Ostře sledované zrození života

Připravili jsme si pro vás v tomto jarním období nový seriál, v němž budeme společně s MVDr. Evou Klementovou aktuálně sledovat závěrečnou fázi březosti a porod jedné klisny. Pokud dopadne vše tak, jak by mělo, budeme s čerstvě narozeným hříbátkem prožívat jeho první měsíce života. Ostře sledované velikonoční hříbátko je na světě!

Ostře sledované velikonoční hříbátko je na světě!

Prožijte s námi zkrácený průběh porodu klisny, zachycený kamerou s nočním viděním, jež byla umístěna v rohu boxu. Na videu můžete sledovat zvyšující se nervozitu prvorodící klisny během otevírací fáze porodu. Následně pak vypuzovací fázi, během níž došlo k lehké komplikaci. Přestože hříbátko vstupovalo do porodních cest v poloze podélné přední a postavení horním, stočila se hlavička směrem k páteři klisny a tím vypuzování novorozence výrazně zpomalilo. Po odstranění problému pokračoval porod velmi rychle, klisna se však tímto značně unavila, navíc se mezi stydkými pysky objevila neidentifikovatelná krvácející tkáň. Zajímá vás, jak vše nakonec dopadlo?

Sledujte celé dění právě zde .

 

Dále je tu pro vás několik fotografií zachycených v prvních minutách po narození hříběte. Jedná se tedy především o kontrolu celistvosti lůžka a porodních cest, hlídání včasného příjmu mleziva hříbětem, desinfekci pupečního pahýlu a injekční podání Polyequanu.

Během první hodiny po porodu odešlo lůžko, zkontrolujeme tedy, zda je kompletní. V horní části snímku vidíme chorion, na levé straně obřezlý, na pravé neobřezlý roh děložní. Bělavá strana je během porodu obrácena ke hříběti, sametově červená ke stěně dělohy- celou záležitost máme tedy jaksi naruby. :) Ve spodní části snímku je amniový vak, veprostřed vidíme přerušený pupečník. Placenta je tedy kompletní, nevznikly nám žádné komplikace.

Detail zachycuje pupeční provazec v místě přerušení, k němuž došlo samovolně pohyby novorozeného hříběte.

V tomto případě majitelka hlásila neidentifikovatelnou krvácející tkáň mezi stydkými pysky po porodu, je tedy na místě kontrola celistvosti porodních cest, při níž nebyl zjištěn žádný problém.

V některých případech je novorozené mládě poněkud méně obratné a musíme mu s hledáním zdroje obživy pomoci. Pokud samo stojí a má dostatečně silný sací reflex, i ti "méně zdatní" se sát naučí. Zdravotně handicapovaným jedincům musíme ovšem pomáhat i několik dní nebo zvolit v krajním případě krmení z láhve, což naštěstí není náš případ. Na zdraví!! :)

Na závěr desinfekce pupečního pahýlu a podkožní injekce Polyequanu, polyvalentního séra proti stájovým patogenům. "Jauuu! Jen se narodím a už mě ta baba trápí. Až vyrostu, kopnu ji!" :)

Matka i klisnička jsou v pořádku. 

Den 323. čili 10 dní před odhadnutým termínem porodu

Nejvýraznějším projevem blížícího se porodu je nyní odkapávající mlezivo z vemínka.

Kromě toho je znatelný pokles břicha a stále uvolněnější vulva, okolo níž byl vidět dnes ráno velmi lehce krvavě zbarvený výtok. Dochází zde nyní k intenzivnímu prokrvení, proto je běžné, že sem tam praskne nějaká žilka.

Den 317. čili 16 dní před odhadnutým termínem porodu

Informace, že březost klisny trvá jedenáct měsíců, neznamená, že by snad všechny klisny porodily přesně za 333 dní od oplození vaječné buňky. Fyziologické rozmezí délky březosti u klisen se pohybuje přibližně od 310 až do neuvěřitelných 360 dní! Proto jsme neváhali a do boxu sledované klisny jsme již nyní umístili kameru s nočním viděním.

Následující popisky k fotkám a text o základní porodnické lékárničce dodala MVDr. Eva Klementová.

Mléčná žláza je připravená k produkci. Je možná i mírná sekrece, což nastalo momentálně u naší maminy - tekutina je průsvitná, zatím se nejedná o mlezivo. Edém mléčné žlázy může v některých případech sahat až značně dopředu podél břicha. Pokud není horký a bolestivý, není důvod se znepokojovat.

Vulva kobylky je oproti minulému dílu lehce prosáklejší, více uvolněná, jakoby prodloužená.. (No někudy to vylézt musí, přátelé...:-))

A celá matka z profilu... Zdá se, že bříško vykazuje mírný pokles. Je to tak, čas běží, a my se zatím nachystáme.

Pro výrobu hříbátka potřebujeme:
Deset vajec, čtvrtku másla... Ale néé... To je jiný papír... :-)

Tak tedy znovu:
Desinfekci - hodí se Betadine, běžně k dostání v lékárnách.
Sterilní obinadlo - pokud by byl nutný podvaz pupečníku
Nůžky
Dobré je mít v zásobě i porodní provázky
Ručník, mýdlo, ČISTÝ kbelík - vypadá to, připouštím, divně, ale kolikrát se tyto věci jako na potvoru nedají najít, hlavně ten čistý kbelík...
Na viditelné místo ve stáji umístěte číslo na veterináře, raději na dva. Pokud jste nikdy nerodili, bude se vám hodit zkušenější kamarád jako konzultant a psychická opora...

Tak si vezměme něco na nervy a čekejme dál!!

Den 304. čili 29 dní před odhadnutým termínem porodu

Popisky k fotkám dodala MVDr. Eva Klementová.

Snímek nám představuje březí klisnu ve výborné kondici. Výživný stav klisny je přiměřený, není nadměrně zatučnělá, s hladkou, lesklou srstí. Břicho měsíc před porodem přiměřeně zvětšené, zatím bez viditelného poklesnutí. Klisna si užívá volno ve výběhu, krmná dávka je přizpůsobena zvýšeným nárokům plodu. Pátý, sedmý a devátý měsíc březosti byla provedena revakcinace proti herpesvirům, čtyři až šest týdnů před porodem proběhla revakcinace proti tetanu. Nastávající matka byla pravidelně odčervována. A tak se můžeme těšit... nebo děsit?

Zatím žádné změny, konfigurace vulvy normální. Žádný výtok čili „na západní (zadní) frontě klid“. (Zatím...)


Mléčná žláza se cca měsíc před porodem začíná připravovat na budoucí laktaci. Zvětšení je různého stupně, zatím žádná sekrece. K druhému, výraznějšímu zvětšení pak dochází v posledních dnech před porodem. Toto vemínko je přiměřené, tedy – rozvíjej se, mlékárno!

Obrys zádě je zatím normální, nedochází k viditelnému uvolnění svalů a vazů. Ani zde zatím neprobíhá žádná příprava na porod. Opět můžeme s potěšením konstatovat výbornou kondici březí klisny. Kdyby to vždycky vypadalo takto...

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.