87. Karlovarská dvojnásobná míle: Z vítězství se radoval úřadující žokejský šampión

Karlovarské závodiště, jeden z významných klenotů lázeňské metropole, hostilo v neděli 14. června v doprovodu slunečného počasí a za velkého zájmu majitelů a trenérů, kteří přivezli více než 70 koní, druhý mítink letošní sezóny. Hlavním bodem sedmidílného programu byl 87. ročník Karlovarské dvojnásobné míle Karlovarského kraje (II.kat., 3.200m). Ta je vedle podzimní Ceny prezidenta jediným tuzemským testem nejvyšší kategorie určeným ultra vytrvalcům. Fotogalerie zde.

O tempo, které na pružné dráze ve finále vyústilo v kvalitní čas 3:35,06 min, se  chopila  Martina Havelková s Fascinating Hill, která patřila do nejužšího okruhu favoritů. V cílové rovince převzal vedení předloňský vítěz tohoto dostihu Bacares, další z tipovaných adeptů na plný zásah. Ještě za distančním mezníkem vše vypadalo, že se stane prvním vícenásobným vítězem. V posledních metrech nakonec neodolal mohutnému náporu Charrose podporovaného úřadujícím žokejským šampiónem B.Murzabayevem a zvenčí finišující klisny Nirgery v sedle s Petrem Foretem.

 

Karlovarskou dvojnásobnou míli ovládl Charros (uprostřed). Foto Marcela Klingorová

 

Žádnému z dostihů se nedá upřít napětí. Téměř všechny končily soubojem několika koní na cílové pásce. V úvodním dostihu dokonce nedokázala dostihová komise rozluštit, který z koní se po tuhém boji stal vítězem, takže si dotace za první místo rozdělili Camelai a La Lagion.

Zpestřením rovinového dění byla steeplechase IV. kategorie na trati dlouhé 3.200m, ve které se dařilo favoritce Bazalce. Drobná bělka získala lehké čtyřdélkové prvenství a na karlovarských překážkách zůstává i ve svém druhém letošním startu neporazitelná. Stejnou bilancí se může pochlubit tříletý bělouš Dzinfizz. I po svém druhém životním startu, pokaždé na zdejší dráze, zůstává neporažený. Tentokrát ovládl plně obsazenou Cenu rodiny Suchých, která byla věnovaná slavnostní události, oslavě 25. výročí svatby. Bývalý ředitel mosteckého hipodromu Miroslav Suchý se o provoz a rozvoj severočeského závodiště se staral dvanáct let (1999 - 2012). Neúnavně se snažil zdokonalovat velkou část areálu, což je patrné při pohledu na stáje, tribuny, cílovou věž a restauraci nevyjímaje. V této době byla dokonce Velká mostecká steeplechase kvalifikačním testem pro Velkou pardubickou. Ačkoliv vše nasvědčovalo tomu, že vzhledem k početní převaze žen dojde k zajímavému soupeřením s jejich mužskými protějšky, byli těmi úspěšnějšími muži. Nejlépe si vedla Ingrid Janáčková-Koplíková, která dovedla bělku Creolu Tiger do cíle jako třetí.

V závěrečném dostihu své kvality potvrdil Seasonal Missile, jenž oba dva letošní starty na českém území dovedl do vítězného konce. Naopak poprvé ve své kariéře se v Ceně spol. Jan Becher – Karlovarská Becherovka prosadil pětiletý Taurus. Ze získaného double v průběhu odpoledne se radoval žokej Jan Verner a Tomáš Lukášek. Stali se nejúspěšnějšími jezdci celého nedělního mítinku.

 

Výsledky:

1.dostih: La Lagion (J.Andrésová) a Camelai (ž.J.Verner) - Tagugu (ž.J.Chaloupka) - Lay (ž.B.Murzabayev)  

2.dostih: Everst Hill (ž.T.Lukášek) - Kobi (ž.J.Chaloupka) - Wobull Se Now (ž.M.Zatloukal)  

3.dostih: Taurus (ž.J.Verner) - Savage (ž.M.Havelková) - Limonade (K.Hlubučková)  

4.dostih: Dzinfizz (ž.T.Lukášek) - Dariane (ž.M.Zatloukal) - Creola Tiger (ž.I.Janáčková)  

