61. Velká květnová cena SKANSKA - pozvánka

Po vrcholných jarních zkouškách klasického ročníku dostávají tradičně hlavní slovo nejlepší starší mílaři, kteří 61. Velkou květnovou cenou SKANSKA (listed kat., 1600 m, 300 tis. Kč, start: 16:05 hod.) zahájí 23. května v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle druhou čtvrtinu letošní dostihové sezóny, která vyvrcholí na konci června slavnostním derby-odpolednem.

Nedělní program nabídne osm dostihů, v nichž se představí celkem 91 koní a 27 jezdců, start první položky je ve 14 hodin. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka“ – patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.
 
Blue Coral vs. Sharpour
Dvěma zásadními osobnostmi na startu hlavního dostihu jsou, oba šestiletí, vynikající mílaři, kteří se v jednom dostihu potkají pošesté. Tmavý hnědák Blue Coral (Dr. Charvát) má zatím aktivní bilanci 3:2, ale hnědák Sharpour (YOKO) vyhrál poslední dva vzájemné souboje. Na straně prvně jmenovaného, do jehož sedla byl angažován špičkový podunajský žokej (vloni mj. vítěz rakouského derby či slovenského Oaks) Piotr Krowicki, je vedle dlouhé řady anketních titulů (Kůň roku 2008, Nejlepší starší kůň 2008 a 2009, Nejlepší mílař 2008 a 2009) i hodnotnější absolutní handicapové hodnocení, soupeř, kterého opět povede český žokej-šampión Václav Janáček, ale kontruje aktuálním ratingem, v němž po dubnovém duelu stojí o půl kilogramu výše. Obě hvězdy už si připsaly řadu cenných triumfů, obě mají „v nohou“ zahřívací start, a i když je konkurence kvalitní, o vítězi Velké květnové ceny SKANSKA by se mělo rozhodnout především mezi nimi. Ostatně na nejčerstvějších dvou řádcích listiny vítězů jsou právě jejich jména.

Jediným aktérem, který teprve vstoupí do letošní sezóny, je vloni těsně druhý z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ a za oběma favority bronzový z loňské Velké ceny Prahy CK Martin Tour Iryklon (Zámecký vrch, ž. Chaloupka), jenž se v zimě stal svěřencem Václava Luky ml. Na startu budou i držitel primátu z Velké jarní ceny 2007 Lord Silvano (CK Martin Tour, Foret), jenž se na domácí pražské dráze naposledy představil při druhém místě v loňské Velké dubnové ceně Agroefekt a od té doby absolvoval osm startů ve Francii, z nichž vytěžil šest dotovaných doběhů, při letošní premiéře se však neumístil. Otazníkem je nejstarší kůň v poli, osmiletý zahraniční host Apollo Star (Frau Erika Krajnikova, F. Tylicki), jehož třída byla před dvěma a více lety velmi vysoko a v Německu si připsal i triumfy na nejvyšší scéně, ale po zdravotních komplikacích startuje v nižších kategoriích. Do letošní sezóny nicméně vstoupil výhrou v handicapovém zápolení na mnichovské dráze. Na krátkých a středních tratích se pak k domácí špičce zařadil také čtyřletý Golden Eagle (Ardak Amirkulov, Zatloukal), v předchozím startu finišoval jen o hlavu za Blue Coralem a půl délky za Sharpourem, přičemž tehdy měl k dobru tři kilogramy, zde ponese méně o dva a půl. Sedmý startující, na takto vysoké úrovni premiérující bělouš Turzo (Hrubý, ž. Lukášek) nemá co ztratit a může pouze příjemně překvapit.

Další program

14:00 - Cena značky BRASA (III. k., 1000 m)
Mezi deseti dvouletými debutanty i syn vynikající dvojice rodičů Vermillion.

14:30 – Handicap spol. Chládek a Tintěra Pardubice (III. k., 1200 m)
Ve sprinterském handicapu může Bordo letos potřetí zamířit mezi nejlepší.

15:00 – Handicap spol. Starmon (IV. k., 1600 m)
Na mílové trati dvojice tříletých vítězů Sienit a Silent Wings poprvé proti starším soupeřům.

15:30 – Handicap spol. AŽD Praha (II. k., 1600 m)
Serena kvůli zranění vynechala Jarní cenu klisen, ale nyní bude favoritkou v handicapu.

16:35 - Cena spol. ŽSD (III. k., 1800 m)
Umístěný předloňských klasických testech Swakopmund by měl do sezóny vstoupit vítězně.

17:05 - Cena spol. Pirell (IV. k., 2200 m)
Mezi čtrnácti nezvítězivšími tříletými by měli mít nejlepší vyhlídky Barak a Pareto.

17:35 - Cena ředitele divize Železniční stavitelství SKANSKA (IV. k., 2400 m)
Účastník loňského Českého derby Oranzovy Expres bude atakovat premiérový životní triumf.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.