71. Cena zimního favorita Expa-Nails: Králem dvouletých Shamalgan

O první říjnové neděli se na chuchelském závodišti uskutečnil osmnáctý dostihový den letošní sezóny. Vrcholem programu byla nejvýznamnější zkouška dvouletého ročníku, 71. Cena zimního favorita Expa-Nails (listed, 1600 m), která byla již potřetí honorována částkou jeden milión korun. Sedmimístná dotace řadí tento test mezi pět nejbohatších rovinových dostihů v ČR a zároveň z něj dělá nejvýše dotovaný středoevropský dostih pro dvouleté koně.

Králem dvouletých Shamalgan
V letošní edici hlavního juniorského testu nastoupilo na start deset hřebců a jeden valach. Sázkově byli favorizováni především suverénní vítěz svého srpnového debutu Ostler (2,5:1) a vítěz Gerschova memoriálu Fondů Conseq Invest Apt King (3:1). Rychlé tempo dostihu diktoval Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Andrés, 25:1) po boku s outsiderem Lyuukenem (jediný fyzicky v ČR narozený aktér dostihu však posléze vybočil a propadl se na konec pole), který pak sice do "medailového" boje nezasáhl, ale s jistotou uhlídal čtvrté místo. Od poloviny cílové roviny mířil za vítězstvím Ramble On (Martin Wolf-Clint, ž. Rája, 5,5:1), který tentokrát absolvoval dostih ve středu pole a nikoliv na špici. Dobrý průběh však měl i ryzák Stáje Turan Shamalgan (10:1) a 200 metrů před cílem vyrazil k účinnému finiši. Cílem procválal o jisté dvě délky první ve výborném čase 1:38,70, kterým o více než dvě sekundy vylepšil starý rekord dostihu. Šest délek za Ramble On obsadil třetí místo Ostler (Wrbna Racing, ž. Hind), za Rabbit Kingem doplnil nejlepší pětici vítězův tréninkový kolega Sunkar (Stáj Zhomart, ž. Resulov, 12:1), nejnižší honoráře získali slovenský host Innovator (OMS, Foret, 34:1) a Apt King (Hrubý, ž. Srnec, 3:1).
Jezdec Milan Zatloukal při dosažení jubilejního čtyřicátého triumfu v kariéře navíc získal své premiérové vítězství na nejvyšší scéně, trenér Arslangirej Šavujev a majitel Stáje Turan, kazachstánský filmový režisér Ardak Amirkulov, se výhry v dostihu elitní kategorie dočkali po neuvěřitelně dlouhé době, dvou letech a třech měsících (od června 2007, kdy Medeo vyhrál České derby). Shamalgan zvítězil při čtvrtém životním startu poprvé - předtím těsně druhý při debutu, druhý v Ceně Masise a šestý v Zukunfts-Rennen (Gr.3) v Baden Badenu.

 

Chuchle

Ryzák Shamalgan a jezdec Milan Zatloukal vítězí v Ceně zimního favorita Expa-Nails.

Chuchle

Předání cen, zleva trenér Arslangirej Šavujev, jeho manželka zastupující na ceremoniálu majitele Ardaka Amirkulova a jezdec Milan Zatloukal.

 
Další dění:
Vítěz úvodní Ceny společnosti Komunální technika (hdcp IV. k., 1200 m) Cuccio (7,7:1) ze stáje Horse Farm Kroutilík s žokejem Šafářem v sedle načali sérii porážek favoritů, která skončila až v posledních dvou dostizích programu. Cenu DKNV (Cenu Super Kondice) (III. k., 1600 m) pro dvouleté koně českého chovu vyhrál podruhé v životě startující valach Uniray (10:1) s žokejem Chaloupkou, jediný reprezentant nové stáje V. a V. Valentovi-Piruch přinesl svému majiteli premiérové vítězství a kombinace s druhým v cíli Eklipem dala u malého pořadí letos dosud nejvyšší výherní kvótu 4375 Kč za deset vsazených. Cena Lukor (hdcp IV. k., 1600 m) byla vyhrazena žákovským jezdcům a vyhrála čtyřletá hnědka stáje Honda zahradní technika-Pejšková Golondrina (5:1) s poprvé v kariéře vítěznou žákyní Dostalovou, do čela průběžného pořadí žákovského seriálu o Pohár Pražské energetiky-Hippospol Cup 2009 se před závěrečným dílem (1.11.) posunula žákyně Prenerová, zde v cíli druhá s Roseburn. Brzkým nástupem už v oblouku před cílovou rovinou si vypracoval rozhodující převahu vítěz Ceny G-Servis Praha (hdcp II. k., 1600 m), podruhé v kariéře triumfující tříletý hnědák stáje Rabbit Trhový Štěpánov Rabbit Shinko (16:1) s žokejem Srncem. V Ceně Match Point (hdcp III. k., 1810 m) žokej Rája razantně dovedl k letošnímu prvnímu plnému zásahu sedmiletého valacha stáje Skalpel-Sunnyfarm Natty Dancera (8:1). Až v Ceně Protrade (hdcp III. k., 2400 m) vyhrál favorit, jímž zde byl tříletý valach stáje Lokotrans Neverland (2:1), v jehož sedle získal již jednadvacátý letošní triumf žákovský šampión Jan Verner. Cenu Autotrak (hdcp IV. k., 2600 m) pak ve druhé nedělní vítězství proměnil žokej Rája, s jeho podporou se čtyřletá hnědka Stáje Dolly Ramana dočkala při třináctém vystoupení premiérové výhry.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.