19. ročník Zlatého poháru v Pardubicích

V sobotu 16. června se na pardubickém závodišti v rámci „Dne pro životní prostředí“ běžel 19. ročník Zlatého poháru, klasické steeplechase na 5000 metrů pro pětileté a starší koně, s cenou dostihu 600 000 Kč, vítěz získal polovinu obnosu.

Aktualizace 17. 6. 9 HOD: V horkém slunečném počasí odstartoval 19. ročník nejprestižnější klasické steeplechase Zlatý pohár. Na start se postavilo osm koní, mezi nimi také loňský vítěz Rabbit Well. Letos jej však porazil bílý valach SOKOL s žokejem Dušanem Andrésem v sedle.

Sokol v Pardubicích už letos zvítězil v polovině května, když v klasické steeplechase I. kategorie porazil Zugora. Tento šestiletý valach v sedle s žokejem Thomasem Boyerem ve Zlatém poháru skončili třetí, před nimi doběhl loňský vítěz Rabbit Well s jezdcem Ondřejem Velkem. Sokol se držel po celou dobu před soupeři, za ním o druhé místo bojovali Rabbit Well a Charley. Ten se ale bohužel propadl a pustil před sebe Zugora. „Sokol je dobrý tempař, proto jsem ho nechal cválat. Je pohodář, před tribunami zrychluje,“ řekl o Sokolovi Dušan Andrés. Pro něj bylo vítězství ve Zlatém poháru šestým triumfem v sezoně. Sokol je v majetku stáje DS Pegas a v tréninku Grzegorze Witolda Wroblewskeho. Čtvrtý se umístil šestiletý Borderland s žokejem Pavlem Kašným, který patřil k outsiderům dostihu. Pátá doběhla pětiletá Traviolla s žokejem Jaroslavem Myškou v sedle.

Dlouholetým partnerem Zlatého poháru, steeplechase I. kategorie na 5000 metrů pro pětileté a starší koně s dotací 600 tisíc korun, je společnost Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

Shrnutí: 1. SOKOL, 2. RABBIT WELL, 3. ZUGOR, 4. BORDERLAND, 5. TRAVIOLLA


Kromě hlavního dostihu bylo na programu připraveno dalších osm dostihů. Jako první odstartoval Dostih velkého pořadí podporovaný sázkovou kanceláří TOTO CZ a.s. Steeplechase cross country IV. kategorie na 4500 metrů byla vypsána pro pětileté a starší koně. S výrokem „Jistě“ zvítězil osmiletý LIESBRIEF s žokejem Jaroslavem Myškou v tréninku Štěpánky Sedláčkové. Druhý doběhl šestiletý KLIRENS s jezdcem Josefem Sovkou, třetí osmiletá EFEZJA s jezdem Jakubem Kocmanem. Čtvrté místo patří desetiletému NEW TIGER a žokeji Luboši Urbánkovi, páté šestiletému RENARD ARGENTÉ s jezdcem Liborem Šimůnkem.


Cena EKOLOGIE podporovaná společností Czech Marketing byla vypsána jako steeplechase cross country IV. kategorie na 3400 metrů pro pětileté a starší koně. Na start se postavilo 15 koní, dokončilo pouze osm. První cílem proběhl šestiletý bělouš LERAK s žokejem Bohuslavem Mátlem trenéra Václava Luky. Lerak patřil k favoritům dostihu, i když v loňském roce se mu nedařilo. Ke špičce dříve patřil také osmiletý TEREBESZ, který s žokejem Markem Stromským skončil v tomto dostihu druhý. Třetí doběhl desetiletý hnědák TAMMYBIN s žokejem Dušanem Andrésem, čtvrtý sedmiletý DUBLENETTE s žokejem Janem Faltejskem. Páté místo vybojovali šestiletý SARDONYKS s jezdem Lukášem Matuským.


