123. VP s ČP: Sázkový rekord nepadl

Druhou říjnovou neděli, tentokrát tedy třináctého, se rozhodne o vítězi 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

21:00 HOD: Přidána TZ Sázky na 123. Velkou pardubickou

Nový rekord nepadl
Letos se nepodařilo překročit loňský celkový objem sázek (kurzové sázky + toto), který byl v roce 2012 6,109 milionu Kč. Součet letošních sázek: toto 437.000 Kč + kurzové sázky závodiště 4.846.000 Kč + kurzové sázky Fortuna 547.000 Kč. Celkový obrat byl 5.830.000 Kč.
Obrat totalizátoru byl srovnatelný (vloni 450 tisíc, letos 437 tisíc Kč). V kurzových sázkách došlo k nárůstu obratu na závodišti (vloni závodiště 4,612 milionu Kč, letos závodiště 4,846 milionu Kč), ale bohužel došlo k poklesu náběru ve Fortuně (vloni Fortuna 1,047 milionu Kč, letos jen 547 tisíc Kč). Pokles byl způsoben pozdním rozběhnutím nové programové aplikace na pobočkách Fortuny. Její zavádění bylo mimo vliv sázkové kanceláře Betino. Téměř tříměsíční výpadek se na zájmu sázkařů, kteří jsou v sázkové kanceláři Fortuna orientováni na jiné sporty, přece jen projevil negativně.
Kolik bylo vsazeno na hlavní dostih?
Na samotnou VP bylo letos vsazeno 152.000 Kč v sázkách totalizátoru (malé a velké pořadí). Kurzové sázky byly uzavřeny v celkovém objemu 2, 191 mil. Kč na závodišti, obrat v sázkové kanceláři Fortuna byl 414.000 Kč.

Skvělý tip na  Velkou pardubickou  se vyplatil

Rekordní výhra při letošní VP byla vyplacena na pořadí 3 koní ve VP. Za správný tip  Orphee Des Blins – Nikas – Klaus inkasoval šťastný výherce za 50,- Kč vsazených  68.873,- Kč!!!  Tip to byl vskutku parádní, sázející vsadil pouze na přesný doběh koní! Být Klaus druhý a Nikas až třetí tak sázející nevyhrál nic a výherní podíl skoro 69.000,- Kč by za 20,- Kč vsazených získal jiný sázející, který ve svém rozpisu tipoval doběh Orphee Des Blins– Klaus – Nikas.  
Další spokojený výherce si odnesl za správně tipované pořadí 3 koní ve  3.dostihu (Natalie – Reaper – Jantar) 32.893,- Kč za 20,- Kč vsazených. Tento výherce potřeboval k uhodnutí správného doběhu natipovat na svém tiketu několik kombinací celkem za 560,- Kč. V dalších dvou dostizích si několik sázejících odneslo za uhodnuté pořadí 3 koní 10.778 resp. 10.002,- Kč za 20,- Kč vsazených.

V kurzových sázkách bylo nejvíce sázek uzavřeno na trojici favoritů ve VP (Orphee Des Blins, Tiumen, Trezor) a nejodvážnější byli hráči sázející Orphee Des Blins na vítěze, kterým Betino na několika tiketech vyplatilo v kurzu 2,50 na vítěze za vsazených 10.000 Kč výhru 25.000 Kč.

Nejhorší eventuální doběh  pro sázkovou kancelář ve Velké pardubické (a tím pádem nejlepší doběh pro sázející):
Tiumen-Trezor-Orphee Des Blins – Budapest - Speranza

Nasazení techniky

V letošním roce bylo nasazeno 102 sázkových pokladen, během dostihového odpoledne se vystřídalo 124 pokladních, na zajištění provozuschopnosti počítačového systému se podílelo celkem 8 technických pracovníků, instalace celého IT systému trvala celkem 7 dní. TOTO CZ a.s. zajišťovala i přímý internetový přenos obrazového signálu ze závodiště v Pardubicích.

12:00 HOD: Přidána TZ Nikas:  Nejlepší ze „zbytku světa“

Trenér Stanislav Popelka nefiguruje na historické listině vítězů Velké pardubické, ale i tak jeho silná překážková centrála na Moravě bere tenhle dostih jako stálou výzvu. Letos si v Hvozdu dělali zuby na hodně dobrý výsledek z Pardubic především poté, co Bremen Plan připomněl svá mladá léta a s jistotou vyhrál už v květnu první kvalifikační dostih. Jenže od května do října je život koně mnohdy plný trablů, a ty, které  trápily Bremen Plana, nakonec místo startu v prestižním dostihu rozhodly o konci jeho zajímavé kariéry. Do penze odešel s triumfy z Ceny Labe i Vltavy, Velkou ale ani jednou ze tří startů nepokořil a byl v ní nejlépe šestý. Když se objevila tato zpráva, málokdo věřil, že by Popelka vytáhl z klobouku pro letošní ročník náhradníka. Jenže  jemu se právě tohle podařilo. Jmenuje se Nikas…

I tenhle osmiletý valach má sice na kontě úspěch z Ceny Labe, jenže od tohoto předloňského triumfu žádný podobný zásah nepředvedl. A tak se začal propadat z elity spíše k překážkovému českému průměru a jako takový mezi koňmi, přihlášenými do letošní Velké, nebyl brán příliš vážně. První proud pozornosti k němu v letních měsících ovšem   nasměroval žokej Dušan Andrés oznámením, že právě Nikas je jeho volbou pro Velkou místo populárního veterána Valldemosa. Andrés mu pro Velkou prostě věřil. Jenže právě před rokem Andrés věřil právě Valldemosovi a odmítl ježdění v sedle Orphee des Blins, z hlediska volby pro Velkou mu tedy nebyla veřejností dávána velká důvěra. Jenže tentokrát se trefil téměř do černého. Pokud si loni mohl drbat hlavu, že přišel o vítězství ve Velké, tentokrát byl aspoň prvním z těch, kteří vedli s uctivým odstupem pronásledovatele neporazitelné Orphee des Blins. A vyplatilo se mu to, Nikas majiteli vybojoval 1,1 milionu korun. A Dušan Andrés mohl  tentokrát své rozhodnutí oslavit.
„Je to báječné, máme velikou radost,“ svěřil se Stanislav Popelka po doběhu 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. „S Orphee des Blins se soutěžit nedalo, ta je mimořádná, a my jsme vyhráli v souboji se všemi ostatními. To je určitě mnohem víc, než co jsme čekali.  Když jsme s ním byli v září čtvrtí v dostihu třetí kategorie, věřil mu málokdo, jenže on to pořád byl ten kůň, který vyhrál Labe. A to je dostih,  kde už něco  umět musíte,“ dodal Popelka.  
Cena Labe je druhou největší cross country české sezóny, její vítězové poslední doby však ve Velké obvykle velkou roli nehrají a Nikas je za pět let první kdo se vůbec po vítězství v „Labi“ dostal ve Velké mezi pět nejlepších. „Věřil jsem, že se pro letošní Velkou povede nachystat ho co nejlíp, výsledek v září neukázal přesně to, čeho je schopný,“ radoval se Popelka z nejvyšší ceny, jaká byla v Pardubicích „k mání“. Ta první byla totiž určena „koni z jiné planety“ v podobě Orphee des Blins. Jestli se k ní dokáže třeba příště Nikas přiblížit, to dnes neví nikdo, s milionovou dotací za druhé místo má ale jeho realizační tým dobrou motivaci, aby se o to za rok pokusil.

Aktualizace 15. 10. 9:00 HOD: Přidána TZ Královna Velké pardubické: Suverénka Orphee

Královna českého krosu se jmenuje opět Orphee des Blins. Loni svým projevem a suverenitou triumfu všechny šokovala, letos podobným stylem vše zopakovala. Jenže tentokrát se její vítězství bere jako samozřejmost. A bodrý Polák Grzegorz Witold Wroblewski o jejím vítězství řekl: „Spadl mi kámen ze srdce. Letos jí věřila spousta lidí, a já je nechtěl zklamat. Tak moc, že jsem si užil nervy jako už dlouho ne.“

Není ve filozofii Wroblewského aby se klepal jako uzlíček nervů a vyčkával v koutě co a jak se stane. Naopak. Věří v dobře vykonanou tréninkovou práci, po které buď přijde, nebo nepřijde výsledek. Jak signalizuje jeho několikaleté působení na českých dostihových drahách, ten výsledek spíše přijde.  Velká pardubická je toho nejlepším důkazem.
„Já mám své tréninkové metody a své představy o koních,“ líčí svůj přístup trenér stáje DS Pegas ze Zhoře u Jihlavy. „Když jsem dostal do péče Orphee, samozřejmě jsem nevěděl na první pohled, že bude šampiónkou. Není zvlášť krásná, ale brzy zjistíte, že má srdce bojovnice. A to je něco, co nemá moc klisen. Aspoň ne takhle velké. Jenže srdce samotné nestačí, po příchodu do Česka se zranila a dlouho se nevědělo, jestli bude opět běhat. Jenže když pak běhala, napadlo mě, že může být koněm pro Velkou. A vedl jsem jí k tomu dostihu cestou, která jí mohla vyhovovat,“ připomíná Wroblewski známou loňskou „story“.
Jenže co dál s koněm, který už Velkou vyhrál? Je sice kvalifikovaný pro další ročník, trenér už s ním ale nemůže jí cestou příprav v malých dostizích tak, aby klisnu „schoval“ a vše směřoval na „den D“. „S vítězstvím ve Velké loni přišla situace, kdy jsme museli plánovat přípravu docela jinak. Povedlo se to vymyslet tak, že celá proběhla v Pardubicích. Nechtěli jsme riskovat a jezdit do neznáma. A tak jsme radši zůstali doma, když bylo tvrdo a jí by v dostihu hrozilo zranění,“ dodává trenér.
Na rozdíl od loňska v posledních týdnech vše probíhalo tak bez problémů, až trenér cítil mírnou nervozitu. Jak se ukázalo, důvod k ní ale nebyl. Klisna vydržela až na start nezraněná, a poté, co si zdvořilostně pokoketovala se soupeři, se vydala na další sólovou jízdu ke slávě.  „Možná to ale nebylo tak lehké, jak se zdálo,“ připomíná ovšem majitel stáje DS Pegas Jiří Trávníček. „Když jsem ji hned po dostihu viděl, bylo znát, že má za sebou dost těžkou práci, neměla zrovna moc sil na rozdávání…“
Jenže síly na rozdávání v cíli Velké pardubické nejsou potřeba, tam pro vítěze vládne radostný adrenalin. Letos ovšem držený tak trochu na uzdě. „Loni to pro nás všechny byl šok. Obrovská pecka, něco, co se nestává,“ vysvětloval tuhle skutečnost žokej Jan Faltejsek. „Letos byla Orphee favoritkou a vlastně tak jenom splnila povinnost a vyhrála. Samozřejmě je to veliká radost, ale můžete to vidět i tak že splnila, co jsme po ní chtěli,“ řekl vítězný žokej.  Faltejsek, který nyní působí ve Francii, podal v sedle neméně suverénní výkon jako klisna a suverénně zvládal své další velké vítězství nakonec i trenér, z nějž nervozita  vzápětí spadla.
Po jejich výkonu se už dnes může příznivec českých dostihů může ptát: Kdy se tihle tři zase potkají?  „Je tu jeden dostih v listopadu ve Francii, o kterém by se dalo uvažovat,“  připouští trenér Wroblewski, který by ale jinak klisnu rád ponechal v roli pardubické specialistky.  Jenže i u něj platí, že s jídlem roste chuť. A tak dnes není nic vyloučeno. „Jenom ale v případě, že bude chtít majitel a klisna by byla úplně v pořádku. Minimálně na sto deset procent,“ vtipkuje trenér.

