120. Velká pardubická České pojišťovny měla rekordní návštěvu v novodobé historii

120. Velká pardubická České pojišťovny měla rekordní diváckou návštěvu ve své novodobé historii. Jubilejní ročník nejtěžšího překážkového dostihu evropského kontinentu, v němž žokej Josef Váňa starší v sedle Tiumena vybojoval své sedmé vítězství, na Dostihovém závodišti v Pardubicích sledovalo bezmála 45 tisíc lidí.

VPČP

 

„V posledních čtyřech letech byly návštěvy rekordní. Za dobu, kdy Velkou pardubickou České pojišťovny pořádá Dostihový spolek a.s., byla nejvyšší náštěva v roce 1996 při vítězství Cipíska. Tehdy dostih sledovalo 26 tisíc diváků. Poté se dlouho návštěvnost pohybovala kolem dvaceti tisíc. Až v roce 2007 při návštěvě britské princezny Anny bylo na závodišti zhruba 37 tisíc lidí. V dalších dvou letech se návštěvnost pohybovala mezi 33 až 35 tisíci diváků. Letos díky krásnému počasí a díky fenomenálnímu Josefu Váňovi vyskočila až k 45 tisícům,“ uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Pardubice.


Už tradičně byl o 120. Velkou pardubickou České pojišťovny obrovský zájem i mezi televizními diváky. Česká televize tentokrát nejen překážkový vrchol, ale i další dostihy vysílala na dvou kanálech. V neděli 10. října měli diváci možnost vidět více než šest hodin na ČT4 (10:30-16:47) a simultánně i dvě a půl hodiny na ČT1 (13:21-16:01). Již podruhé byl dostih vysílán v HD kvalitě. Přenos zasáhl (alespoň tříminutová kontinuální sledovanost) celkem přes 2 miliony diváků.


Přímý přenos hlavního dostihu od 15:30 do 16:00 vidělo na programech ČT1 a ČT4 dohromady v průměru 1 milion 217 tisíc diváků. Již sedmé vítězství žokeje Josefa Váni tak v cílové skupině 15+ dosáhlo podílu na publiku 60,15 %.


Jenom pro srovnání statistika pátečního přímého přenosu kvalifikačního utkání o postup na fotbalové mistrovství Evropy mezi Českem a Skotskem. Přímý přenos na kanálu ČT4 si pustilo v průměru 582 tisíc dospělých (sledovanost 6,6 % při podílu na publiku 16,35 %).
„Letošní Velká pardubická České pojišťovny se v přímém přenosu vysílala také na kanálu Racing UK ve Velké Británii a v Irsku a také na Slovensku. S dvouhodinovým zpožděním šel záznam na francouzské Equidia TV. Záznam byl rovněž v celosvětové výměnné síti Reuters a byl pětiminutovou součástí padesátiminutového celosvětového programu TransWorld Sport,“ uvedl Miroslav Petráň. „Všechny zahraniční stanice si velmi pochvalovaly profesionální kvalitu přenosu České televize,“ dodal.

Letošní 120. Velká pardubická České pojišťovny vzbudila i množství pozitivních ohlasů v zahraničí. „Byl jsem ohromen průběhem dostihů i perfektním stavem závodiště v Pardubicích. Velká pardubická byla skvělá,“ prohlásil Christopher Collins, vítěz slavného dostihu z roku 1973, který se po letech do Pardubic vrátil. „Bravo pro všechny! Mítink s Velkou pardubickou patří mezi ty nejvíce fascinující v Evropě,“ pronesl Alain Peltier, šéf závodiště ve francouzském Lion d´Angers, kde se běhá nejdelší překážkový dostih na světě.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.