Třetím dostihem dnem byla Cena společnosti H-centrum, steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů vypsaný pro čtyřleté koně. Zvítězila favorizovaná hnědka RYANA, suverénní vítězka z poslední květnové soboty, v sedle Petr Tůma. Druhá doběhla LOIRE s jezdcem Zdeňkem Bodlákem, třetí QUATIKI s žokejem Janem Faltejskem. Čtvrtý skončil HEGNUS s žokejem Pavlem Kašným, pátí doběhli JAM TAKI s žokejem Janem Korpasem.


Cena Zdravé a nemocné přírody Pardubického kraje byla čtvrtým dostihem dnem a byla pojmenována po výtvarné soutěži podporující ochranu přírody. Dostih byl vypsán pro čtyřleté a starší koně jako steeplechase cross country III. kategorie na 3400 metrů. Partnery soutěže jsou Pardubický kraj a Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Vítězkou tohoto dostihu se stala favorizovaná desetiletá hnědka ORPHEE DES BLINS s žokejem Dušanem Andrésem, a to s výrokem „Velmi lehce“. Druhý doběhl sedmiletý MATT s jezdcem Lukášem Matuským, třetí se umístil pětiletý LUANDO s jezdcem Michalem Kubíkem. Čtvrtý skončil sedmiletý MI BENEDICT s žokejem Josefem Váňou mladším, který byl označován za možné překvapení dostihu. Páté místo vybojoval šestiletý NIGHT KING s žokejem Markem Stromským.


Pátým dostihem dne byla Cena služeb města Pardubic a.s., steeplechase cross country III. kategorie na 4500 metrů pro pětileté a starší koně. Zvítězil sedmiletý AMARAGON tipovaný jako překvapení dostihu v sedle s jezdcem Františkem Kovačikem. Druhý doběhl sedmiletý ryzák CABERNET s žokejem Dušanem Andrésem, třetí favorizovaný sedmiletý ARABIAN GEM s žokejem Josefem Váňou ml. Čtvrtý skončil šestiletý GLEAM s žokejem Jaroslavem Myškou a pátý sedmiletý hnědák SPERANZA s žokejem Thomasem Boyerem.


Cross country Železníka, podporovaná Dostihovým klubem, byla v pořadí šestým dostihem dne. Na start tohoto dostihu II. kategorie na 5200 metrů pro pětileté a starší koně startovalo osm koní. S výrokem „Lehce“ zvítězila favorizovaná sedmiletá hnědka ZULEJKA s jezdcem Liborem Šimůnkem. Zulejka v loňském roce zvítězila v Prvomájové steeplechase a v Pardubicích potom získala dvě cenná umístění. Velkou pardubickou však bohužel nedokončila. Druhý proběhl cílem sedmiletý SILVER REGENT s žokejem Josefem Váňou ml., třetí se umístili pětiletý CHERWICK s žokejem Jaroslavem Myškou. Čtvrté místo patří devítiletému IMÁGO s žokejem Pavlem Kašným, páté sedmiletému KINDLY BOY s žokejem Marcelem Novákem v sedle.


Předposledním dostihem dne byla Cena motorových olejů společnosti PARAMO a.s. Na start steeplechase cross country IV. kategorie na 3900 se postavilo třináct koní, dokončilo jich ale pouze šest. Prvenství vybojoval pětiletý bělouš LYUUKEN s jezdcem Josefem Sovkou, za ním doběhli pětiletý TARO s žokejem Josefem Váňou ml. a sedmiletá hnědka LADY JANE s jezdcem Zdeňkem Bodlákem. Čtvrté místo získal pětiletý ELDORADO s žokejem Thomasem Boyerem, páté pak šestiletý SPIKE s jezdcem Františkem Kovačíkem.


Steeplechase IV. kategorie na 3900 metrů vypsaná pro čtyřleté koně byla Cenou společnosti KVIS a.s. a program dostihového dne uzavřela. Pro první místo si doběhla hnědka LADY LON s žákem Radkem Manem, druhá se umístila FANTAGHIRO s žokejem Marcelem Novákem, třetí TRIPOLIS s jezdcem Jánem Machem. Čtvrtí skončili hnědka AGE OF LOVE s jezdcem Bohuslavem Mátlem, pátí PORTENGO s jezdcem Ondřejem Velkem.