16:45 HOD: Stejně jako vloni stylem start-cíl zvítězila Orphée des Blins s Janem Faltejskem. Druhý skončil Dušan Andres a Nikas, bohužel Josef Bartoš z již unaveného Trezora spadl. Na posledním skoku kvůli volnému koni spadl i Josef Váňa st. z Tiumena. Třetí doběhl Klaus a J. Myška, čtvrtý překvapivě Kasim s M. Novákem, pátý Peintre Abstrait s mladým Lukášem Matuským a posledním, kdo z dvacítky koní doběhl do cíle, je francouzský Tropic de Brion s Marc-Antoinem Dragonem. Dostih tak podle předpovědí dopadl velice zajímavě.

15:40 HOD: Stříbrnou trofej získal loňský vítěz Křišťálového poháru Čáriray s Dušanem Andresem. Pro Dušana Andrese, který bude ve VP startovat s Nikasem, je to již dnešní druhé vítězství. Jeden z favoritů Khalshani s J. Myškou bohužel z kraje dostihu upadl.

15:15 HOD: V Ceně Labe zvítězil britský Sarika v sedle s Francouzem Alainem de Chitray. Místo Pavla Kašného se ve VP v sedle valacha Speranzy objeví Th. Boyer. Neběží kůň, v jehož sedle měl startovat, Broker.

14:25 HOD: V Poplerově memoriálu vyhrál trošku překvapivě devítiletý Šaman s Lukášem Matuským (26) trenéra R. Holčáka. Vedl dostih od startu a ani v závěru ho nikdo nedoběhl, nejblíže mu chvíli byl druhý Kyshanty a Big Joe (Josef Bartoš), ovšem nakonec musel boj o vítězství vzdát.

13:40 HOD: Cenu Vltavy vyhrál Josef Bartoš v sedle Renard Argenté trenéra Františka Zobala za stáj Luka-Mandák, když v posledních metrech porazil Ohia, v jehož sedle na poslední chvíli vystřídal raněného Sovku Jan Kratochvíl. Spadl také Th. Boyer a Marek Stromský, ten chodí se zavázanou rukou, takže lze očekávat další změnu jezdce ve VP.

13:30 HOD: Premiérové vítězství v Ceně ČAS si odbyl Dušan Andres s klisnou Natalie Jiřího Charváta. Ta startovala teprve popáté ve své kariéře a porazila i syna slavné Registany, Reapera s J. Myškou. Josef Sovka spadl, má zřejmě zlomená žebra a v sedle Al Jaze ve VP ho nahrazuje Michal Köhl.

12:20 HOD: Křišťálový pohár s přehledem odváží na Slovensko Iluminator v sedle s trenérem Jaroslavem Brečkou. jeho kurz byl 7:1. Favorit Taro pod Josefem Váňou ml. doběhl daleko druhý, další z favoritů, Skarabeus s Th. Boyerem doběhl osmý, poslední z těch, co dokončili.

13. 10. 11:50 HOD: První nedělní dostih, Zlatou sponu tříletých vyhrál Big Mago a Josef Váňa mladší. Po boji v cílové rovince porazil favorita Lumpika v sedle s Thomasem Boyerem.

22:32 HOD: Přidána TZ Rovinové dostihy byly ve znamení trojek

Tradiční předkrm Velké pardubické, tedy sobotní dostihové roviny, byl ve znamení trojek. Ze sedmi dostihů byly hned tři vypsány jako první kategorie, další trojku si připsala stáj dr. Charváta, když se jejím svěřencům zadařil hattrick. V hlavní Velké ceně Pardubic se prosadil Trip to Rhodos, v Ceně mílařů French Quebec a v závěrečném bumperu Celadon. Ten navíc vybojoval své třetí vítězství v kariéře.

Hlavním dostihem byla Velká cena Pardubic podporovaná společností CHARVÁT Group s.r.o. a Českým svazem chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní. V dostihu I. kategorie na 2900 metrů diváci viděli teprve druhého koně v historii tohoto dostihu, který dokázal své vítězství zopakovat. Tímto koněm byl čtyřletý Trip to Rhodos, a to i přes včerejší komplikace s podkovou. Trenér Pavel Tůma koně připravil pro žokeje Jiřího Chaloupku. Tempo ale téměř do poslední chvíle udával nakonec až sedmý Dangerous Gleam a druhý Ski Pilot. Třetí došel Atack následovaný Mikaminou a Wallistem. Nástup Tripa, který potvrdil své kvality ve vytrvalecké kategorii, byl ale drtivý.

Úvod dostihového dne obstaraly proutěné překážky pro amatérské jezdce na 3200 metrů. V nich si velmi dobře v úvodu vedl pětiletý Bugaboo, kterému ale brzy došly síly a do vedení se posunuli Vivienne of Gracie a favorizovaný, nakonec vítězný Timber. Toho pro amatéra Nailla Martina Kellyho nasedlal trenér Josef Váňa st. Bylo to první vítězství letošní sezony pro tohoto šestiletého valacha.
Druhý dostih na 1900 metrů, ve kterém pro změnu startovaly pouze ženy, si lehce podmanila čtyřletá Medula s Lindou Fedorowiczovou z trenérské stáje Heleny Vocáskové. Její svěřenkyně, konkrétně Sinndarka a Fujara, odstartovaly velmi dobře i do následujícího dostihu pro dvouleté koně, II. kategorie na 1750 metrů. Nejvíc sil ale nakonec měl Le Conte Noire trenéra Artura Resulova, v sedle byl žokej Milan Zatloukal.
V prvním ze tří dostihů I. kategorie, Ceně mílařů na 1900 metrů, byla úspěšná French Quebec, kterou pro Jiřího Charváta připravuje Čestmír Olehla. Do vedení se dostala krátce před závěrečným obloukem. Vedl ji Tomáš Lukášek, pro kterého to bylo sedmnácté vítězství v sezoně. Trenér Olehla se před dostihem nejvíce obával konkurenta z Maďarska, klisny Seperate Opinion a Talara, který skončil druhý. Po dostihu chválil dobrou práci žokeje.
Druhým jedničkovým dostihem byl sprint na 1100 metrů a o vítězství byl sveden tuhý boj. Vítězství nakonec brala čtyřletá Waka Laura trenéra Václava Luky, který ji nasedlal pro žokeje Petra Foreta.
V závěrečném bumperu na 3200 metrů se prosadil čtyřletý Celadon s žákem Janem Odložilem. Celadon zajistil hattrick stáje dr. Charváta, pro něho samotného to bylo třetí vítězství v kariéře – a to startoval zatím pouze třikrát.

13:40 HOD: V Ceně mílařů podporované společností Charvát vyhrála klisna Jiřího Charváta French Quebec s Tomášem Lukáškem. Klisna tak doplnila dnešní řadu vítězů, kam prozatím patří Timber, Medula a Le Conte Noir.

 Aktualizace 12. 10. 9:00 HOD: Česká televize-Sport přináší program jak ze soboty, tak z neděle: 12. 10. začíná ve 13:25 skvěle obsazená VC Pardubic a 13. 10. již v 11:10 HOD hlavní program. Startovní listiny zde.

 Aktualizace 12. 10. 9:00 HOD: Přidána TZ Tři koně irského trenéra

Zahraniční účastníci jsou pro Velkou pardubickou kořením, bez kterého by velký dostih nebyl tak velkým dostihem. V posledních letech se jejich prezence stává pravidlem, i když jim na východě Čech mnoho slávy nevykvetlo. Letos však patří cizincům už před startem jeden primát. Irský trenér Enda Bolger bude tím, kdo pošle na start nejvyšší počet koní.

