Start sezony vyšel nad očekávání

První měsíc má za sebou dostihový rok 2011 v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle a letošní start lze zařadit mezi nejpodařenější sezonní úvody za několik posledních let. Charakteristickým znakem všech čtyř nedělí byly vysoké divácké návštěvy, které až o třicet procent překonaly dlouhodobý dubnový průměr. Na dráze se během čtyř dostihových dnů uskutečnilo 32 dostihů, jichž se zúčastnilo 258 koní a 44 jezdců. Vyplaceno na cenách dostihů bylo 2,14 mil. Kč a 471 000 Kč na majitelských prémiích. Průměrný počet startujících koní činil 10,3.

Nejzářivější hvězdou byl Shamalgan
Ačkoliv skvělé výkony předvedla na chuchelské dráze řada koní, největší čtyřnohou osobností, jejíž ojedinělé tuzemské vystoupení si řada turfmanů nenechala ujít, byl držitel titulu Kůň roku 2010 Shamalgan (Ardak Amirkulov). Excelentní čtyřletý ryzák snadno opanoval Velkou dubnovou cenu Factoringu České spořitelny (foto) a další starty má naplánovány do Francie, konkrétně tuto neděli 1. května by se měl představit v Saint Cloud. Suverénně si počínal rovněž jeho vrstevník, Sprinter roku 2010 a momentálně nejúspěšnější tuzemský odchovanec Line Honey (Stáj Mikon) ve Velké ceně AUTO HASE - Gomba handicapu, kde zvítězil v novém rekordu dostihu a dekorován byl i Karlem Gottem, který s rodinou nečekaně na premiérové odpoledne sezóny zavítal. Dokonce rekord dráhy (na trati 1400 metrů) pak při úspěšné obhajobě loňské výhry v Memoriálu Jaroslava Maška překonal pětiletý ryzák Falcohill (DAR). Nadějně se projevili příslušníci klasického tříletého ročníku, mezi klisnami v Ceně České spořitelny - Memoriálu Rudolfa Deyla potvrdila výbornou jarní formu týmu DS Pegas odchovankyně svého majitele Jiřího Trávníčka, hnědka Dorotka (v jejím sedle dosáhl kýženého 50. triumfu, a tím titulu žokej, ještě ne dvaadvacetiletý jezdec Petr Foret), mezi hřebci a valachy v Memoriálu profesora Michala předvedl strhující finiš nový svěřenec Josefa Váni Roches Cross (Jasna) a ve svém teprve druhém životním startu připravil první porážku Nejlepšímu dvouletému hřebci roku 2010 Chardonney Tcheque.

CK Martin Tour Cupu dominují Lukášek se Šafářem
Pětinásobný žokej-šampión Václav Janáček má momentálně angažmá ve Španělsku (a jak je jeho "dobrým zvykem", vede tamní šampionát), a tak se také čekalo, kdo z rovinových jezdců se ujme volného žezla. Po prvním měsíci jsou s devíti vítězstvími na čele CK Martin Tour Cupu úřadující vice-šampión Tomáš Lukášek a vloni celkově pátý Jaromír Šafář. Především druhý jmenovaný nebyl před zahájením sezóny mezi hlavními adepty příliš zmiňován, ale šestadvacetiletý žokej má po zimě výbornou formu a k jeho psychické pohodě jistě přispěla také druhá dubnová neděle, kdy se mu podařilo vyhrát jubilejní stý dostih kariéry. O rok a půl starší Tomáš Lukášek drží svůj vysoký standard z loňska a sbírá úspěchy ve významných testech, z pěti pražských dubnových zkoušek nejvyšší kategorie právě on získal tři. Zároveň oni dva jediní vyhráli o každém chuchelském odpoledni alespoň jeden dostih, Lukášek si pak jako první v nové sezóně, 24. dubna, připsal hattrick. Mezi vítěze se v dubnu zapsaly také čtyři jezdkyně, které tak rozehrály bitvu o premiérový ročník Ladies Cupu (celoroční soutěž na bázi šampionátu pro držitelky všech jezdeckých licencí, sponzorovaná CK Martin Tour a sázkovou kanceláří Betino).

Doprovodné programy pomohly zvýšit diváckou účast
K vysokým diváckým účastem nepochybně, vedle příznivého počasí, přispěly také doprovodné programy. První neděli se konala autogramiáda herců z televizního seriálu Znamení koně, třetí neděli se pak zájemcům podepisovali protagonisté nového filmu Czech Made Man. Všechna odpoledne dále zpestřily módní přehlídky, které budou pokračovat i nadále. Bohatou nabídku má AUTO HASE PARK již tradičně připravenu pro nejmenší návštěvníky, děti se mohou zdarma svézt na trojici oblíbených poníků či se zabavit v dětském koutku "Hříbátka" s hrami a soutěžemi Českého animačního týmu a společnosti Dino Toys.

První máj tradičně v Lysé nad Labem
První květnová neděle je v pražském kalendáři nezvykle volným dnem, a to proto, že letos připadla na 1. květen. Tento den je významným pro závodiště Jan Palyza ve středočeské Lysé nad Labem, kde se uskuteční Prvomájová steeplechase, tradičně sledovaná a hojně navštěvovaná příznivci i dostihovými účastníky nejen z regionu, ale také z Prahy a dalších míst České republiky. První květnová neděle je tedy letos vyhrazena pro populární vrchol v Lysé nad Labem (začátek pestrého programu rovinových, překážkových i klusáckých dostihů je ve 13.30 hodin) a AUTO HASE PARK Velká Chuchle opět otevře své brány 8. května.


Květen bude ve znamení klasických zkoušek
Také v měsíci květnu se v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle uskuteční kvartet dostihových nedělí a největší pozornost budou samozřejmě poutat první klasické vrcholy sezóny, 63. Jarní cena klisen KaKa CZ a 90. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ. Nejlepší starší mílaři si pak dají dostaveníčko v 62. Velké květnové ceně Skanska.

Termíny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle - květen 2011:
neděle 8. května, 14 hodin - 63. Jarní cena klisen KaKa CZ
první z pětice nejdůležitějších dostihů pro tříleté koně, tzv. klasických zkoušek. Startují v něm nejlepší tříleté klisny, je mezinárodně obsazen. V 15.10 hodin uvede Dětský koutek Hříbátka pořad Cesta kolem světa ("Děti, procestujte s námi svět, s kouzelným deníkem tam i zpět!"). Doprovodný program: 15.35 hod. - módní přehlídka Magic Helena
neděle 15. května, 14 hodin - 90. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ
vrcholný dostihový den jarního období sezóny. Velká jarní cena je druhým klasickým dostihem roku a prvním ze tří bodů tzv. Klasické trojkoruny. Startují v ní nejlepší tříletí koně, je mezinárodně obsazena. Doprovodný program: Velká soutěž v závodech agility psů - začíná již od 9 hodin. Módní přehlídka Magic Helena (15.35 hod.)
neděle 22. května, 14 hodin - 62. Velká květnová cena Skanska
druhý vrcholný dostih sezóny pro čtyřleté a starší koně, ve Velké květnové ceně nastupují nejlepší čtyřletí a starší mílaři, mezi potenciálními aktéry je i nedávný vítěz z Itálie Iryklon. Doprovodný program: 15.35 hod. - módní přehlídka Magic Helena
neděle 29. května, 14 hodin - Grand Prix de la Francophonie Economique
vytrvalecký handicapový dostih na konci jarního období je ideální příležitostí pro sázkaře. Doprovodný program: 15.35 hod. - módní přehlídka Magic Helena

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.