Aktualizace 14. 6. 15 HOD: Vloženy vizitky koní.

BORDERLAND(IRE) – patří ke spolehlivým překážkářům, minule zde po dlouhé době dostih nedokončil, do absolutní špičky mu ovšem chybí více třídy. Často běhá v Itálii, kde se občas umístí. V roce 2010 vyhrál proutky v Bratislavě a steeplechase v Albertovci, letos v dubnu nenašel přemožitele na brněnské dráze. V Pardubicích dosáhl nejlepšího výsledku předloni v říjnu, když byl čtvrtý v Ceně Paramo. Nebude patřit k favoritům.


FRASINI(GB) – než k nám přišel před loňskou sezónou, běhal většinou ve Francii. V zahraničí dokázal ze dvaadvaceti startů vyhrát jedny proutky. U nás zatím startoval dvakrát, loni nedokončil v Pardubicích začátkem července cross country, letos zde na úvod sezóny suverénně vyhrál klasickou steeplechase III. kategorie, ovšem ve společnosti, která dostatečně neprověřila jeho možnosti. Může překvapit.


CHARLEY – skvělý překážkář, pokud bude fit, může dosahovat velkých úspěchů. Na rovině patřil ke špičce, v Českém derby byl druhý. Dá se říci, že pochází z rodiny, která má pro překážkové dostihy správné geny, výborný byl již jeho bratr Chanson a ke špičce patří v současné době i další bratr Charccari. Loni pro zranění neběhal, když předloňskou sezónu zakončil vítězstvím v italském Meranu. Letos se vrátil na dráhu vítězstvím v italském Grossetu a začátkem května v Pardubicích vyhrál Úvodní steeplechase. Bude patřit k velkým favoritům dostihu.


RABBIT WELL(GB) – loňský vítěz Zlatého poháru by měl patřit i tentokráte k favoritům, ale otázkou bude, co zase vymyslí. První polovinu loňské sezóny v Pardubicích předváděl skvělé výkony a třikrát vyhrál, dvakrát po suverénním výkonu a ve Zlatém poháru tuhém boji s Budapestem. V srpnu pak odmítl v Meranu odstartovat a v září se ve Velké Chuchli v úvodu dostihu zbavil svého jezdce. Sezónu uzavřel v říjnové Ceně Paramo, kdy běžel velice dobře, ale již neměl formu a v závěru dostihu proběhl cílem jako čtvrtý. Letos byl koncem dubna v Mannheimu až šestý, když jej z našich porazila Kenya Dance a dostih vyhrál do Německa prodaný bratr Sixteen Sekundant. V polovině května pak v Pardubicích opět projevil svoji tvrdohlavost a zůstal trčet na startu. I když poběží, je těžké odhadovat jeho současnou formu, pokud si vzpomene na loňské jaro, může opět bojovat o vítězství.


RUNNING HOME(GER) – ještě před rokem v červenci běhal v Německu menší rovinové dostihy, jednou zvítězil. U nás na překážkách debutoval začátkem září v Netolicích, kde vyhrál steeplechase IV. kategorie. O dva týdny později byl v Lysé v proutkách druhý za Winky Winky a koncem října vyhrál steeplechase III. kategorie ve Slušovicích, před Deko a Quantera. Letos byl na úvod sezóny v Pardubicích v klasické steeplechase III. kategorie druhý za Chat Et Chien, když v závěru měla klisna výhodu nižšího zatížení. Může překvapit, ale zřejmě bude patřit spíše k outsiderům dostihu.


SOKOL(CAN) – jeden z nejnadějnějších koní mezi našimi mladými překážkáři. Loni v Pardubicích vyhrál třikrát, začátkem května proutky, o dva měsíce později klasickou steeplechase a v říjnu Křišťálový pohár starších proutěnkářů. Kromě toho se několikrát umístil v popředí, dvakrát v Itálii. Letos zde v polovině května vyhrál přípravný dostih na Zlatý pohár, klasickou steeplechase I. kategorie, když pod vyšším zatížením porazil z dnešních soupeřů Zugora a Traviollu, z dalších v tomto dostihu Borderland zůstal na trati a Rabbit Well neodstartoval. Společně s Charleyem budou největšími favority.