Protože Josef Váňa se letos spoléhá pouze na dva účastníky, Bolger je s trojicí svých svěřenců tím, kdo jde do boje s nejpočetnější ekipou. Jenže trenér, kterému ostrované s úctou říkají „král cross country“, tentokrát podle papírových předpokladů s kvantitou neveze na start také tu nejvyšší kvalitu. Jeho svěřenci Freneys Well, Zest for Life a Mount Sion by totiž podle předpokladů do pořadí na nejvyšších místech promlouvat neměli.
Proč se tedy zkušený irský trenér rozhodl pro dalekou cestu právě s tímhle triem?
„Milujeme Velkou pardubickou, od okamžiku, kdy jsem Pardubice poprvé viděl, je mám rád. Mám rád tu dráhu, tenhle dostih a hlavně lidi, na které kolem něj narazíte. Je to něco neopakovatelného, a já jsem moc rád, že s našimi koňmi zase můžeme být na startu,“ přiznává se ke své velké posedlosti Boler - trenér, který je v Británii a Irsku jedním z velkých průkopníků dostihů typu cross country a který na irských závodištích i v britském Cheltenhamu získal už řadu úspěchů právě v tomto typu zápolení. V posledních měsících se sice zdá, jako by pramen jeho tamních triumfů začínal mírně vysychat, ani v nejmenším to ale neznamená, že by se jeho ambice v Parducbicích daly brát na lehkou váhu. Přesto, že na papíře se forma jeho svěřenců nezdá být pro souboj s naší elitou dostatečná. „Rozhodli jsme se přijet s koňmi, kterým by dostih v Pardubicích mohl vyhovovat. Jsou to právě tihle tři, kterým jsme kvůli Pardubicích upravili sezónu,“ vysvětluje boler. Na britských ostrovech překážková sezóna jinak začíná podzimem a vrcholí v jarních měsících, přichystat tam koně do Pardubic tedy znamená nutnost otočit mu režim tak trochu naruby. Právě to irský trenér tentokrát musel udělat hned ve třech případech. „Všichni tři koně teď mají dobrou formu. Víme, co Pardubice obnáší, kvalifikovali jsme se s dostatečným předstihem a v poslední době jsme s nimi pracovali tak, aby byli nachystaní, neběhali žádný těžká dostih, spíš jsme s nimi jejich výkonnost ladili, aby bylo všechno v pořádku,“ dává Bolger nahlédnout do své kuchyně.

Přesto že nachystal na start Velké trojici účastníků, uvědomuje si ale, jak těžkou práci si se svými svěřenci vytýčil. V Peruánových dobách byl totiž v Pardubicích druhý s Risk of Thunderem, koněm, který startoval v barvách filmového Jamese Bonda Seana Conneryho a kterého mnozí považovali za nejlepšího ostrovního krosaře za dlouhou dobu. Ve své době měl Risk of Thunder tu smůlu, že v Pardubicích narazil na mimořádného koně, a proto do Irska vítězství neodvezl. Jenže i tak jeho srovnání se současnými účastníky vyznívá v Bolgerově pohledu ve prospěch téhle legendy. „Risk of Thunder byl lepší kůň, než tihle tři. Byl mimořádný, zrozený pro takové dostihy. A určitě to byl kůň, s kterým se dalo v Pardubicích uspět,“ připouští irský trenér na konto koně, na kterého rád vzpomíná. „Z těchto tří není ani jeden na stejné úrovní jako on, jako trenér jsem si tím celkem jistý,“ připouští a k letošním ambicím doplňuje. „Upřímně řečeno – nemyslím si, že pokud bude všechno jak má být, tak že bychom byli schopní konkurovat loňské vítězce. To, co předvedla loni, bylo něco mimořádného, a jestli si přiveze stejnou formu, budeme bojovat asi jen o další umístění…“
A to přesto, že Bolger kromě zajímavých koní veze na start také velmi zajímavého jezdce. Amatér Sam Waley-Cohen je totiž vítězem cheltenhamského Gold Cupu zpřed dvou let a jak říká Bolger, také jedním z nejlepších současných překážkových jezdců na ostrovech. „Má na kontě starty ve Velké národní v Liverpoolu i vítězství v Cheltenhamu, to je něco, co se povede málokterému amatérovi. Je to výborný jezdec a překážkové dostihy miluje, jezdil i Velkou národní v Americe,“ líčí jezdce svého Zest For Life, s kterým dosud při velkých dostizích příliš nespolupracoval. „V minulosti pro mě jezdil některé menší dostihy, ale protože byl z jeho strany velký zájem se do Pardubic podívat, dohodli jsme se právě pro Pardubice. Věřím, že budeme oba spokojeni,“ soudí Bolger přesto, že ani Zest for Life není dnes žádným žhavým kandidátem pardubického úspěchu. Nikdo ale nejde na start žádného dostihu předem poražen, a když cestujete do Pardubic až z Irska, platí tahle poučka dvojnásob. „Vezeme to nejlepší, co jsem měl pro Pardubice k dispozici, a udělali jsme maximum, aby se nám povedlo absolvovat u vás dobrý dostih,“ uzavírá svou analýzu před dostihem Enda Bolger. „Určitě bychom si ho rádi užili, start v Pardubicích je i pro mě velká událost. Když se naši koně po doběhu vrátí zdraví spokojení, budu určitě moc rád...“

Aktualizace 11. 10. 17:48 HOD: Přidána TZ Sobota nabídne lahodný rovinový předkrm

Svátku většiny našich turfmanů, Velké pardubické, předchází již tradičně od roku 1995 rovinový mítink, při kterém mají diváci možnost vidět celou řadu domácích špičkových koní v dostizích I. kategorie na různých distancích a často bývají startovní listiny obohaceny i zajímavou účastí zahraničních koní. Tentokráte uvidíme trojici výborných maďarských koní a několik slovenských koní, patřících k tamní elitě.

Vytrvalcům je vyhrazena Velká cena Pardubic na 2900 metrů pro tříleté a starší koně. Na startu tohoto dostihu se sejde deset koní a jezdců.     TRIP TO RHODOS (ž.Chaloupka) je vítězem tohoto dostihu z loňského roku. Letos nejprve v Bratislavě vyhrál Velkou májovou cenu a na téže dráze byl pak těsně druhý ve Velké ceně Slovenska za skvělým Donn Halling. Začátkem července se zapsal do listiny vítězů jednoho z nejstarších německých dostihů, když na dráze v Hamburku vyhrál supervytrvalecký Listed dostih na 3200 metrů. V polovině srpna se pak neumístil ve Francii a od té doby neběhal. Po dvouměsíční pauze nad jeho formou visí otazník, ale bude patřit k největším favoritům.
Velkým favoritem bude i slovenský ATACK (ž.Línek), loni pátý v Českém derby, druhý ve Slovenském a vítěz klasických St.Leger ve Velké Chuchli a poté i v Bratislavě. Letošní sezónu zahájil vlažně, když dvakrát byl bez místa, v červenci pak ale v Bratislavě vyhrál Zlatý pohár a začátkem září získal v Budapešti druhé místo v prestižní Ceně Kincsem za v současné době nejlepším maďarským koněm Ostinato.
Za dvojicí výše uvedených favoritů má většina dalších šanci na přední umístění. Sympatická čtyřletá vnučka Laténa AIRFARE (ž.Korečková) se během sezóny vypracovala až mezi elitu. Nejprve vyhrál čtyři dostihy nižších kategorií, potom se jí v letních měsících tolik nedařilo, ale už koncem srpna byla třetí na mostecké dráze v dostihu I. kategorie a před koncem září šokovala skvělým výkonem ve Velké ceně českého turfu, když se chvíli zdálo, že by mohla i zvítězit, ale nakonec byla těsně předstižena výborným Mister Westminster. Nechala za sebou z dnešních soupeřů trojici Sky Pilot, Wallisto a Dangerous Gleam.
Vpředu by měli bojovat SKY PILOT (ž.Radek Koplík), který sbírá místa ve velkých dostizích a MIKAMINE (ž.Lukášek), ta byla začátkem září druhá ve Slovenských Oaks a skvělou Ley Percy.
Překvapit by mohl ARCTIC GALAXY (ž.Šmida), který jde s výkonností nahoru, naposledy vyhrál v Bratislavě, ale běhal zatím dostihy nižší kategorie a tak uvidíme, jak se mu bude dařit v „extralize“.
Dále jsou na startovní listině DANGEROUS GLEAM (ž.Foret), WALLISTO (ž.Šafář), LORD OF GRACIE (ž.Zatloukal) a slovenský PRIME PREACHER (ž.Havlík).
    
V Ceně mílařů na 1900 metrů se představí deset koní a jezdců, dostih je vyhrazen mílařům a středotraťařům. Velkými jmény jsou zde především tříletý TALAR (ž.Chaloupka) a slovenský INNOVATOR (ž.Srnec). TALAR po vítězství v chuchelské Velké jarní ceně sahal i po vítězství v Českém derby na mostecké dráze, ale vedoucí Mister Aviation jeho závěrečnému útoku odolal. Koncem srpna byl čtvrtý ve Francii a o měsíc později podal skvělý výkon ve Velké ceně Prahy, kde o pouhou polovinu délky nestačil na famózního Dux Scholar a odkázal na třetí místo předloňského vítěze Derby Roches Crosse.
Slovenský INNOVATOR jako tříletý zvítězil v Praze ve Velké jarní ceně a následně pak ve Slovenském Derby. Loni vyhrál dva jedničkové dostihy v Bratislavě. Letos začal sezónu zvolna, když se na úvod neumístil, ale již začátkem června byl ve Velké ceně Slovenska třetí za dvojicí Donn Halling a Trip To Rhodos a třetí byl i v červenci ve Zlatém poháru za Atackem a Sky Pilotem. Začátkem září zvítězil v Budapešti v Ceně Imperiála, před klisnou Yucca, která dnešní pardubický dostih vyhrála loni.
Výborná je i dvojice maďarských koní, klisna SEPERATE OPINION (ž.Kerekes) a hřebec MEDIPLOMAT (Línek). První jmenovaná loni vyhrála v Bratislavě Slovenské Oaks a letos v Budapešti Cenu Millennia. Začátkem září byla třetí v Ceně Kincsem za Ostinato a slovenským Atackem a koncem téhož měsíce zvítězila před Yuccou v Memoriálu Grófa Széchenyiho. MEDIPLOMAT zatím sbírá umístění, koncem července byl čtvrtý v Ceně Kisbéra a začátkem září opět čtvrtý v Ceně Kincsem za Ostinato, Atack a pouhou polovinu délky za třetí SEPERATE OPINION.
Dále jsou zde FRENCH QUEBEC (ž.Lukášek), HIDDEN FLAME (ž.Radek Koplík) a loni v Itálii dvakrát vítězný MY OLD HUSBAND (ž.Rája), který letos zatím startoval pouze jednou.

