Tisková zpráva

Organizace tradičních Velkých jezdeckých dnů v Kladrubech nad Labem je zpět. Národní hřebčín Kladruby nad Labem, s.p.o. připravuje na neděli 26. června 2016 program, který bude čítat 17 jedinečných vystoupení. Po téměř čtyřleté pauze (poslední Jezdecký den se konal v Kladrubech v roce 2012), během které v kladrubském hřebčíně probíhala rozsáhlá rekonstrukce, se Národní hřebčín vrací k původní tradici pořádní jedné z nejžádanějších akcí v původním formátu každoročního střídání konání Velkého jezdeckého dne v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech. Akce, jejíž první ročník se uskutečnil přesně před sedmdesáti lety v roce 1946, se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

Velký jezdecký den začíná již v 10 hodin chovatelskou ukázkou na hlavním nádvoří hřebčína v Kladrubech nad Labem. Při této příležitosti budou předvedeni na ruce starokladrubští plemenní hřebci bělouši i vraníci a starokladrubské plemenné klisny včetně letos narozených hříbat.

Hlavní program bude zahájen ve 13 hodin na závodišti v Kladrubech nad Labem. Pozvání přijali soukromí chovatelé starokladrubských koní, Zemský hřebčinec Písek, s.p.o., Zemský hřebčinec Tlumačov, s.p.o., Střední škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem i Jízdní oddíl městské policie Pardubice, který v praxi ve svých službách běžně používá starokladrubské koně z Národního hřebčína.

Diváci se mohou těšit kromě tradičních prezentací také na jezdeckou čtverylku starokladrubských běloušů a vraníků, která bude tentokrát čítat 20 koní, uherskou poštu, vystoupení v dámských sedlech či adrenalinové Jump & Drive, které kombinuje prezentaci jezdců na koni a jezdců se čtyřspřežími. Ředitel Národního hřebčína ing. Jiří Machek doplňuje: „Program Velkého jezdeckého dne jsme se snažili připravit v co nejatraktivnější podobě pro diváky, kteří by si zejména neměli nechat ujít představení volného stáda starokladrubských bělek a závěrečné šestnáctispřeží“.

 V průběhu slavnostního dne bude návštěvníkům zpřístupněno také několik prohlídkových okruhů: historická kočárovna, postrojovna či zámecké interiéry.  Vstupné na Velký jezdecký den je pro dospělé 150 Kč, děti do 15 let, senioři a ZTP 75 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Prohlídkové okruhy jsou zpoplatněny dle ceníku. Vstupenky bude možné zakoupit v hotovosti na pokladně v Kladrubech nad Labem přímo v den konání. Akce se koná na závodišti, které má dostatečnou kapacitu, proto není potřeba objednávat místenky či vstupenky předem. V den konání akce bude možné parkovat na předem vyhrazeném parkovišti v blízkosti závodiště.

 

Soutěžíme o 4 vstupenky pro rodinu (2 vstupenky pro dospělé a 2 vstupenky pro děti).

Soutěž je určena jen předplatitelům časopisu Jezdectví.

Otázka zní: Kdy se v hřebčíně narodilo letošní první hříbě?

a) 1. 1. 2016

b) 12. 2. 2016

c) 1. 4. 2016

(V březnovém čísle na str. 59 najdete správnou odpověď:-))

Správnou odpověď zašlete emailem na adresu redakce@jezdectvi.cz spolu s Vaší adresou a číslem předplatitele, a to do 17. 6. 2016.

Ze správných odpovědí bude vylosován výherce.

 

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.