5.dostih: Charros (ž.B.Murzabayev) - Nirgera (ž.P.Foret) - Bacares (ž.J.Rája)  

6.dostih: Bazalka (J.Kocman) - Nine (J.Kratochvíl) - Elegant Devil (M.Liška)  

7.dostih: Seasonal Missile (ž.M.Havelková) - Moonglas (ž.V.Korečková) - Wladan (ž.T.Lukášek)  

 

 

Původní článek

Vrcholem druhého dostihového odpoledne (14. června) na karlovarském závodištibude jedna z místních specialit. Málokterý z dostihů konaných v největších tuzemských lázních se může pyšnit tak dlouhou a bohatou historií, jako proslulá Karlovarská dvojnásobná míle (II.kat., 3.200m). Poprvé se uskutečnila v roce 1928, tedy necelých 30 let po slavnostním otevření závodiště. Její konání znemožnilo pouze válečné období a několik málo dalších výjimek. Společně s pražskou podzimní Cenou prezidenta je jediným tuzemským testem nejvyšší kategorie určeným ultra vytrvalcům.

Do startovních boxů hlavního dostihu zamíří devět účastníků. Ukáží svým mužským soupeřům záda pouhé dvě klisny v poli? Nirgera (ž.P.Foret) má na svém kontě z aktuální sezóny vítězný start, Fascinating Hill (ž.M.Havelková) dokonce dva. 

Kvalitní výkony a příznivá váha – to jsou bonusy, které mluví ve prospěch Lorda Beccariho (ž.J.Šafář), loni třetího v Karlovarské dvojnásobné míli a umístěného v podzimní Ceně prezidenta. Prosadí-li se po roční zdravotní odmlce předloňský přesvědčivý vítěz Bacares (ž.J.Rája), stane se historicky prvním vícenásobným premiantem tohoto specifického dostihu.

Bez šancí není šestiletý valach Conan Roy (ž.M.Zatloukal). V minulém roce dvakrát vyhrál v dostihu III.kategorie a v posledních dvou startech aktuální sezóny dosáhl na dotované příčky. Kromě soupeřů si ale bude muset poradit také s nejvyšší nesenou hmotností. Temerafovi (K.Hlubučková), který se ve dvojkové společnosti představí poprvé, dává k dobru čtrnáct a půl kilogramů. Podobnou výhodu nízké hmotnosti by k průniku na dotovaná místa mohl využít také Roony (J.Andrésová).

 

Roony (na vedoucí pozici) bude mít v hlavním dostihu výhodu nízké hmotnosti. Foto Marcela Klingorová

 

Mezi adepty na příčky nejvyšší patří díky jeho druhému místu z loňského ročníku Karlovarské dvojnásobné míle a rovněž na překážkách prověřený vytrvalec Adiutant (ž.J.Verner). Český chov může svým výkonem zviditelnit Charros podporovaný úřadujícím žokejským šampiónem B.Murzabayevem.

Druhý karlovarský dostihový mítink si pro slavnostní událost, oslavu 25. výročí svatby, zvolil někdejší ředitel mosteckého hipodromu Miroslav Suchý. O provoz a rozvoj severočeského závodiště se staral dvanáct let (1999 - 2012). Neúnavně se snažil zdokonalovat velkou část areálu, což je patrné při pohledu na stáje, tribuny, cílovou věž a restauraci nevyjímaje. V této době byla dokonce Velká mostecká steeplechase kvalifikačním testem pro Velkou pardubickou. Plně obsazená Cena rodiny Suchých bude zajímavým soupeřením žen a jejich mužských jezdeckých protějšků, přičemž amazonky mají početní převahu. 

 

Časový program:

14.30   Cena spol. Realistic a.s. (IV.kat.,  1.400m)

15.00   Cena DS Jasna (III.kat.,  1.600m)

15.30   Cena spol. Jan Becher – Karlovarská Becherovka (IV.kat.,  2.000m)

16.00   Cena rodiny Suchých (IV.kat., 2.000m)

16.30   87. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (II.kat.,  3.200m)

17.00   Cena spol. Loko Trans s.r.o. (steeplechase, IV.kat., 3.200m) 

17.30   Cena spol. Marek s.r.o. (III.kat., 1.200m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.