V Ceně sprinterů je spolehlivou jistotou WAKA LAURA (ž.Foret), která letos na mostecké dráze třikrát zvítězila, v červenci byla na téže dráze poražena pouze Kendym a v chuchelské Svatováclavské ceně byli lepšími CUT ME LOOSE a BRIGHT SAND.     Tříletý CUT ME LOOSE (Murzabayev) šel postupně výkonnostně nahoru a poslední dva starty proměnil v těsná vítězství. Skvělou formu má na podzim BRIGHT SAND (ž.Zatloukal), který zde dnešní dostih před rokem vyhrál a ve Svatováclavské ceně byl druhý o pouhý krk.
Dvojnásobný jarní vítěz MIKESH (ž.Srnec) se již v dalším průběhu sezóny tolik neprosazoval, dnes by mu mohla prospět kratší distance. ALL THE EVIL (ž.Havlík) vyhrál v červnu tři velké dostihy, o prázdninách neběhal a v září se mu již tolik nedařilo, naposledy byl ve Svatováclavské ceně pátý. Maďarská ALFKONA (ž.Línek) patří již od svých dvou let k nejzářivějším hvězdám v zemích při Dunaji. Jako tříletá vyhrála v Bratislavě Jarní cenu klisen a potom se specializovala především na sprinterské dostihy. Z pětadvaceti startů čtrnáctkrát vyhrála, letos při pěti startech zvítězila třikrát, jednou byla druhá a jednou třetí. Naposledy zvítězila začátkem září v Budapešti, před slovenským ROBINSON CRUSO (ž.Georgijev), který by měl být z obou slovenských koní lepším než INVISIBLE BID (ž.Rája).

Sobotní pardubické roviny mají atraktivní mezinárodní účast koní ze Slovenska a Maďarska a společně s celou řadou špičkových domácích koní je to nejzajímavěji obsazený rovinový dostihový den v České republice za celou letošní sezónu.
Uvidíme i skvělé zahraniční žokeje, slovenské hvězdy, Jaroslava Línka, Zdenko Šmidu a Jána Havlíka, jednoho z nejlepších maďarských žokejů posledního desetiletí, kterým je Károly Kerekes, často úspěšně jezdícího i v Německu a také bulharského žokeje Stanislava Georgijeva, který nyní několik let působí v Maďarsku, kde byl již dvakrát šampionem rovinových jezdců a i letos je na čele tohoto hodnocení. Škoda, že přítomnosti žokejů Kerekese a Georgijeva nevyužili naši trenéři a majitelé a uvidíme je v akci každého pouze jednou.
Z našich je zde celá špička, včetně mladého Kazacha Bayurzhana Murzabayeva, který je aktuálně v čele domácího šampionátu, bohužel chybí Václav Janáček a Filip Minařík, kteří jsou vázáni povinnostmi v zahraničí, druhý jmenovaný je v současné době navíc ze zdravotních důvodů mimo hru.
Před léty bývala zahraniční účast ještě lepší, startovali zde i koně z Německa, Anglie, Ruska a Rakouska a všichni naši nejlepší, což dokazují listiny vítězů, kde najdeme celou řadu velkých a slavných jmen.
To se ale hlavní dostih běhal pod názvem Pardubický St.Leger, což na některé rádoby odborníky působilo stejně, jako zamávat rudou muletou před býkem. Také dotace dostihu byla za působení Petra Drahoše v Dostihovém spolku o něčem jiném, když se tento dostih běhal pět roků o milion Kč. Po několika slabších letech se letos s přispěním Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní a společnosti Charvát Group s.r.o. navýšily dotace tří dostihů I. kategorie a to se hned odrazilo na startovních listinách, což zaslouží nejen poděkování pořadatele, ale i všech příznivců pardubických dostihů.

Sobotní program bude zahájen už ve 12:00 hodin startem dostihu přes proutěné překážky pro amatérské jezdce a poté bude následovat šest rovinových dostihů, z nichž první je vyhrazen ženám-jezdkyním. Hlavní dostih, Velká cena Pardubic, je naplánován na 14:30 hodin.

Tipy:    I.    TIMBER – PERIKLES – WILLBILL
    II.    MERLYP – SIRAN – MEDULA
    III.    LE CONTE NOIRE – BAJADÉRA – READY FOR BOND
    IV.    BRIGHT SAND – CUT ME LOOSE – ALFKONA
    V.    TALAR – INNOVATOR – SEPERATE OPINION
    VI.    TRIP TO RHODOS – ATACK – AIRFARE
    VII.    CELADON – BARBAROSA – VINNO VERITAS

Aktualizace 10. 10. 19:00 HOD: Přidán článek Největší "NEJ" VP

Nejvíce vítězství ve Velké pardubické z jezdců dosáhl žokej Josef Váňa, který zvítězil jako jediný osmkrát (4x ŽELEZNÍK, 1x VRONSKY, 3x TIUMEN). Žokejové Václav Chaloupka (3x KOROK, 1x VÁCLAV) a Peter Gehm (2x REGISTANA, 1x CHALCO, 1x MASKUL), získali každý po čtyřech prvenstvích. Žokej Josef Váňa má také největší počet startů, když se dostihu zúčastnil 26x, Václav Chaloupka a Dušan Andrés 18x a Angličan Richard Harry Fletcher 17x.

Jedinou vítěznou ženou je Maria Immaculata(Lata) Brandisová, která zvítězila v roce 1937 s klisnou NORMA. Eva Palyzová byla 2x druhá a Lucie Baluchová 1x třetí.

Z trenérů je nejúspěšnější Josef Váňa, jehož svěřenci zvítězili 9x (CIPÍSEK, VRONSKY, CHALCO, DECENT FELLOW, 2x SIXTEEN a 3x TIUMEN), šest prvenství má MVDr. Čestmír Olehla (4x ŽELEZNÍK a 2x REGISTANA), pěti úspěchy se může chlubit František Holčák (VALENCIO, LIBENTÍNA, RIGOLETTO, ERUDIT a MASKUL), čtyřmi Václav Čermák (3x SAGAR, 1x FESTIVAL), Lenka Horáková je první vítěznou ženou trenérkou, když jejím osudovým koněm byl trojnásobný vítěz PERUÁN.

Nejvíce vítězství mezi čtyřnohými borci má ve své sbírce ŽELEZNÍK, který jako jediný zvítězil čtyřikrát, BRIGAND, LADY ANNE, EPIGRAF, KOROK, SAGAR, PERUÁN a TIUMEN mají po třech prvenstvích. Nejvícekrát startovali ŽELEZNÍK, SALVÁTOR a FLANG, kteří se dostihu zúčastnili každý 8x, LADY ANNE, MASKUL a DECENT FELLOW startovali 7x.

Časový rekord drží SIXTEEN, která absolvovala trať dostihu v roce 2008 časem 8:58,99.

Nejvíce startujících měl dostih v jubilejním 100. ročníku v roce 1990, kdy se představilo celkem 29 koní a jezdců, v roce 1967 bylo 26 startujících a v letech 1983, 1989 a v roce 2011 se na start postavilo po 25 uchazečů o úspěch. Naopak nejméně startujících bylo v počátcích historie dostihu, když v letech 1879, 1881, 1884 a 1890 nastoupila pouhá čtveřice uchazečů o prvenství.

Nejvíce startujících dostih dokončilo v roce 2009, celkem 18, v roce 1957 14 a v letech 1970 a 1994 dosáhlo cíle po 13 účastnících.

V roce 1920 nebyl jako vítěz klasifikován žádný kůň. Jediný JONATHAN, který dostih dokončil, byl diskvalifikován pro překročení časového limitu. V roce 1899 dostih dokončila pouze klisna SLÁVA a v roce 1993 jediný RIGOLETTO.

Nejmladším vítězným jezdcem dostihu je Josef Vavroušek, když zvítězil v roce 1956 v sedle Letce, bylo mu 19 let.

Naopak nejstaršími vítězi jsou amatér Vladimír Hejmovský, kterému bylo v roce 1951, když zvítězil v sedle Salvátora 59 let, žokejovi Josefu Váňovi, v den vítězství v roce 2011 v sedle Tiumena, chyběl do stejného věku zhruba týden.

Aktualizace 9. 10. 18:53 HOD: Přidána TZ Třídenní svátek koní začíná

Druhý říjnový víkend je doslova za dveřmi a pro závodiště v Pardubicích to znamená vyvrcholení dostihové sezony. Blíží se třídenní svátek koní. Páteční dražbu anglického plnokrevníka vystřídají sobotní roviny, kterou budou předehrou 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Dražba plnokrevníka
Středoevropskou dražbu anglického plnokrevníka hostí pardubické závodiště už po šesté. V pátek 11. října tu budou nabízeny všechny kategorie – odstávčata, ročci, dostihoví koně, chovné klisny i plemeníci. Prohlídky koní budou možné už od 10 hodin, samotná dražba začne ve 13 hodin.

Rovinové dostihy
Sobotní Rovinové dostihy (12. října) jsou tradičním předkrmem vrcholu dostihového sezony už od roku 1995. Letos nabízejí velmi kvalitní obsazení z České republiky i ze zahraničí. První ze sedmi dostihů, Amatérské proutěné překážky, startuje ve 12 hodin. Hlavním dostihem je Velká cena Pardubic na 2900 metrů pro tříleté a starší koně, ta odstartuje ve 14:30 hod. V rámci doprovodného programu diváci uvidí nejen tradiční dostih poníků, ale také dostih na ¼ míle, ve kterém změří své síly plnokrevníci s westernovými koňmi. Tento dostih se uskuteční krátce po půl jedné, mezi druhým a třetím dostihem. Ve 14:45 hod. je pak připravena vernisáž fotografií vítězů Velké pardubické za posledních 40 let, na kterou naváže křest knihy Petra Feldsteina „Tři jubilea Františka Vítka“. Koná se před tribunou D u tabule vítězů.

