101. CPIPG ČESKÉ DERBY

Nejprestižnější dostih roku, 101. CPIPG České Derby se na závodišti Chuchle Arena Praha uskuteční v neděli 27. června a představí se v něm čtrnáct tříletých hřebců a dvě klisny. S celkovou cenou 2,000.000 Kč je České Derby nejbohatším rovinovým dostihem Střední Evropy. Program dne nabídne celkem osm dostihů, první z nich odstartuje ve 12.30 hodin. Samotné České Derby se poběží jako pátá položka ve 14.35 hodin.

Roli favorita 101. CPIPG Českého Derby na start ponese vítěz květnového Memoriálu dr. Frankenbergera Hazarder (trenér Pavel Tůma, stáj Dr. Charvát), jehož sedlo obsadí pětinásobný český a sedminásobný španělský žokej-šampión Václav Janáček, který ještě v sobotu večer absolvuje významné dostihy v Madridu a do Prahy přiletí v neděli dopoledne. Druhým favoritem pak je Royal Word (tr. Šavujev, stáj Valentin Bukhtoyarov), jemuž se sice nepovedl start ve francouzském Derby, avšak předtím jistě zvítězil ve Velké jarní ceně a v sedle bude mít trojnásobného vítěze Českého Derby Jiřího Palíka. Dalšími horkými kandidáty na čelní příčky jsou premianti přípravných testů z Prahy (Velká červnová cena) a Bratislavy (Starohájské kritérium), Tcheque King (j. Vyhnálek, tr. Török, DS Pegas) a Rex of Thunder (ž. Demo, tr. Demele, Stáj Březová) a pokud dobře zvládne transport z Francie, tak i vítěz menšího dostihu z pařížského Longchamp L'Ienissei (ž. Panov, tr. a maj. Igor Endaltsev). Po třech letech se v Praze představí i vynikající polský žokej, šestinásobný šampión Szczepan Mazur, jehož partnerem v Derby bude kvalitní tempař Locomotive (tr. Wroblewski, stáj Wieslaw Jakub Kartus).

Také další dostihy nedělního derby-dne nabídnou skvělou podívanou. V 18. Tattersalls Mile se rýsuje duel excelentních mílařů, loňský triumf obhajuje Ignacius Reilly a jeho vyzývatelem bude dvojnásobný vítěz Velké ceny Prahy Torque Power. Jako nejvážnější adept triumfu v 17. Sprinterské ceně Jockey Clubu ČR nastoupí suverén loňského EJC Million Politicum a v 62. Zlatém poháru společnosti Tipsport poutají největší pozornost vítězka Memoriálu Vlastimila Smolíka Faliraki, mezinárodně úspěšný supervytrvalec Cacophonous a předloňský držitel Klasické trojkoruny na Slovensku Arcturus.

Celý program odstartuje první z pětice dostihů tradičního celoročního seriálu Fitmin Cup pro dvouleté koně českého chovu a po něm již přijdou postupně na řadu všechny dostihy nejvyšší kategorie. V závěrečné části odpoledne (po Českém Derby) se uskuteční vyrovnaný vytrvalecký handicap Cena Ticketlive, druhý ročník Memoriálu Tomáše Šatry, Cena EBF pro nezvítězivší tříleté koně a také exhibiční, v Praze premiérové dostihové představení shetlandských pony.

Startovní listiny a časový harmonogram

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.