Výzva Rady PK MT a furioso chovatelům

Na základě spolupráce s vedoucím a hlavním přeshraničním partnerem projektu "Integrácia chovateľov tradičných plemien koní Moravy a Slovenska", spolufinancovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje, vyzývá Rada PK MT a furioso chovatele těchto koní, aby v případě zájmu o zařazení svých klisen do "Programu podpory šlechtění v roce 2011" zaslali nejpozději do 10. 1. 2011 vyplněný formulář mailem nebo poštou příslušné Radě PK k posouzení a zařazení klisen do Programu. Více informací a formulář najdete pod článkem.

V případě, že bude do Programu vybrána klisna chovatele a ten bude souhlasit s přiděleným hřebcem, náleží chovateli finanční příspěvek na dopravu klisny k hřebci, úhradu připouštěcího poplatku a ustájení za dobu, po kterou bude klisna u hřebce a to v poměrné výši k celkovým nákladům na připouštění 15 klisen z ČR a 15 klisen ze SR, které budou do Programu vybrány Radou PK MT a Radou PK furioso. Pokud chovatel nebude mít zájem ponechat si narozené hříbě, Rada PK zajistí jeho odkoupení jiným chovatelem. V takovém případě je chovatel povinen před prvním připouštěním písemně odsouhlasit výkupní cenu hříběte, která bude stanovena po dohodě s Radou PK. Kritériem pro výběr klisny je původ klisny, fertilita, exteriér, povahové vlastnosti a dlouhodobě dobrý zdravotní stav. Vlastní sportovní výkonnost nebo výkonnost potomstva není hlavním hodnotícím kritériem, Rada PK však bude posuzovat dosaženou výkonnost jako pomocné kritérium.


Každý chovatel může do Programu navrhnout neomezený počet svých klisen, nicméně na výběr klisny nevzniká chovateli právní nárok a není možné se zpětně domáhat přezkoumání rozhodnutí Rady PK o výběru či vyřazení klisny z Programu. Rada PK se při výběru řídí svým odborným úsudkem. Chovatel může (ale nemusí) ve formuláři označit hřebce, kterého pro svoji klisnu preferuje. V případě, že Rada PK vybere na danou klisnu hřebce jiného, oznámí své stanovisko neprodleně chovateli. Pokud chovatel nebude se stanoviskem Rady souhlasit, může klisnu připustit hřebcem dle svého výběru, ale bez nároku na finanční příspěvek v rámci Programu. Klisna bude v takovém případě ze seznamu vyškrtnuta a na její místo postoupí další klisna v pořadí.


Rada PK MT a PK Furioso provede výběr klisen s přiřazením hřebců do 20. 1. 2011. Výsledek výběru klisen do Programu bude chovatelům oznámen nejpozději do 20. 2. 2011.

Soubory ke stažení

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

V národním hřebčíně Kladruby nad Labem se narodilo první letošní hříbě

Přehlídka dvouletých hřebců a výběr do plemenitby PK CS

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.