Velká pardubická
A pak už je tu vrchol – 123. Velká pardubická s Českou pojišťovnou. Na její startovní listině figuruje jedenadvacet uchazečů o prvenství. Zahraničí je zastoupeno trojicí Irčanů, jeden startující reprezentuje Velkou Británii a jeden je ze Slovenska. Loňská suverénní vítězka ORPHEE DES  BLINS předvádí i letos skvělé výkony a bude jednoznačným favoritem dostihu. Největšími soupeři by jí měli být především trojnásobný vítěz Velké pardubické TIUMEN a vítěz čtyř kvalifikačních dostihů v posledních dvou letech TREZOR. Zajímavé obsazení mají i všechny rámcové dostihy.
Slavnostní zahájení dostihového mítinku, na který míří i celá řada celebrit, je v 11 hodin. Státní hymnu zazpívá Helena Vondráčková, rodačka z nedalekých Slatiňan. První dostih startuje v 11:30 hodin, samotná Velká pardubická odstartuje v 16:30 hodin.

Parkování a doprava na Velkou pardubickou
Způsobů dopravy na dostihové závodiště je několik. V neděli 13. října bude pro parkování osobních aut vyhrazena plocha pardubického letiště, odkud bude návštěvníky svážet kyvadlová doprava. Do vyčerpání kapacity lze parkovat také na uzavřené silnici I/37 směrem na Chrudim v úseku od nadjezdu Paramo až po nadjezd Dražkovice.
Pořadatelé však doporučují nechat auto doma a na dostihy se vypravit „po svých“, nebo využít posilových spojů městské hromadné dopravy.  Dopravní podnik města Pardubice zajistí kyvadlovou dopravu ze směru Polabiny – Sluneční, Dubina – Sever a Hlavní nádraží. Kompletní jízdní řády jsou zveřejněny na webových stránkách dopravního podniku www.dpmp.cz. Návštěvníci dostihů mohou také využít vlaky Českých drah.

Aktualizace 8. 10. 19:09 HOD: Přidána TZ Oslavy Velké pardubické začnou už v sobotu

Tradiční předehrou Velké pardubické bývají sobotní rovinové dostihy. Letošní rovinový mítink však nabídne i ohlédnutí do historie nejstaršího překážkového dostihu. Připraveno je totiž odhalení fotogalerie vítězů Velké pardubické a křest knihy o jednom z nejúspěšnějších jezdců a trenérů československého dostihového sportu.

Za dlouhou historii Velké pardubické byly na tabuli vítězů vyryty desítky jmen českých i zahraničních jezdců. Někteří z nich dosáhli věhlasu, na jiné se bohužel pozapomnělo. Dostihový spolek a.s. se tedy rozhodl připomenout vítězné okamžiky těch, kteří se ve Velké  pardubické dokázali prosadit v letech 1973 – 2012, a připravilo výstavu fotografií těchto vítězů. Odhalena bude v sobotu 12. října v areálu závodiště. „Je to dvaatřicet dobových fotografií, které se nám podařilo v archivech dohledat. Na slavnostní odhalení těchto snímků jsme pozvali i ty, kteří jsou na fotkách zachyceni. Bohužel ne všichni už jsou mezi námi, ale právě těmito snímky jim znovu vzdáme poctu,“ říká ředitel Dostihového spolku a.s Michael Skalický. Účast na vernisáži přislíbili např. František Zobal, Petr Vozáb, Vlastimil Knápek, Petr Gehm, Dušan Andrés či Josef Váňa st.
Poslední jmenovaný bude také jednou z hlavních postav dalšího slavnostního okamžiku. Na vernisáž výstavy fotografií totiž naváže křest knihy s názvem „Tři jubilea Františka Vítka“ a právě Josef Váňa bude jejím kmotrem. Autor knihy Petr Fedlstein se v ní věnoval dvojnásobnému vítězi Velké pardubické z let 1963 a 1965 a sedminásobnému československému překážkovému šampiónovi Františku Vítkovi. Ten v září oslavil 75. narozeniny, ale křest si ujít nenechá. Knihu vydává nakladatelství Práh.

Vernisáž výstavy fotografií vítězů Velké pardubické spojená se křtem knihy Petra Feldsteina „
Život plný koní“ se uskuteční v sobotu 12. října 2013 od 14:45 hodin před tribunou D.

ZVÍTĚZÍ OPĚT ORPHEE DES BLINS?

Na startovní listině 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou figuruje jedenadvacet uchazečů o prvenství. Zahraničí je zastoupeno trojicí Irčanů, jeden startující reprezentuje Velkou Británii a jeden je ze Slovenska. Loňská suverénní vítězka ORPHEE DES  BLINS (ž. Faltejsek) předvádí i letos skvělé výkony a bude jednoznačným favoritem dostihu. Největšími soupeři by jí měli být především trojnásobný vítěz Velké pardubické TIUMEN (ž. Váňa) a vítěz čtyř kvalifikačních dostihů v posledních dvou letech TREZOR (ž. Bartoš).

Spolehlivě běhají BUDAPEST (ž. Váňa, ml.) a KLAUS (ž. Myška), větší šanci má možná první jmenovaný, v jehož výkonnosti je určitá rezerva. KLAUS měl v posledních dvou letech ve Velké pardubické smůlu, když předloni ztratil jezdce na Velkém vodním příkopu a loni v závěru dostihu neměl dostatek sil na boj o přední místa.    
Šestiletý BROKER (ž. Boyer) po nezajímavých výsledcích v menších dostizích v průběhu sezónu šokoval skvělým výkonem v srpnové kvalifikaci, kde byl druhý za Trezorem a porazil z nynějších soupeřů Budapeste a Kasima. NIKAS (ž. Andrés) předloni zvítězil v Ceně Labe, na podzim bývá v excelentní formě, minule se zde ale neprosadil a v menším dostihu byl až šestý. Nadějně si letos počíná AL JAZ (Sovka), který v zářijové kvalifikaci vybojoval pěkné druhé místo a mohl by překvapit i nyní. Překvapit by mohl také KASIM (ž. Novák). Bělka SEŠLOST (ž. Treadwell) byla loni druhá v Ceně Labe a může překvapit, solidní výkony předvádí dlouhodobě polokrevný TOMIS (Velek), ale ve Velké pardubické již dvakrát neuspěl. Šance ostatních domácích koní jsou otevřené.

Ze zahraničních koní se zdá být nejlepším anglický SHALIMAR FROMENTRO (De Chitray), který startoval v několika těžkých cross country ve Francii, naposledy byl začátkem srpna pátý v Craonu v dostihu na 6000 metrů a předtím čtvrtý na 5600 metrů.     Z trojice těžko vybírat a hodnotit jejich šance. MOUNT SION (ž. McLernon) dvakrát letos zvítězil v kratších steeplechase, v srpnu byl pátý na trati 5000 metrů.  FRENEYS WELL (Ferris) byl loni úspěšný v dostizích PTP, letos v létě se dvakrát neumístil v proutkách. ZEST FOR LIFE (am.Waley-Cohen) v dubnu zvítězil a byl druhý ve steeplechase na 4800 metrů, v létě, stejně jako Freneys Well, se dvakrát neumístil v proutkách.
Francouz TROPIC DE BRION (Dragon) registrovaný v ČR letos při sedmi startech jednou zvítězil a pětkrát se umístil, začátkem dubna byl čtvrtý v dostihu na 5400 metrů a naposledy v polovině července se v Corlay umístil třetí na trati 4500 metrů.
Slovenský BODYGUARD (ž. Brečka) loni vyhrál na úvod sezóny v Bratislavě, potom už na sebe nijak neupozornil.

Dalšími startujícími jsou domácí CANTRIDARA (am.Mitchell), STATUS QUO (ž. Stromský), SPERANZA (ž. Kašný) a PEINTRE ABSTRAIT (Matuský).

Bohužel ze zdravotních důvodů nebudou na startu loni druhý Ronino a pátý Valldemoso, chybět bude i letošní vítěz první kvalifikace Bremen Plan.

Zajímavé obsazení mají i všechny rámcové dostihy. V Ceně Labe poběží SARIKA (De Chitray) z Velké Británie, v dalších dostihu startují i koně ze Slovenska a Maďarska.

Pro domácí koně je tento den vyvrcholením sezóny, je to jakási překážková „olympiáda“ a představit se mohou nejlepší ve všech věkových a distančních kategoriích.

První dostih bude odstartován v 11:30 hodin, Velká pardubická je na programu v 16:30 hodin.

Tipy:   

     I.    LUMPIK – LUCYL – WAIKITA
    II.    SKARABEUS – PEPPEROUS – TARO
    III.    REAPER – KAI – NADAL
    IV.    ZARIF – OHIO – TEMPLÁŘ
    V.    CARDAM – KYSHANTY – LOVE THE WIN
    VI.    SILVER REGENT – MOULA – BORDERLAND
    VII.    KHALSHANI – SOKOL – FALCON WING
    VIII.    ORPHEE DES BLINS – TIUMEN – TREZOR – BUDAPEST – BROKER

VIZITKY STARTUJÍCÍCH VE VELKÉ PARDUBICKÉ

AL JAZ – patří k objevům letošní sezóny, zařadil se mezi širší špičku našich nejlepších krosařů. Už loni v Pardubicích na závěr roku vyhrál dostih IV. kategorie a letošní sezónu zahájil vítězstvím o kategorii výše. Potom sice dva dostihy nedokončil, ale koncem července opět zvítězil ve III. kategorii před Thalliem a Brokerem. A zářijové kvalifikaci pak byl druhý za Silver Regentem, když za sebou nechal Moulu, Speranzu a další.
Jezdec Josef Sovka startoval ve Velké pardubické třikrát, nejlépe byl předloni čtvrtý s Flambionem.

BODYGUARD(POL) – loni na úvod sezóny vyhrál v Bratislavě Jarní cenu Petržalky, potom v Pardubicích dostih nedokončil a v říjnu byl šestý v Závěrečné steeplechase. Letos proběhl cílem květnové kvalifikace jako dvanáctý a v srpnu menší dostih nedokončil.
Žokej Jaroslav Brečka ve Velké startoval sedmkrát, v roce 1992 zvítězil v sedle Quirinuse.

BROKER( GER) – jako tříletý zvítězil dvakrát v proutkách v Itálii. Předloni se začal specializovat na Pardubice a získal několik umístění, loni pro zranění neběhal. Letos se třikrát umístil v dostizích nižší kategorie a v srpnu se postavil na start kvalifikačního dostihu, kde podal skvělý výkon a získal druhé místo za Trezorem a nechal za sebou Budapeste, Kasima a další soupeře.
Žokej Thomas Boyer při dvou startech ve Velké pardubické zatím nezískal umístění.

