Shagya-arabi v Pardubicích na XIX. Národní přehlídce plemene

Pardubické závodiště každoročně navštěvují koně plemene Shagya-arab. Stává se tak v rámci velkého koňského svátku, mezinárodní výstavy Koně v akci. V letošním roce se Shagya-arabové v Pardubicích představí rovnou dvakrát. Jeden mítink mají již za sebou. V sobotu 13. srpna 2011 se zde uskutečnila XIX. Národní přehlídka koní plemene Shagya-arab v ČR. Do Pardubic se sjelo 46 koní...

Do Pardubic se sjelo 46 koní z 57 přihlášených. V pátek před výstavou probíhaly zápisy mladých klisen do plemenné knihy. Bylo hodnoceno 9 klisen s průměrnými výslednými hodnotami, dle vyjádření komise, stále chybí dostatečná síla holeně.

Hodnotící komise pracovala ve složení: Ing. Michal Horný, PhD. a Ing. Juraj Kovalčík ze Slovenska, Ing. Rudolf Meindl z Rakouska, zástupce mezinárodní organizace ISG. Přehlídku zahájil prezident svazu pan Otto Dlabola a celý průběh komentoval Petr Hájek, okamžité výsledky hlásil Tomáš Sládek (podrobné výsledky přehlídky jsou na webu: www.volny.cz/tsladek).


Výsledky jednotlivých kategorií:


Mladí hřebci jednoletí.
Největší počet bodů získal černý hnědáček HOMÉR chovatelky J. Pichlíkové z Cehnic. Působil velice elegantně a líbivě, je po otci Kasr El Nil II-CZ a z matky Helga CZ-Sh-A-122.

Mladí hřebci dvouletí.
Vítězství si zasloužil hnědák SAB chovatelky Ing. P. Cermanové z Třebihoště, s velmi pěknou stavbou těla a dobrými končetinami. Otcem je Mersuch I-CZ a z matky Samba CZ-Sh-A-116. Tento hřebec se stal i rezerve šampiónem mladých hřebců.

Vítězný mladý hřebec 1.místo SAB

Vítězný mladý hřebec 1.místo SAB


Mladí hřebci tříletí.

Zvítězil bělouš SHAMAR BENI z chovu MVDr. J. Paškové z Krašovic v majetku E. Blažejové z Hromnic, za předvedený klus získal vysoké známky. Hřebec se narodil vítězným rodičům-šampionům výstav, otec Shagya V-CZ (Salim) a z matky Shakira.

Mladí hřebci 4-5 letí.
V této kategorii zvítězil opět potomek Salima, hřebec TORLUS z matky Tesla SČ-967, z chovu Š. Hermanové z Draheniček, opět je majitelkou E. Blažejová. I tento druhý hřebec udělal radost své majitelce, neboť také zvítězil v kategorii vítězný „Mladý hřebec.“

Vítěz přehlídky "Mladý hřebec" 1.místo TORLUS

Vítěz přehlídky "Mladý hřebec" 1.místo TORLUS

Plemenní hřebci.
Představil se pouze jediný hřebec, každoroční účastník výstav, osmiletý 2945 GAZAL II-CZ „Wizard“ majitelky M. Daubnerové z Brna. Hřebec si udržuje svůj standard a v dobrém předvedení nikdy nezklame. Stal se také šampiónem hřebců pro rok 2011.

Mladé klisny jednoleté.
V této kategorii byla pouze jediná zástupkyně, hnědka SURAYA z chovu Ing. B. Ječmínka z Olšinek po otci Dahoman I-CZ a z matky Sherama CZ-Sh-A-146.
 

Mladé klisny dvouleté.
První byla ušlechtilá ryzka GAMIRA MIRÉZ 21 s krásnou hlavou a krkem, majitelky Ing .I. Pospíšilové z Prahy. Otcem je 3897 Semiramis B. a z maminky Gazal.

Mladé klisny tříleté.
Zvítězila bělka v dobrém typu, líbivá ÁRIE chovatelky M. Pasekové z Halenkovic. Je po otci Shagya VII-CZ (Kasr) a z matky Arabka (Arri). Zároveň se stala rezerve šampiónkou mladých klisen.

Mladé klisny čtyřleté.
Vysokým bodovým hodnocením excelovala výborně připravená a perfektně předvedená svojí majitelkou MVDr. J. Paškovou klisna SAFÍJA. Obdržela tři desítky za typ a stavbu těla, je z rodičů šampionů Salima a Shakiry. S vysokým bodovým hodnocením 60,67 bodů se stala vítěznou „Mladou klisnou“

Vítěz přehlídky "Mladá klisna" 1.místo SAFÍJA

Vítěz přehlídky "Mladá klisna" 1.místo SAFÍJA

Plemenné klisny 5-7 leté.
Nejkrásnější a nejpočetnější skupinou osmi klisen, na kterou se všichni přítomní těšili, byly plemenné klisny 5-7 leté. Zvítězila bělka ŠARON z topolčianského chovu nyní v majetku Ing. M. Wimmerové z Čestína. Ušlechtilá a souladná, pěkně předvedená klisna je po otci Dahoman XI a z matky 649 Siglavy Bagdady III-5.

Plemenné klisny 8-11 leté.
Krásná a vyrovnaná skupina šesti bělek byla ozdobou celé přehlídky. Všechny klisny ve výborném typu, s krásnými hlavami a velmi dobře předvedené.
Zvítězila s rekordním počtem osmi desítek bělka HAVAJ M. Nytrové z Prahy. Klisna je z chovu Ireny Sládkové z Tálína. Vysokým bodovým hodnocením 63,67 bodů ji komisaři předurčili k tomu, aby stanula na postu nejvyšším.

Vítěz přehlídky "Plemenná klisna" 2.místo SÁZAVA

"Plemenná klisna" 2.místo SÁZAVA

 

Plemenné klisny 12-16 leté.
Opět ze skupiny pěti krásných klisen zvítězila ušlechtilá bělka topolčianského chovu GAZAL III-11 s 61 body, majitelky Ing. M. Wimmerové. Obdržela čtyři desítky a svými chody a ušlechtilostí se vyjímala nad ostatními klisnami. Otcem je 6 Gazal III a matkou 438 Shagya XXII-26.

Vítězná plemenná klisna Skupina 12 1.místo GAZAL III-11

Vítězná plemenná klisna Skupina 12 1.místo GAZAL III-11

Vítěznou „Plemennou klisnou“  se stala desetiletá HAVAJ. Tato klisna obdržela i třetí vítězný pohár určený pro šampiónku národní přehlídky.

Koněm přehlídky pro rok 2011 je klisna HAVAJ.

Kůň přehlídky 2011 - HAVAJ

Kůň přehlídky 2011 - HAVAJ

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.