Spřežení: Opožděně z Ženevy

Ve dnech 10. – 11. prosince se jelo již 5. kolo Světového halového poháru čtyřspřeží, které podle mého názoru patřilo k těm nejvydařenějším a co se týče kurzu trasy k těm nejhezčím. Autor trati Falk Böhmisch (GER) připravil pro jezdce dvě maratonové překážky – dřevěný mostek i divácky atraktivní průjezd vodou, který celému závodu dával prestiž.

Na start se postavili: Thibault Coudry (FRA), Werner Ulrich (SUI) – oba na divokou kartu, Boyd Exell (AUS), Daniel Würgler (SUI), Tomas Eriksson (SWE), Zoltan Lazar (HUN) a IJsbrand Chardon (NED). Hlavním rozhodčím byl Hans Peter Rüschlin ze Švýcarska, jeho asistentem byl Jean-Michel Martin.

Warm–up…
… neboli zahřívací kolo bylo ve znamení Mistrů světa, kteří si rozdělili první tři místa. Nejlépe si nakonec s tratí poradil IJsbrand Chardon (NED), který zajel čistě. Těsně druhý skončil Thomas Eriksson (SWE) a třetí místo obsadil Boyd Exell (AUS). Oba měli rychlejší čas než vítězný Chardon, ale bohužel shození míčku je odsunulo na 2. – 3. místo.

Výsledky Warm–upu:
1. IJsbrand Chardon (NED) 143,38 (0)
2. Tomas Eriksson (SWE) 145,60 (5)
3. Boyd Exell (AUS) 146,22 (5)
4. Daniel Würgler (SUI) 162,06 (10)
5. Werner Ulrich (SUI) 167,07 (10)
6. Thibault Coudry (FRA) 180,18 (0)
7. Zoltan Lazar (HUN) 180,68 (0)

Samotný závod…
… byl zklamáním pro domácí reprezentanty, kteří ovládli minulé kolo v maďarské Budapešti, ale zde se jim až tak nedařilo. Daniel Würgler měl problémy v maratonové překážce a skončil na posledním 7. místě. Werneru Urlichovi o pár vteřin uteklo třetí místo, ze kterého by postoupil do finálové jízdy, nakonec se musel spokojit se 4. místem. Pro Francouze Thibaulta Coudryho bylo 5. místo hezkým výsledkem. Štěstí se vyhnulo i Zoltanu Lazarovi, který skončil „až“ na 6. místě. Jeho jízdám chyběla rychlost a plynulost. O vítězství bojovala trojice Chardon, Eriksson a Exell.
Vítězem se nakonec stal Australan Boyd Exell, který byl o 11 vteřin rychlejší než druhý I. Chardon (NED). Třetí příčka patřila T. Erikssonovi.   

Výsledky závodu:
1. Boyd Exell (AUS) 243,60
2. IJsbrand Chardon (NED) 254,50
3. Tomas Eriksson (SWE) 256,71
4. Werner Ulrich (SUI) 149,00
5. Thibault Coudry (FRA) 152,30
6. Zoltan Lazar (HUN) 157,56
7. Daniel Würgler (SUI) 165,03
 
Co řekli k umístění:
„Poslední dvě kola poháru jsem se necítil dobře, ale během 1. kola v Ženevě se dobrý pocit navrátil. Koně jsou fit, udělal jsem ovšem pár změn, a tak jsem musel více vše kontrolovat. Moje taktika byla jet na plný plyn. Shození míčku v 1. kole stačilo na to, aby Chardon a Eriksson byli za mnou. Zde je velká aréna, její kurz mám rád. Všichni jezdci dělali skvělou zábavu. Pro diváky byl nejlepší průjezd vodou a mostek,“ řekl vítěz Boyd Exell.

Chardon sdělil: „Moje koně jsou lepší a lepší, nyní je čas začít jezdit rychleji. Jsem velmi spokojen, protože jsem zajel všechny tři kola čistě. Mým cílem byla kvalifikace do Lipska, jsem šťastný, že se to povedlo. Nyní mám možnost si vyzkoušet pár nových věcí v belgickém Melechenu, který je za dva týdny.“

T. Eriksson řekl: „Já jel až moc rychle a udělal mnoho chyb. Můj kočár začal dostávat v půlce trati smyky, tak jsem musel zpomalit. Slyšel jsem výborný čas Boyda Exella dříve, než jsem šel na start, což mě trochu znervóznělo. Ale po Stockholmu a Budapešti vím, že je porazitelný. Nikdo nevyhrává stále…“

Pořadí poháru po 5. kole:
 1. Boyd EXELL (AUS) 27
 2. Jozsef DOBROVITZ (HUN) 22
 3. IJsbrand CHARDON (NED) 21
 4. Koos DE RONDE (NED) 18
 5. Werner ULRICH (SUI) 15
 6. Zoltan LAZAR (HUN) 9
 7. Daniel WURGLER (SUI) 7
 7. Tomas ERIKSSON (SWE) 7
 9. Theo TIMMERMAN (NED) 4
10. Fredrik PERSSON (SWE) 3

Na závěr bych se chtěl všem čtenářům rubriky spřežení omluvit, že článek z Ženevy je se zpožděním, ale vše má na svědomí předvánoční shon!!! :-)
Rovněž bych chtěl všem popřát krásné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.