BUDAPEST(IRE) – jeden z našich nejlepších steeplerů současnosti. Až do loňského roku startoval většinou v Itálii, v dostizích nejvyšších kategorií, kde dosáhl několika významných úspěchů. Vyhrál zde jeden dostih přes proutěné překážky a šestkrát zvítězil ve steeplechase. V roce 2010 byl druhý v Gran Premio Merano, o rok později třetí a loni pátý. Předloni byl o krk po tuhém boji druhý v Pardubicích ve Zlatém poháru za vítězným Rabbit Wellem, a loni v červenci zvítězil ve Velké mostecké steeplechase. Letos se zaměřil na Pardubice. V květnové kvalifikační Velké ceně města Pardubice byl třetí za Bremen Planem a Klausem, koncem července proběhl cílem šestý v klasické steeplechase, Poháru Josefa Váňi, a v srpnové kvalifikaci byl znovu třetí, za Trezorem a Brokerem.
Žokej Josef Váňa mladší ve Velké startoval již pětkrát, dvakrát se umístil jako pátý v sedlech koní Juventus a Decent Fellow.

CANTRIDARA(SLO) – loni v Pardubicích na úvod sezóny vyhrála klasickou steeplechase III. kategorie a na podzim byla sedmá v Ceně Labe. Letos zde v červnu získala čtvrté místo v dostihu II. kategorie za Silver Regent, Marinusem a Moulou a srpnu nedokončila kvalifikační dostih. Zářijovou kvalifikaci pak dokončila jako pátá.
Amatér Freddie Mitchell startuje ve Velké pardubické poprvé.

FRENEYS WELL(GB) – loni byl čtvrtý a poté zvítězil v dostizích PTP. Letos startoval sedmkrát, nejprve byl sedmý ve steeplechase, potom dvakrát třetí v PTP, v březnu a v dubnu se neumístil ve steeplechase a v létě dvakrát v proutkách.
Jezdec Martin Ferris startuje ve Velké pardubické poprvé.

KASIM – v Pardubicích již dokázal dvakrát zvítězit ve čtyřkovém krosu, naposledy loni v srpnu. V říjnu byl šestý v Ceně Labe. Letos na úvod sezóny nedokončil dostih III. kategorie a v červnu se představil ve Zlatém poháru, kde podal výborný výkon, ale v závěru nestačil na třídovější soupeře a cílem proběhl jako šestý. Koncem června nedokončil kvalifikační dostih a v červenci v Lysé nad Labem zvítězil v Memoriálu Evy Palyzové. V srpnové kvalifikaci pak proběhl cílem jako čtvrtý za Trezorem, Brokerem a Budapestem.
Žokej Marcel Novák startoval ve Velké již třikrát, zatím nezískal umístění.

KLAUS(POL) – v posledních dvou letech patří mezi elitu našich krosařů. Předloni v Pardubicích vyhrál nejprve dostih III. kategorie a poté Cross country Železníka na trati Ceny Labe. V srpnové kvalifikaci byl pak druhý za Tiumenem, v říjnu nedokončil Velkou pardubickou a byl druhý ve Velké slušovické steeplechase za Godeou. Loni startoval třikrát, v červnu byl čtvrtý v kvalifikačním Memoriálu majora Miloše Svobody, v srpnové kvalifikaci byl druhý za Trezorem a Velkou pardubickou dokončil jako devátý. Letos startoval dvakrát, v květnové kvalifikaci byl druhý za Bremen Planem a v červenci na domácí dráze ve Světlé Hoře opět druhý za nadějným Moulou.
Žokej Jaroslav Myška startoval ve Velké pardubické již desetkrát, nejlépe byl třikrát čtvrtý v sedlech koní Torpille a dvakrát s Mandarinem, třikrát byl pátý s Modřenkou, Narratorem a Klipem.

MOUNT SION(IRE) – loni zvítězil jednou ve steeplechase a letos při šesti startech zvítězil dvakrát. V srpnu byl nejprve pátý ve steeplechase na 5000 metrů a naposledy startoval koncem září, kdy dostih nedokončil.
Žokej Richard McLernon loni ve Velké startoval poprvé, s koněm Doctor Pat byl sedmý.

NIKAS – patří do širší špičky našich krosařů, specializuje se na Pardubice a od roku 2010, kromě jednoho startu ve Slušovicích, nikde jinde neběhal. Předloni zde vyhrál nejprve cross country IV. kategorie a říjnu si připsal zatím největší úspěch, když překvapivě po skvělém výkonu zvítězil v Ceně Labe. Loni byl nejprve dvakrát sedmý, ve druhém případě v květnové kvalifikaci, v srpnu pak zvítězil v Cross country Peruána na trati Ceny Labe. V září byl druhý v dostihu III. kategorie a v dobré pozici nedokončil Velkou pardubickou, když po Velkých zahrádkách se „utopil“ v hluboké oranici a ztratil svého jezdce. Letos startoval třikrát, v květnové kvalifikaci byl osmý, koncem srpna v Cross country Peruána čtvrtý a v září v dostihu III. kategorie šestý.
Žokej Dušan Andrés má již osmnáct startů ve Velké pardubické, v roce 2007 zvítězil v sedle Sixteen, jednou druhý s Decent Fellow, dvakrát třetí s Czankou a Valldemosem, čtvrtý s Maskulem a dvakrát pátý s Gemerem a Valldemosem.

ORPHEE DES BLINS(FR) – loni vyhrála v Pardubicích nejprve dva menší dostihy a v srpnové kvalifikaci byla třetí za Trezorem a Klausem. V říjnu pak zvítězila překvapivě ve velkém stylu suverénně Velkou pardubickou. Letos opět suverénně zvítězila nejprve v Červnové cross country Válečníka, kde snadno porazila krosové sprintery specialisty v čele se slovenským Cardamem a v srpnu potom zvítězila v Cross country Peruána na 5200 metrů.
Bude patřit k největším favoritům.
Žokej Jan Faltejsek ve Velké pardubické startoval sedmkrát, loni zvítězil s Orphee Des Blins, předtím se neumístil.

PEINTRE ABSTRAIT(IRE) – loni se specializoval na pardubické cross country. V polovině května zvítězil v dostihu IV. kategorie na 4500 metrů, potom byl čtvrtý a sedmý o kategorii výše. V říjnu vybojoval v Ceně Vltavy páté místo. Letos se zde již představil v Úvodní cross country Koroka a podal skvělý výkon, když bojoval v závěru dostihu s nejlepšími a získal v těsném doběhu čtvrté místo za Zarifem, Hipo Jape a Cherwickem. V květnové kvalifikaci proběhl cílem jako devátý a v srpnu byl třetí v dostihu IV. kategorie.
Jezdec Lukáš Matuský ve Velké pardubické startuje poprvé.

SEŠLOST – loni startovala třikrát v Pardubicích, v červnu byla sedmá v cross country III. kategorie a v srpnu podala velice pěkný a nadějný výkon v generálce na Cenu Labe, když proběhla cílem jako čtvrtá i poté, co jezdec závěr dostihu vypustil po neobjetí problematicky umístěného točného bodu a následně byla klisna diskvalifikovaná. Vzestup výkonnosti pak potvrdila druhým místem v Ceně Labe za vítězným Cherwickem. Letos dokončila květnovou kvalifikaci jako třináctá v srpnové Cross country Peruána byla šestá.
Žokej Liam Treadwell je vítězem liverpoolské Grand National, ve Velké pardubické startoval loni s Trezorem poprvé, předtím spolu vyhráli dva kvalifikační dostihy, ve Velké se neumístili.

SHALIMAR FROMENTRO(FR) – loni se několikrát umístil a koncem září byl třetí v cross country v italském Meranu. V polovině listopadu byl druhý v cross country na 5400 metrů, který vyhrál dnešní účastník Ceny Labe Sarika. Letos startoval čtyřikrát a vždy dostih dokončil, nejprve byl šestý, potom dvakrát čtvrtý a naposledy začátkem srpna ve Francii v Craonu byl pátý v cross country seriálu Crystal Cul na 6000 metrů.
Jezdec Alain De Chitray ve Velké pardubické dosud nestartoval.

SPERANZA – běhá velice spolehlivě, loni byl v Pardubicích a v Kolesách čtyřikrát pátý a sezónu uzavřel třetím místem v Ceně Labe za Cherwickem a Sešlostí, když za sebou nechal Amaragona, Rubína, Kasima, Cantridaru a další. Letos zde byl koncem května v dostihu II. kategorie v těžké konkurenci šestý, když zvítězil Charme Look, v červencovém Memoriálu Evy Palyzové byl opět čtvrtý, zvítězil zde Kasim a koncem srpna opět čtvrtý na mostecké dráze za skvělými Rabbit Well, Hetman Polny a Alberto. A čtvrtý byl i v zářijové kvalifikaci za Silver Regentem, Al Jazem a Moulou.
Žokej Pavel Kašný ve Velké startoval desetkrát, nejlépe byl třetí s Eliškou Přemyslovnou a dvakrát pátý s Hřivnou a Mandarinem.

STATUS QUO – ze třinácti startů v překážkových dostizích zatím žádný dostih nevyhrál. V posledních dvou letech startoval většinou v dostizích III. kategorie. Loňskou sezónu zahájil šestým místem na brněnské dráze a potom nedokončil dostih v Pardubicích. V září zde ale pak byl čtvrtý v trojkové cross country a v Ceně Vltavy získal třetí místo ze Sheronem a Zarifem. Letos byl v květnové kvalifikaci čtvrtý za Bremen Planem, Klausem a Budapestem, koncem července a v září pak byl dvakrát sedmý.
Žokej Marek Stromský ve Velké startoval již jedenáctkrát, v roce 2010 byl druhý s běloušem Amant Gris, když rok předtím byli pro nedodržení kurzu dostihu diskvalifikováni z prvního místa.    

