89. Velká jarní cena: Innovator splnil roli favorita

V AUTO HASE PARKU Velká Chuchle vyvrcholila v neděli první třetina dostihové sezóny prvním dílem Klasické trojkoruny, 89. Velkou jarní cenou Holdingu RABBIT CZ (listed, 1600 m, 3l., 800 tis. Kč). Na start nejbohatšího jarního českého dostihu se postavil maximální možný počet šestnácti tříletých hřebců a valachů.

Innovator splnil roli favorita
Role favoritů byly logicky přisouzeny vítězům rekordně rychlého bratislavského a pražského přípravného testu Innovatorovi (Cena trojorčných žrebcov) a Rabbit Kingovi (Velká cena LBBW Bank-Memoriál prof. Michala), za ně byl v sázkové nabídce stavěn polský host, druhý ze slovenského trialu Atacama Crossing. Narozdíl od soupeření nejlepších klisen z předešlé neděle se tentokrát tip beze zbytku naplnil.

Ze startovních boxů nejrychleji vypálil Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Srnec) a vypracoval si několik délek náskoku. Ten udržoval i v cílové rovině a zdálo se, že by tento druhý favorit dostihu své snažení mohl dovést do vítězného konce, ale proti byl slovenský šampión Jaroslav Línek v sedle Innovatora (OMS). Svěřence senické trenérky Zuzany Kubovičové rozhýbal k drtivému finiši a nakonec v cíli Innovator o krk Rabbit Kinga porazil (foto). Po Temirkanovovi (České derby 1998) a Ryanovi (St. Leger 2006) se Innovator stal třetím slovenským vítězem českého klasického dostihu.

S odstupem jedné a čtvrt délky finišoval na třetí příčce Atacama Crossing (Stajnia Plavac, ž. Sorrentino), tři čtvrtiny délky za ním obsadil nečekaně dobré čtvrté místo Talgado (Lider Racing Stable) v sedle s jedinou jezdkyní na startu Vendulou Korečkovou, o další délku zpět uzavřel pětici Skarabeus (DS Pegas) se švédským šampiónem Grabergem, dotovaná místa ještě získali šestý Peerless Squeak (GM Electronic) a sedmý Taro (Viktor Komárek).

Heat Set stylem start-cíl
Ve druhém dostihu nejvyšší kategorie, Ceně České pojišťovny (I. k., 1200 m, 3+, 140 tis. Kč) se stylem start-cíl jistě o čtyři délky prosadil čtyřletý hnědák stáje Martin Wolf-Clint Heat Set (ž. Lukášek) a po výhře v dubnové Velké ceně AUTO HASE- Gomba handicapu si připsal druhý letošní triumf. Favorita Ediggia (ž. Chaloupka, EŽ Praha) zdolal ještě Another True Story (ž. Koplík, YOKO), druhý preferovaný aktér Falcohill se kvůli zranění nakonec nezúčastnil.

Další dění
Překvapivého vítěze měla úvodní Cena DZS Struhařov (hdcp III. k., 1600 m), kterou po boji vyhrál pětiletý ryzák stáje Vesiba Carcassone s žákem Vrajem, a po téměř tříletém čekání tak zaznamenal druhý životní triumf. Velký duel o vítězství vidělo publikum také v Ceně Jatek Český Brod (hdcp II. k., 2400 m), nakonec se o hlavu prosadil čtyřletý valach Stáje Luka-Mandak Džin s jezdkyní Korečkovou a po dubnovém šestém místě navázal na dvě výhry ze druhé části loňské sezóny. Premiérového triumfu mezi čtrnácti nezvítězivšími tříletými v Ceně Primo – Josef Chejn (IV. k., 1600 m) lehce odsáhla bělka Stáje Jeso Merrbaca a pro čestné ceny si podruhé během odpoledne mohl jít žákovský jezdec Tomáš Vraj. Cenu Agro Poříčí (hdcp IV. k., 1400 m) vyhrál pod žokejem Chaloupkou jistým stylem pětiletý valach DS Chanci Valašsko Arzek, který si jeden triumf připsal zatím v každé sezóně své kariéry, letos jej ale dosáhl už v jarním období. V závěrečné Ceně Dux – Josef Chejn (hdcp IV. k., 1800 m) pak snadno zopakoval předchozí vítězství mezi vrstevníky tříletý hnědák stáje Stall Amor Desperado s jezdcem Foretem, i když tu poprvé startoval v handicapu proti starším soupeřům.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 23.5. od 14 hodin – 61. Velká květnová cena SKANSKA

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.