TRAVIOLLA(POL) – z Polska k nám přišla před začátkem letošní sezóny, ze své původní domoviny jí předcházela výborná pověst, když poslední dva starty v proutkách a jeden na rovině ve Varšavě proměnila ve snadná vítězství. U nás debutovala v polovině května na pardubické dráze v klasické steeplechase I. kategorie a získala na úvod pěkné třetí místo za skvělými Sokolem a Zugorem. Dá se očekávat další zlepšení a největším favoritům může být zdatným soupeřem.


ZUGOR – již jeho matka v Pardubicích vyhrála klasickou steeplechase a ke špičce patří i jeho sourozenci. Skvělá Zulejka loni startovala ve Velké pardubické, na Slovensku patří k nejlepším sestra Zagroškudla a minule zde proměnil ve vítězství v proutkách pro tříleté bratr Zeus. Loni Zugor v Pardubicích pro čtvrtém místu v proutkách vyhrál koncem května klasickou steeplechase IV. kategorie, začátkem srpna pak vyhrál v Lysé nad Labem proutky II. kategorie a v září byl ve Velké Chuchli čtvrtý v proutkách I. kategorie, za Lorainem, Sokolem a slovenským Palm Island. Letošní sezónu zahájil před měsícem na pardubické dráze druhým místem za Sokolem. Měl by být největším favoritům vážným soupeřem.

Původní článek:

Při čtvrteční uzávěrce přihlášek bylo zatím do dostihu přihlášeno sedm koní, další se mohou dohlásit do úterý 12. června, kdy dostanou startovní listiny všech dostihů konečnou podobu.

Ze zatím přihlášených by měli být favority letošní pardubičtí vítězové CHARLEY a SOKOL a loňský vítěz Zlatého poháru RABBIT WELL, pokud se ovšem umoudří a projeví o účast v dostihu zájem.

CHARLEY se letos vrátil na dráhu po dvouleté odmlce a oba své starty proměnil ve vítězství, když v polovině března vyhrál v italském Grossetu a začátkem května na pardubické dráze v Úvodní steeplechase.

Bělouš SOKOL loni vyhrál v Pardubicích proutěnkářský Křišťálový pohár a letos zde v polovině května zvítězil v klasické steeplechase I. kategorie, když za ním proběhli cílem ZUGOR a TRAVIOLLA, taktéž uchazeči o start ve Zlatém poháru.

RABBIT WELL měl před rokem životní formu a v Pardubicích třikrát zvítězil, když první polovinu sezóny zde zakončil po výborném výkonu prvenstvím právě ve Zlatém poháru, když svedl tuhý boj se skvělým Budapestem. Letos byl koncem dubna šestý v německém Mannheimu a v polovině května v Pardubicích odmítl odstartovat.

Překvapit by mohl FRASINI, suverénní vítěz menšího dostihu z letošního pardubického úvodního dne.

Sedmým přihlášeným je BORDERLAND, ten bude patřit k outsiderům dostihu.

Snad se ještě několik dalších dohlásí a uvidíme kvalitně obsazený dostih.

Devět koní je přihlášeno do cross country II. kategorie na 5200 metrů, o vítězství by měli bojovat především ZULEJKA, SILVER REGENT, CHERWICK a UNIVERSE OF GRACIE. I do tohoto dostihu se ještě další mohou dohlásit.

Naopak početná pole startujících můžeme podle přihlášek očekávat v některých rámcových dostizích. Představit by se mohl po odmlce bělouš LERAK, který zde jako čtyřletý předváděl velice nadějné výkony, podruhé to na překážkách zkusí TARO a zajímavým nováčkem by mohl být MIRACLE MATCH, který patřil k elitě středotraťařů v rovinových dostizích.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.