TIUMEN(POL) – naše největší překážková hvězda posledních let, trojnásobný vítěz Velké pardubické z let 2009-2011. Loni startoval pouze dvakrát. V zářijovém kvalifikačním dostihu byl třetí za Roninem a Valldemosem a ve Velké pardubické pak opět třetí za Orphee Des Blins a Roninem. Letos se představil poprvé v červnové kvalifikaci, kde byl druhý za Trezorem a v srpnové kvalifikaci pak po chybě na Velkém anglickém skoku dostih nedokončil. Bude se pokoušet o čtvrté vítězství a vyrovnání rekordu legendárního Železníka.
Žokej Josef Váňa je rekordmanem dostihu, startoval již 26x, osmkrát zvítězil, nejprve čtyřikrát v sedle Železníka, potom s Vronskym a třikrát s dnešním partnerem Tiumenem. Třikrát byl druhý s Paramonem, Retrieverem a Juventusem, čtyřikrát třetí s Kedonem, Decent Fellow, Juventusem a Tiumenem a dvakrát čtvrtý s Matia Mou a Kedonem.

TOMIS – největšími úspěchy za kariéru jsou vítězství v Ceně Labe v roce 2008, o rok později vyhrál v Pardubicích kvalifikační Velkou cenu města Pardubice a předloni se zapsal i na listinu vítězů Cross country Albertovce, kde porazil v té době zatím dvojnásobného vítěze Valldemosa. Loni byl třetí v květnové kvalifikaci, poté druhý v Albertovci a nakonec nedokončil Velkou pardubickou. Letos převedl pěkný výkon v Cross country Sagara, kde byl čtvrtý za Charme Look, Frasinim a Silver Regent a v červnové kvalifikaci získal třetí místo za Trezorem a Tiumenem.
Jezdec Ondřej Velek loni ve Velké startoval poprvé a neumístil se.

TREZOR(POL) – v roce 2010 byl druhý v Ceně Labe a další sezónu se věnoval především startům v zahraničí, kde byl v Meranu dvakrát druhý a ve Francii čtvrtý. Poté nedokončil Velkou pardubickou. Loni zářil ve spojení s anglickým žokejem Liamem Treadwellem a spolu zvítězil ve dvou kvalifikačních dostizích. Ve Velké pardubické pak patřili k favoritům, ale skončili stejně jako většina v průběhu dostihu aktivních v poli poražených a cílem proběhli na osmém pořadí. Letos startoval dvakrát, v červnu zvítězil v kvalifikačním Memoriálu majora Miloše Svobody před Tiumenem a Tomis a koncem srpna vyhrál další kvalifikační dostih před Brokerem a Budapestem.
Žokej Josef Bartoš ve Velké pardubické startoval desetkrát, dvakrát zvítězil s Decent Fellow a Sixteen, třikrát byl druhý, jednou s Decent Fellow a dvakrát se Sixteen a jednou byl se Sixteen třetí.

TROPIC DE BRION(FR) – loni dvakrát zvítězil v dostizích na 4500 metrů na dráze v Argentanu. Letos v březnu na stejné dráze opět v obdobném dostihu zvítězil, když předtím se dvakrát umístil. Začátkem dubna byl čtvrtý v dostihu na 5400 metrů a v květnu šestý na 5800 metrů. Naposledy startoval v červenci a v dostihu na 4500 metrů byl třetí.
Jezdec Marc-Antoine Dragon ve Velké dosud nestartoval.

ZEST FOR LIFE(IRE) – loni získal několik umístění. Letos startoval šestkrát a koncem dubna zvítězil v Punchestownu ve steeplechase na 4800 metrů. O několik dní později byl na téže dráze druhý v obdobném dostihu. V srpnu a v září se dvakrát neumístil v dostizích přes proutěné překážky.
Amatér Sam Waley-Cohen ve Velké pardubické dosud nestartoval.

Letošní Velká pardubická bude opět nabita vzrušením

Letošní 123. Velká pardubická s Českou pojišťovnou opět nabídne napínavé souboje a atraktivní jména koní i jezdců. Podobně jako v roce 2012 se bude hrát o několik rekordů. Třeba o nejstaršího vítězného žokeje, úspěch druhé ženy trenérky nebo o vyrovnání rekordu legendárního Železníka.

 O letošní Velkou pardubickou byl nebývalý zájem mezi tuzemskými a především zahraničními stájemi. Do dostihu se přihlásilo celkem devatenáct koní z Irska, Velké Britanie, Francie či Slovenska, zbývajících dvaačtyřicet je z tuzemských stájí. Dodatečných přihlášek využila původem francouzská klisna Folie d´Ocean, resp. její majitel Mika Hakkinen. Tato kobylka se ale na start Velké letos nepostaví. Na poslední chvíli se objevilo i jméno sedmiletého Al Jaze, který se kvalifikoval v září a podle slov trenéra Jana Blechy jde sbírat hlavně zkušenosti.
Ve startovní listině se objevuje jednadvacet jmen. Nechybí loňská vítězka Orphee des Blins, Tiumen, Trezor, Klaus, Budapest, Kasim či již zmiňovaný Al Jaz a další. Naopak tu nenajdeme  např. vloni druhého Ronina či zkušeného Valldemosa. Jeho stálý jezdec Dušan Andrés tak podle očekávání ve Velké pardubické povede osmiletého Nikase. Ze zahraničí do Pardubic míří tři koně z Irska, jeden z Velké Británie a jeden ze Slovenska. Do Pardubic se vrací také vítěz z Liverpoolu a loňský partner Trezora Liam Treadwell, který v dostihu osedlá devítiletou bělku Sešlost.
„Velká pardubická je skutečně fenomén, který láká celý dostihový svět. Počet koní na startu letošního ročníku svědčí o tom, že jde o skutečně kvalitní a prestižní dostih. I zahraniční stáje k nám posílají nejlepší reprezentanty a někteří se k nám i vrací,“ řekl ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.
Dostih na 6 900 metrů, během kterého koně a jezdci musí překonat jednatřicet překážek včetně unikátního Taxisova příkopu, se běží o dotaci pět milionů korun. Je to možné i díky dlouholetému partnerovi, České pojišťovně. „Česká pojišťovna je letos již podvacáté hrdým generálním sponzorem Velké pardubické, jedné z nejslavnějších a zároveň nejobtížnějších steeplechase cross country v Evropě,“ říká Milan Beneš, člen představenstva České pojišťovny, a dodává: „Upřímně věřím, že naše podpora a tedy i jistota silného partnera pomáhá tomuto každoročnímu vrcholu dostihové sezony dále zvyšovat prestiž nejen v ČR, ale i v zahraničí.“ Česká pojišťovna je generálním partnerem Velké pardubické již dvacet let a do dostihu investovala už více než 100 milionů korun. Dotace České pojišťovny se od roku 1991 zvýšila z půl milionu na 4,8 milionu korun.
Celková prize money letošního ročníku Velké pardubické ale je pět milionů korun. Kdo si tuto dotaci rozdělí bude zřejmé až v neděli 13. října. Přestože je Velká pardubická unikátní dostih a v jeho průběhu se může stát cokoli, lze ve startovní listině už nyní objevit několik favoritů. Své fanoušky určitě bude mít loňská vítězka Orphee des Blins, která dokázala zvítězit nevídaným  způsobem. Stylem start – cíl ji vedl žokej Jan Faltejsek. Ten letošní sezonu působí ve Francii, ale na Velkou pardubickou opět dorazí.

Aktualizace 4. 10. 19:00 HOD: Přidána TZ Na Velkou pardubickou pozve „spanilá jízda kočárů“

Tradiční pozvánkou na Velkou pardubickou bývá „Spanilá jízda“. Ulicemi krajské metropole projede průvod kočárů, který na několik zastávek v centru Pardubic přiveze i kulturní program. To vše se letos uskuteční ve čtvrtek 10. října. Jízda je součástí Městských slavností, kterými Pardubice ožívají vždy před dostihovým svátkem.

Kočárovou jízdu pořádá Dostihový spolek a.s. společně s Kulturním centrem Pardubice každoročně. „Velká pardubická je nejen vyvrcholením dostihové sezony, ale i velkým svátkem pro Pardubice. Rádi bychom, aby oslavami tohoto svátku žilo celé město, a proto jsem se opět rozhodli přivést koně až do centra. Nejsou to sice koně dostihoví, které uvidíme v neděli 13. října, ale i tak je to krásná pozvánka na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou,“ řekl ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.
Průvod kočárů vyjede v 15:00 hod. z dostihového závodiště a přes náměstí Dukelských hrdinů a ulicemi Gorkého, Jana Palacha a 17. listopadu dojede až do centra města Pardubice. První zastávkou na jeho trase bude AFI Palace, kde je připravena první část kulturního programu. Diváci se mohou těšit na taneční vystoupení. Odtud průvod zamíří na třídu Míru, kde se zastaví podruhé. Tentokrát u kavárny Bajer. Třetí zastávka na trase průvodu bude před radnicí na Pernštýnském náměstí, kde je opět připraven krátký kulturní program. Odtud už průvod zamíří zpět na dostihové závodiště a to trasou kolem kaple sv. Anny u Anenského podjezdu, kde se v tu dobu koná Festival Velká pardubická & Zlatá přilba, jehož tradiční součástí bývá žehnání kokardy vítěze Velké pardubické. Letos se toho úkolu ujal lanškrounský kněz Zbigniew Czendlik, který bude také hostem 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Aktualizace 1. 10. 16:42 HOD: Přidána TZ Na Velkou pardubickou přijede i vítěz z roku 1973 Chris Collins

Britský žokej Chris Collins v nejtěžším dostihu kontinentální Evropy zvítězil před čtyřiceti lety. Svůj start s valachem Stephen´s Society nazval „jízdou svého života“. Teď na ni přijede osobně zavzpomínat. Chris Collins bude hostem letošní 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Jeho účast ve Velké pardubické byla v mnohém významná. V roce 1973 to totiž bylo po téměř sedmdesáti letech, kdy se dostihu účastnil jezdec z Velké Británie. Navíc čas Chrise Collinse (10:04,90) byl traťovým rekordem až do roku 1987, kdy vyhrál Železník s Josefem Váňou a vytvořil první čas pod deset minut. Velmi dobře si dvojice Chris Collins a Stepen´s Society vedla i v roce následujícím, tehdy dokončili na třetím místě.  
Chris Collins se narodil 19. ledna 1940 a za svůj život startoval ve stovkách dostihů. Přibližně 150 z nich dokázal proměnit ve vítězství, a to nejen ve Velké pardubické. Uspěl i v Liverpoolu či ve švédské národní. Chris Collins byl nejenom velmi úspěšným jezdcem a reprezentantem v jezdeckých závodech, byl také členem Jockey Clubu, ředitelem národního hřebčína či ředitelem závodiště Aintree.

