62. Jarní cena klisen JVM Computers

Hlavním bodem šesté kapitoly letošní dostihové sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle byla první klasická zkouška sezóny – 62. Jarní cena klisen JVM Computers (listed, 1600 m, 600 tis. Kč), na jejíž start se nakonec po zdravotním škrtu Sereny postavilo jedenáct adeptek.

Překvapivou vítězkou Vinnah
Roli favoritky nesla jasná vítězka přípravné Velké ceny FRBC – Deylova memoriálu Mikrop Fong (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Srnec), avšak před startem byla velmi nervózní, a i když do dostihu nakonec odstartovala a měla dobrý průběh za vedoucí stájovou kolegyní Rabbit Avonbridge, v cílové rovině její akce postrádala razanci a skončila šestá.

Vítězný úder přišel zcela nečekaně od úplně jiné aktérky: bronzová z loňské Ceny zimní královny Vinnah (foto), která do dostihu nastupovala bez předchozího jarního startu, zcela popřela sázkové předpoklady, s kurzem 20:1 se přehnala přes bojující soupeřky a jistě o tři čtvrtiny délky zvítězila. Její majitel a zároveň chovatel, stáj Orling, slavil první klasický triumf, žokej Tomáš Lukášek si do sbírky přidal po St. Leger 2007 druhý takto významný zásah, trenér Jaroslav Votava po českém a slovenském Oaks 2007 (které mu přinesla Determinacja) vyhrál na klasické scéně potřetí. Vinnah vyhrála v čase 1:40,94 (na 4,1-pružné dráze) a přerušila desetiletou sérii vítězství zahraničních odchovankyň v Jarní ceně klisen.

Na druhé a třetí příčce procválaly cílem tréninkové kolegyně, svěřenkyně Václava Luky ml. Loňská dvouletá šampiónka Linda (Agrolipt ČR, ž. Janáček) o hlavu zdolala další českou rodačku na stupních vítězů, Fione (Luka racing syndicate, ž. Rája). Na čtvrtém místě opravila svůj výpadek z přípravného testu polským žokejem-šampiónem Reznikovem posílená Kenya Dance (DS Pegas). Za pátou Rabbit Avonbridge a šestou Mikrop Fong získala nejnižší honorář Lymondka (Viktor Komárek), v jejímž sedle úspěšně absolvoval svůj první klasický dostih žákovský jezdec Tomáš Vraj.

Další dění
Cenou PPM (III. k., 1000 m) bylo zahájeno nejen toto odpoledne, ale i letošní ročník seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, a v poli čtyř účastníků splnila roli favoritky ryzka stáje BH Kútnik Polární Bouře s žokejem Janáčkem. Na triumf šampióna a vedoucího žokeje letošního CK Martin Tour Cupu odpověděl druhý v průběžném pořadí Milan Zatloukal hned v dalším dostihu, Cenu Toyota Auris (III. k., 1400 m) vyhrál s populárním osmiletým běloušem Nezbedou, jenž nově jako reprezentant stáje Estavela-Pulka oslavil jubilejní třicátý start v kariéře devátým životním vítězstvím.

Cena Volvo XC60 R-design (hdcp II. k., 1000 m) přinesla na sprinterské trati očekávané drama až do cíle, kdy se nakonec po tuhém boji o krk při letošním třetím startu podruhé vítězně prosadil čtyřletý tmavý hnědák Stáje Monika Agro France Extreme s žokejem Šafářem. V Ceně Renault Laguna Grandtour (III. k., 2400 m) pokračoval výkonnostní vzestup čtyřletého hnědáka stáje Martin Wolf-Clint Kasparova, a to v sedle s žokejem Lukáškem, druhým letošním triumfem rovněž rozdílem krku po tuhém boji. V Ceně Alavis (hdcp II. k., 1800 m) se premiérového vítězství dočkal pětiletý valach stáje YOKO, druhý z Českého derby 2008 Vitulus, k výhře do třetice o krk jej dovedl žokej Radek Koplík. Vedle Tomáše Lukáška si dva plné zásahy připsal i šampión Václav Janáček, toho druhého docílil v Ceně Betino (IV. k., 2400 m) pro tříleté nezvítězivší s valachem stáje J+J Votava - tréninkovým kolegou vítězky hlavního dostihu Vinnah - Spencerem. Závěrečná Cena dostihových sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 2200 m) pak přinesla překvapivé třetí vítězství kariéry jak šestileté hnědce stáje Samira Arabians Sacré Coeur, tak i její amatérské jezdkyni Lucii Dítkové.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 16.5. od 14 hodin – 89. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.