St. Leger - nejdelší klasika na Slovensko, lehce vyhrál Katelbach

V AUTO HASE PARKU Velká Chuchle byla, tradičně poslední prázdninovou neděli, zahájena druhá polovina metropolitní sezóny. Hlavním bodem osmidílného programu byl nejdelší a závěrečný klasický dostih roku 66. Herkul St. Leger, s celkovou dotací 800 tisíc korun nejbohatší rovinová zkouška druhé části letošní české sezóny.

Aktualizace 1. 9. 15:30 HOD: Přidán odkaz na bohatou fotogalerii V. Poršové.

Nejdelší klasika na Slovensko, lehce vyhrál Katelbach
Na start 66. Herkul St. Leger (listed, 2800 m, 800 tis. Kč) nastoupilo osm tříletých koní, nejvíce favorizována byla dvojice Lysyan a Wallisto, která po řadě cenných letních umístění stále čekala na premiérový životní triumf. Tempo udával podle předpokladů vítěz Červnového poháru Balbrown, ale do finiše nepromluvil. Rychlost ze středu pole nabíral Wallisto, avšak to už Gary Hind posunul na špici sázkového třetího favorita, šestého z FORTUNA Českého derby a čtvrtého z derby na Slovensku Katelbacha, a ten si následně docválal pro lehké pětidélkové vítězství. Po sobotním vydatném dešti byla dráha měkčí, přesto Katelbach dosáhl dobrého času 3:02,50. Svěřence Zuzany Kubovičové, reprezentanta stáje EMOP vedl rutinovaný světoběžník Gary Hind, žokej původem ze Skotska, který však má rodinu a žije v České republice. Hind získal své druhé klasické vítězství na českém území, toho prvního docílil roku 2004 v Oaks s klisnou Argantou. Druhé místo obsadil Wallisto (YOKO, ž. Šafář), dvě délky za ním vybojoval třetí honorář vítězův tréninkový kolega Silverator (OMS, ž. Radek Koplík).


Další dění:

Úvodní Cenu Prahy 5 (hdcp IV. k., 2400 m) po boji proměnila v první životní triumf tříletá ryzka Sun for Life, jež poprvé hájila barvy stáje KUFR, v sedle s Natalií Arendsen, jež si připsala čtvrtý letošní a pětatřicátý životní plný zásah.

Cenu Tüchler jevištní a textilní technika (hdcp II. k., 2400 m) pak jistým stylem získala pětiletá bělka Novilly (Lider Racing Stable), při svém patnáctém startu vyhrála popáté, což dává velmi dobrou třetinovou úspěšnost, v sedle s žokejem Milanem Zatloukalem, jemuž nyní sedm výher chybí k dosažení jubilejní stovky.

V pětici nezvítězivších dvouletých aktérů Ceny hry „Dostihy a sázky“ (III. k., 1200 m) lehce splnila roli favoritky hnědka Paheeli (KI Racing), v půltuctu stejně starých debutantů Ceny EBF (III. k., 1400 m) se jistě prosadil také preferovaný My Afantou (Dr. Charvát). Oba nejmladší vítěze vedl žokej Jaromír Šafář, jenž tedy i ve třináctém dni letošní metropolitní sezóny nezůstal bez vítězství a navíc si znovu vytvořil dvoubodový náskok na čele šampionátu rovinových jezdců CK Martin Tour Cupu.

V Ceně města Králův dvůr (hdcp IV. k., 1400 m) získala premiérové vítězství tříletá hnědka Larika (J+J Votava), její žokejka Vendula Korečková dosáhla již dvanáctého letošního triumfu a s velkým náskokem kraluje průběžnému pořadí prvního ročníku Ladies Cupu (honorované soutěže pro rovinové jezdkyně, sponzorované CK Martin Tour a sázkovou kanceláří Betino).

Velká oslava v realizačním týmu vítěze nastala po Ceně Dino Toys (hdcp III. k., 1800 m), kterou po boji přetavil v již třetí prvenství favorizovaný tříletý valach Freddie Merc (Vysmátí a spokojení) a v jeho sedle významného milníku v kariéře dosáhl mladý jezdec Tomáš Vraj – zaznamenal totiž padesátý triumf, a získal tak titul žokej.
Cenou Elektrizace železnic Praha (prout. př. IV. k., 3300 m) pak odstartoval již sedmý ročník podzimního překážkového seriálu o Pohár EŽ Praha a vítězem jeho úvodní kapitoly se stal, po minulé výhře v Lysé nad Labem spolufavorizovaný, Trivero (Stáj Karin-Neuberg), v jehož sedle osmého skokanského triumfu dosáhl jezdec Ondřej Velek.

Příští dostihový den: 4.9. – Velká cena Fondů Conseq Invest

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.