Aktualizace 27. 9. 13:41 HOD: Přidána TZ Do Velké pardubické dohlášen AL JAZ

K dnešnímu dni se na seznamu přihlášených koní do 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou objevilo nové jméno. Do dostihu byl totiž dohlášen sedmiletý Al Jaz, který kvalifikační podmínky splnil v zářijové kvalifikaci.

Poslední termín pro dodatečnou přihlášku do 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou využil tým trenéra Jana Blechy. Jeho svěřenec, sedmiletý ryzák Al Jaz ze stáje Quartis – Zámecký vrch, tak navýšil počet přihlášek na stav 61 koní. Al Jaz splnil podmínky startu ve Velké pardubické díky druhému místu v posledním ze čtyř kvalifikačních dostihů 14. září. V sedle měl tehdy Josefa Sovku, který by ho měl vést i ve Velké pardubické.
„Kůň nemá tak velké zkušenosti, takže spíš půjde o to, aby dostih došel v pořádku a nabral nové zkušenosti. Kvalifikace mu nijak neublížila, naopak ho trochu pozvedla. Teď už jen půjde o to, jestli zvládne skoro sedm kilometrů,“ řekl trenér Jan Blecha.
Al Jaz letos v Pardubicích kromě zářijové kvalifikace startoval čtyřikrát, dvakrát vyhrál dostih III. kategorie, ale mezitím dvakrát nedokončil. V kvalifikaci došel druhý za výborným Silver Regentem trenéra Josefa Váni.

Aktualizace 26. 9. 13:41 HOD: Přidána TZ O Velkou pardubickou je zájem i mezi celebritami

 Letošní Velká pardubická láká k návštěvě i celebrity. Do Pardubic dorazí zpěváci, herci, sportovci, nebo třeba módní návrháři. Ani oni si nechtějí nechat ujít největší sportovní událost dostihového sportu a atraktivní soupeří koní a jezdců o titul vítěze 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Do Pardubic míří např. herci Yveta Blanarovičová či Martin Dejdar, zpěváci Petr Kotvald, Ondřej Havelka, Leona Machálková, módní návrhářky Beata Rajská a Alena Wilson nebo třeba moderátoři Jan Rosák či Petr Jančařík. Velkou pardubickou si nechce nechat ují ani plastický chirurg Jan Měšťák nebo kněz a lanškrounský děkan Zbigniew Czendlik. „Moc Vám děkuji za to milé pozvání, které rád přijímám. Budu se těšit na setkání při této jedinečné a výjimečné akci,“ vzkázal Czendlik. Ten Velkou pardubickou navštívil už vloni a jistě byl potěšen úspěchem svého krajana, původem polského trenéra Grzegorze Wroblewskeho. „Většina těchto osobností stráví odpoledne v Dostihovém klubu, ale možnost potkat se s nimi určitě budou mít i další návštěvníci závodiště. Mezi lidi určitě zamíří třeba Karel Schwarzenberg, který určitou formou vlastně připomene i historii Velké pardubické. Vždyť parforsní hony, předchůdce Velké, byly v dřívějších dobách zábavou hlavně šlechty,“ říká prezident Dostihového klubu Jiří Skalický.
Další osobností, kterou návštěvníci dostihů určitě uvidí „na vlastní oči“ bude zpěvačka Helena Vondráčková. „Jsme rádi, že paní Vondráčková, která pochází z našeho kraje, přijala naše pozvání a uvolila se zazpívat při slavnostním zahájení státní hymnu,“ prozrazuje ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.
Slavnostní zahájení dostihového mítinku je naplánováno na neděli 13. října od 11 hod. V prostoru cílové roviny se mimo jiné uskuteční také slib žokejů. Tato tradice byla obnovena v minulém roce a Dostihový spolek a.s. v ní chce pokračovat.

Původní text ze dne 26. 9. 13:28 HOD:

TZ Koho uvidíme na startu Velké pardubické?
25. 9. 2013 - S blížícím se termínem letošní 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou se stále častěji objevují otázky: Koho uvidíme na startu? A kdo si odnese trofej nejcennější? První odpověď se dozvíme 4. října, tu druhou až v neděli 13. října po půl páté odpolední…

Startovní listina 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou bude uzavřena v pátek 4. října odpoledne. Objevit se na ni může mnoho známých i neznámých jmen, jisté však je, že jich může být maximálně pětadvacet. Ovšem čísla přihlášených a kvalifikovaných tuto hranici výrazně převyšují. A navíc je tu i teoretická šance, že se počet přihlášek ještě změní. Do pátku 27. září totiž mají majitelé koní, kteří zdárně prošli kvalifikačním dostihem, možnost své svěřence do Velké pardubické ještě dohlásit. „Majitelé mají čas do páteční dvanácté hodiny, ale nečekáme, že by se nové jméno objevilo – i když v prvním kole dodatečných přihlášek jsme nového zájemce o start zaznamenali. Byla to francouzská klisna Folie d´Ocean, jenže na startu Velké ji bohužel určitě neuvidíme,“ připomíná ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický. Klisna, jejímž majitelem není nikdo jiný než pilot Formule 1 Mika Hakkinen, totiž do české trenérské stáje Martiny Růžičkové přišla až krátce před zářijovou kvalifikací. A protože absolvování kvalifikačního dostihu po transportu z Francie a poměrně krátce před samotnou Velkou pardubickou by pro klisnu bylo podle trenérky náročné, můžeme se na ni druhou říjnovou neděli těšit „jen“ v rámcovém dostihu. Pravděpodobně se Folie d´Ocean postaví na start Ceny Labe.
Favoritkou letošní Velké pardubické tak s největší pravděpodobností bude vítězka loňského ročníku, původem francouzská klisna Orphee des Blins ze stáje DS Pegas ve Zhoři u Jihlavy. Vést by ji měl její „parťák“ Jan Faltejsek, který letos působí ve Francii. Francouzskému šarmu se zcela určitě bude snažit ztížit cestu za eventuálním druhým vítězstvím Josef Váňa starší s Tiuemenem. Váňovi půjde o deváté vítězství ve Velké pardubické a o titul nejstaršího vítěze dostihu, Tiumenovi o vítězství s pořadovým číslem čtyři. Kdyby se mu to povedlo, srovnal by skóre se Železníkem, který zvítězil čtyřikrát a který své čtvrté vítězství získal také po roční pauze. Připomínat, že to bylo s Josefem Váňou, je asi zbytečné… Černým koněm dostihu může být i Trezor, který umí běhat kvalifikace a který má navíc krev Tiumenovy rodiny. Jenže v minulých dvou ročnících Velké pardubické se mu příliš nedařilo.
„U nás v Pardubicích se na letošní Velkou pardubickou skutečně těšíme. Startovní pole bude velmi zajímavé, dostih může skončit s mnoha překvapeními. V každém případě děláme vše pro to, aby koně závodili v regulérních podmínkách a na kvalitní dráze a aby si dostihoví fanoušci vše pořádně užili,“ slibuje ředitel Michael Skalický.

TZ: Závodiště si připomene výročí ploché dráhy na trávě

Pardubice, 25. září 2013 – Letos je to přesně padesát let od chvíle, kdy se na travnatém oválu dostihového závodiště naposledy odjel závod ploché dráhy. Toto výročí si připomínají nejen plochodrážní jezdci ve Svítkově, ale také fanoušci na dostihovém závodišti. V neděli 29. září se tu totiž uskuteční pietní vzpomínka za účasti vítěze poslední Zlaté přilby na trávě.

Každoroční vzpomínka na účastníky plochodrážních závodů na travnatém oválu dostihového závodiště, konkrétně u pomníku u lesíka, se koná od 9:30 hod. Zúčastní se jí tři hrdinové Zlaté přilby, v čele s posledním držitelem trofeje na trávě Antonínem Kasperem. Ten byl touto Zlatou přilbou dekorován v roce 1963. Spolu s ním se vzpomínky zúčastní i další vítězové Zlaté přilby, tentokrát už z oválu na stadionu ve Svítkově, Jiří Štancl a Milan Špinka.
Plochodrážní závody se na dostihovém závodišti začaly jezdit na konci dvacátých let 20. století. První Zlatou přilbu uspořádal Východočeský autoklub v roce 1929, kdy zvítězil československý jezdec Zdeněk Pohl. Éra Zlaté přilby byla přerušena druhou světovou válkou. V roce 1947 se však na travnatý ovál vrátila a sledovalo ji na 130 tisíc diváků. Motorky na trávě však dosahovaly velmi vysokých rychlostí a bohužel docházelo k tragickým nehodám. Proto se Zlatá přilba v roce 1964 přestěhovala ze závodiště na klasický plochodrážní stadion do Svítkova.   

 

PROGRAM

11:00     Slavnostní zahájení
11:30     Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. - Zlatá spona tříletých
              doprovodný program - vystoupení skupiny mažoretek PM STARS
12:10     Křišťálový pohár skupiny Profireal Group
              doprovodný program - dostih poníků " Malá pardubická pony"
12:50     Cena ČASCH
13:30     Cena hejtmana Pardubického kraje - Cena Vltavy
              doprovodný program - vystoupení skupiny mažoretek PM STARS
14:10     Poplerův memoriál
14:50     Cena společnosti VCES, a.s. - Cena Labe
15:30     Stříbrná trofej - Cena společnosti .A.S.A.
16:30     123. Velká pardubická s Českou pojišťovnou
16:50     Slavnostní dekorování

Vstupenky na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou stále lze zakoupit přímo v pokladně na závodišti Synthesia Park, nebo prostřednictvím www.ticketportal.cz. Ceny vstupného se pohybují od 190,- Kč za vstupenku na stání.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.